Porin kaupungin pitäisi vielä miettiä ”superviraston” hintalappua - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin kaupungin pitäisi vielä kerran miettiä Teljäntorin ”superviraston” hintalappua – Onko massakonttoreille tulevaisuudessa edes tarvetta?

2.8.2020 3:00

Porin kaupungin virkamiehet valmistelevat kauppaa Teljäntorin osakkeista. Aikamääräinen perälauta on asetettu elokuun loppuun, jolloin kauppasopimus pitäisi olla kasassa.

Valtuusto hyväksyi keväällä 4,7 miljoonan euron rahoituksen ”supervirastolle”, jonne sijoitetaan kaupungin lisäksi valtion konttoreita.

Valtuutettujen puheissa mietitytti etenkin projektin hinta. Osakeinvestoinnin päälle tulevat osin välttävässä kunnossa olevan kiinteistön remontointi, jonka kustannusten arvioidaan olevan noin 10 miljoonaa euroa.

Onko nyt oikea aika investoida seiniin, kun taloutta pitää muutenkin tasapainottaa?

Sinänsä hankkeelle on kerrottu ihan hyviä perusteluita. Ympäri kaupunkia sijoitetut työntekijät kerätään samaan paikkaan. Asioiden hoitaminen helpottuu, kun kaveri on fyysisesti vieressä. Yhteistyö valtion kanssa paranee.

Investoinnin on laskettu tuovan noin miljoonan säästöt vuositasolla, eli takaisinmaksuaika olisi noin 15 vuotta.

Sitten tuli korona. Huomattiin, että kaverin ei tarvitsekaan olla fyysisesti läsnä, jotta työt hoituvat.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään siirtynyt sukupolvi odottaa työltä muutakin kuin palkkaa. Se, että porukka komennetaan konttorille vain olemisen vuoksi ei ole parasta mahdollista työnantajapolitiikkaa.

Tähän yhtälöön supervirasto istuu kankeasti. Asiaan on Porissa reagoitu jo ainakin siten, että Teljäntorille suunniteltujen työpisteiden määrää suhteessa henkilöstöön on jo supistettu.

Osalle valtuutetuista oli kevään kokouksessa epäselvää, tuleeko kauppasopimus vielä hyväksyttäväksi.

Lähtökohtaisesti ei tule. Valtuusto myönsi rahat vähän kuin huomaamattaan ja kaupunginhallitus hyväksyy sopimuksen, jos sille sellainen tuodaan.

Muuttuneessa maailmassa olisi hyvä, että kauppasopimus tuotaisiin julkisuuteen ennen hyväksymistä poliittista keskustelua varten.

Sekin vaihtoehto jäi aikanaan puimatta läpi, olisiko joku edullisempi tapa. Esimerkiksi Rautatienpuistokatu 5 olisi tyhjillään, eikä mene kaupaksi.

Suurten luokkahuoneiden muuttaminen toimistoksi on oma prosessinsa, mutta olisi luultavasti halvempi vaihtoehto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?