Rauman telakan taistelualustilaus etenemässä –Hallitus puoltaa sopimusneuvottelujen jatkoa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman telakan taistelualustilaus etenemässä –Hallitus puoltaa sopimusneuvottelujen jatkoa

Neljä monitoimikorvettia rakennetaan vuosina 2021-25 Rauman telakalla, mikäli sopimus syntyy tänä vuonna ja aikataulu pitää suunnitellusti.­

12.8.2019 20:39

Rauma

Hallitusvaihdoksen ja ennakoitua pitkäkestoisimpien sopimusneuvottelujen viivästyttämä merivoimien Laivue 2020 -taistelualushankinta Rauma Marine Constructions Oy:ltä (RMC) on etenemässä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi hyväksyntänsä sopimusneuvottelujen jatkamiselle.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo neuvottelujen etenevän suunnitellusti hallituksen valtuutuksen nojalla. Hän arvioi, että lopullinen sopimus neljän aluksen rakentamisesta RMC:n kanssa pyritään saamaan valmiiksi syys-lokakuun aikana.

RMC:llä on ennestään monitoimikorvettien suunnittelusopimus sekä ministeriön hyväksymä aiesopimus alusten rakentamisesta. Sotalaivojen taistelujärjestelmän toimitussopimuksen neuvottelujen loppusuoralla on ruotsalainen Saab AB,

– Nyt neuvotteluille on hallitukselta jatkomandaatti ja voimme edetä, Juusti sanoo.

Eduskunta on antanut puolustusvoimille 1,2 miljardin euron tilausvaltuuden merivoimien vanhenevan aluskannan korvaamiseksi 2020-luvulla. Neljä uutta monitoimikorvettia korvaa seitsemän nykyistä taistelualusta.

Rakentamis- ja asejärjestelmäsopímusten neuvotteluvaihe on ollut suunniteltua monimutkaisempi. Yksityiskohtia Jukka Juusti ei avaa, mutta toteaa neuvotteluissa tavoitellun kokonaistaloudellisesti ja puolustusvoimien kannalta toimivaa sekä pitkäaikaista ratkaisua. Se on vaatinut aikaa.

Alusten suunnittelu käynnistyi noin vuosikymmen sitten ja suunnittelusopimus solmittiin RMC:n kanssa 2017. Alustavan aikataulun mukaan taistelualukset rakennetaan vuosina 2021-25.

Monitoimikorvettien rakentamissopimus on RMC:lle erittäin merkittävä. Laivanrakennuksen osuus kustannusarviosta on noin puolet eli noin 600 miljoonaa euroa.

Toinen puoli kustannuksista kertyy taistelu- ja asejärjestelmistä. Alukset varustetaan ohjus- ja torpedoaseistuksella, merimiinoitusjärjestelmällä sekä sukellusveneiden etsintä- ja torjuntajärjestelmillä.

Korvetit kykenevät merioperaatioiden johtamiseen ja osallistumaan myös mereltä myös maaoperaatoihin. Aluksilla on pitkäkestoinen operaatiokyky merellä kaikissa Itämeren oloissa kaikkina vuodenaikoina, myös vaativimmissa jääoloissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?