Rauman kauppakeskus Tarvontori puretaan - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kauppakeskus Tarvontorin purkutyöt käynnistyvät vihdoin Raumalla – koronaepidemia jarruttaa uuden kauppakeskuksen investointipäätöstä

Viime vuodet tyhjillään ja käyttämättä ollut Tarvontorin kauppakeskus on rakennettu vuonna 1973. Valmistumisen jälkeen liikekeskuksessa toimivat Sokos-tavaratalo ja Kansallis-Osake-Pankin (KOP), sittemmin Nordean konttori.

18.8.2020 14:40

Rauma

Vuosikymmeniä Rauman Kanalinrannassa kaupungin katukuvaa hallinneen kauppakeskus Tarvontorin purkutyöt käynnistyvät elokuun aikana. Rakennus puretaan uuden kauppakeskuksen tieltä.

Uuden kauppakeskuksen investointipäätös ja aikataulu ovat vielä avoinna. Hankkeen taustayhtiön, Ganal Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Jari Pölönen sanoo ajankohtaisen koronaepidemian ja sen aiheuttaman talouden epävarmuuden jarruttavan päätöksentekoa. Siksi otettiin aikalisä.

Koronaepidemia pysäytti jo lähtötelineissä olleen rakennushankkeen, jota on valmisteltu noin vuosikymmen.

– Olemme nyt epävarmassa tilanteessa, kuten koko maailma, mutta haluamme käyttää syksyn purkutöihin ja valmisteluun niin, että päätöksiä eteenpäin voidaan tehdä vuodenvaihteen jälkeen, Jari Pölönen sanoo.

Kauppakeskussuunnitelma on edelleen voimassa alkuperäisessä laajuudessaan. Pölösen mukaan tavoitteena on 50–60 liiketilan kokonaisuus, jossa on liiketilaa yhteensä noin 16 000 neliömetriä. Rakennukseen tulee myös linja-autoterminaali ja pysäköintitilat katolle.

– Meillä oli keväällä valmiina paketti, joka olisi tukenut Rauman liike- ja palvelutarjontaa, myös kansainvälisiä konserneja, mutta sitten tuli korona ja epävarmuus pysäytti hankkeen.

– Tarvitsemme tietyn määrän vuokralaisliikkeitä, jotta voimme lähteä liikkeelle. Uskomme, että sen jälkeen loputkin tilat täyttyvät. Kesän aikana on vuokralaisehdokkaiden puolelta tullut kyselyjä aloituspäätöksestä, Pölönen kertoo.

Kauppakeskusten tulevaisuudesta on käyty spekulatiivista keskustelua, kun verkkokauppa on tuonut kaupankäyntiin ilmeisen murroksen.

Jari Pölösen mielestä Rauman keskustassa on kyllä sijaa kauppakeskukselle, joka on myös palvelukeskus ja ihmisten kohtaamispaikka.

Rauman kaupunki on mukana uuden kauppakeskuksen valmisteluvaiheessa uuden kunnallistekniikan varustamisella.

Rauman kaupunki aloittaa tulevaa kauppakeskusta ja linja-autoasemaa ympäröivien katujen kadunrakennus- ja vesihuoltotyöt samanaikaisesti purkutöiden kanssa.

Tarvontorin kiinteistön purku-urakoitsija on valittu ja purkutyöt käynnistyvät elokuun aikana.

Purkutyöt kestävät ensi vuoden alkupuolelle.

Purkutyöt käynnistetään rakennuksen sisäpuolella tehtävillä asbestipurkutöillä. Rakennuksen ulkopuolen purkutyöt alkavat myöhemmin syksyllä.

Jari Pölönen sanoo Tarvontorin purettavan pois kokonaisuudessaan. Suunnittelun alkuvaiheessa oli harkinnassa rakennuksen runkorakenteiden hyödyntäminen.

– Se ei ole hyödynnettävissä uutta rakennusta varten ja on järkevämpää tehdä kokonaan uusi rakennus, Pölönen sanoo.

Hankkeen kokonaisuudesta vastaavat Kiinteistö Oy Tarvontori ja Ganal Kehitys Oy.

Juttua muutettu tiistaina 18.8. 2020 kello 15.40. Lisätty tietoja ja toimitusjohtaja Jari Pölösen kommentit.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos