Koronakyselystä yrittäjiltä karu palaute Raumalla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Koronakyselystä yrittäjiltä karu palaute Raumalla

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula runsaan kuukauden korona- ja poikkeustilakauden tehneen surullista jälkeä yritystaloudessa, Asiakaskato on koetellut erityisesti kaupan ja palvelualan yrityksiä.

16.4.2020 19:06

Rauma

Jäsenkuntansa ajankohtaistilannetta kartoittanut Rauman Yrittäjät sai yllätyksettömän palautteen koronaepidemian ja poikkeustilan seuraamuksista. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Antti Simula sanoo, että karua tilannearviota tiedettiin odottaa, mutta silti koronakyselyn vastauksia on luettu kyyneleet silmissä.

Noin 750 yrityksen jäsenkunnasta tilannekyselyyn vastasi 184 raumalaisyrityksen edustajaa. Epävarmuus ja liikevaihdon tuntuva lasku on yhteistä kaikkien alojen yrityksille kokoon katsomatta.

– Huoli tulevaisuudesta on suuri. Erityisesti koronasta ja sen seurauksista ovat kärsineet kaupan ja palvelutoimialan yritykset. Kivijalkamyymälät ovat hankalassa tilanteessa, kun asiakkaat ovat kadonneet.

– Mutta kyselyssä tuli esiin ilonpilkahduksina joitakin työnantajayrityksiä, joilla on kasvuodotuksiakin ja ovat rekrytoineet työntekijöitä. Tilanne ei kaikille ole ihan karmea, Simula lisää.

Yrittäjäyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Pettersson sanoo yritysten kuulumisia kartoitetun talouden lisäksi yrittäjien jaksamisen ja henkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Huoli jaksamisesta on perusteltu, sillä epävarmuus rajoitusten ja epidemian kestosta painavat.

Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula sanoo yrittäjillä olevan tulevaisuudenuskoa ja hän ennustaa koronatilanteen rauhoittuvan kohti normaalia elo-syyskuuhun mennessä.

Ennen tätä vaihetta yritykset ja yrittäjät kaipaavat yhteiskunnan ja myös kaupungin tukea. Niiden hakemiseen toivotaan mahdollisimman vähän byrokratiaa ja neuvontaan selkeitä rautalankamalleja.

Jo päätetyt tukijärjestelyt ovat Simulan mukaan tervetulleita, esimerkiksi 2000 euron pienyrittäjille suunnattu avustus.

-Yrittäjät ovat joutuneet karsimaan kuluja, mutta se ei yksin korjaa tilannetta. Kyllä, yrittäjien toiveena on suora rahallinen tuki. Lainaa on tarjottu, mutta se pitää edelleen maksaa takaisin. Määrättömiin yhteiskunnan tukipaketit eivät voi jatkua, sillä valtion ja kuntien kassoihinkaan ei rahaa sada, Simula toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos