Kuka kulkee Satakunnan ykköspaikalla kohti vaaleja – kannatuskyselyn tulos julkistetaan lauantaina Satakunnan Kansan vauhdikkaalla Vaalitorilla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kuka kulkee Satakunnan ykköspaikalla kohti vaaleja – kannatuskyselyn tulos julkistetaan lauantaina Satakunnan Kansan vauhdikkaalla Vaalitorilla

Vaalitorilla asia on vakavaa, mutta meno kepeää.

Vaalitori-tapahtuman moninaiset järjestelyt kiihtyvät lauantain lähestyessä. Asiakkuussuunnittelija Iiris Jokinen, uutispäällikkö Hannu Pitkäranta ja kuvaaja Joonas Salli tarkistavat suunnitelmia perjantaina kauppakeskus Puuvillassa.

22.3.2019 19:00 | Päivitetty 23.3.2019 6:59

Pori

Eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on kutkuttavat kolme viikkoa. Satakunnan vaalipiirissä on ilmassa monta kiinnostavaa kysymystä.

– Keskusta kamppailee täysin uudessa tilanteessa, kun kaksi isoa nimeä jää pois. Samoin jää kokoomuksen istuva kansanedustaja. Kokoomus on lähtenyt liikkeelle aika kovallakin listalla, mutta hermostumista on ilmassa. Mailaa puristetaan ehkä liiankin lujaa, arvioi Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

– Entä nouseeko vihreät myös Satakunnassa, saako puolue eduskuntapaikan? Mikä on perussuomalaisten tilanne, kenet Laura Huhtasaari vetää mukanaan? Lähdeniemi jatkaa.

Demareilla taas on kiinnostava kahden vahvan naisen kuvio. Ja mihin asti soten kaatuminen siivittää Krista Kiurun menestyksen? Toteutuuko jopa haaveissa ollut sdp:n kolmas edustajapaikka Satakunnasta?

Lauantaina on hyvä mahdollisuus aistia, mihin suuntaan poliittinen puntari on kallistumassa, kun Satakunnan Kansa järjestää Puuvillan kauppakeskuksessa maakunnan suurimman vaalitapahtuman Vaalitorin. Maakuntalehti on vaaleissa jälleen siis myös toimijana.

– Laaja tavoittavuus maakunnassa tuo mukanaan vastuuta. Haluamme antaa demokraattiselle kansanvallalle sen ansaitseman tilan ja rohkaista ihmisiä käyttämään äänioikeuttaan. Osoitamme, että vaalit ovat tärkeä asia yhteiskunnassa, päätoimittaja toteaa.

Tällä kertaa toteutus on uudenlainen.

– Halusimme kokeilla mallia, joka ei ole ihan niin raskassoutuinen kuin ennen. Tarjolla on jopa karnevalistista tunnelmaa sekä iloisuutta, jota vaalitkin ansaitsevat. Tiedossa on hyvät bileet!

Vaaliprosessi on myös lehdelle läpinäkyvyyden testi.

– Olemme lukijoiden sekä kaikkien poliitikkojen, ehdokkaiden ja puolueiden tarkastelussa. Koko ajan peilataan, mitä meillä tehdään. Se on hyvä asia ja varmistaa osaltaan laadukkaan lehdenteon.

Ehdokkaiden vaalikaranteenia ei Satakunnan Kansassa enää tunneta.

– Minusta karanteeni on typerä ajatus. Kun lehtenäkin haluamme hyviä ehdokkaita vaaleihin ja haluamme, että ihmiset äänestävät, mitä ihmettä me tavoittaisimme karanteenilla?

Lehdessä pääsevät ääneen erityisesti ne, joilla on asiantuntemusta, fiksuja ajatuksia, uusia näkökulmia ja persoonallista otetta.

Lähdeniemi kaipaa ehdokkailta Vaalitorillakin ennen muuta ajatuksia maakunnan tulevaisuudesta ja sitä uhkaavasta väestökadosta.

– Haluaisin ehdottomasti puolueesta riippumatta, että Satakunnasta lähtisi eduskuntaan henkilöitä, jotka pystyvät toimimaan myös maakunnan tulevaisuuden puolesta. Sellaisia ehdokkaita on onneksi monessa puolueessa.

Vaalitorilla julkistetaan myös Satakunnan Kansan jälleen teettämä oman maakunnan kannatuskysely.

– Yleensä kyselyssä menestyneet ovat sitä mieltä, että se on hyvä asia ja ne, jotka ei menesty, kritisoivat, että sellaista ei olisi saanut tehdä.

Lähdeniemi muistuttaa, että kysely kertoo tämänhetkisen tilanteen. Vaaleihin on vielä kolme viikkoa. Sen aikana voi tapahtua mitä tahansa.

Vaalitori

Mikä?

Satakunnan Kansa järjestää Vaalitori-tapahtuman Porissa Puuvillan kauppakeskuksessa lauantaina 23. maaliskuuta kello 10–14. Lehden tilaajat voivat seurata tapahtumaa suorana osoitteessa satakunnankansa.fi

Mukana on 80 Satakunnan 117 kansanedustajaehdokkaasta. 54 ehdokasta osallistuu kahdenkeskisiin miniväittelyihin, jotka kestävät viisi minuuttia.

Väittelyjä käydään seuraavien teemojen alla:

Kello 10.10–10.50 Kuka hoitaa, vai hoitaako kukaan

10.50–11.40 Luonto vs. Ihminen

11.40–12.30 Uraputkeen vai kuraputkeen

12.30–13.40 Mikä pelastaisi Satakunnan

Lavalle nousevat muun muassa istuvat kansanedustajat Laura Huhtasaari, Ari Jalonen, Krista Kiuru, Jari Myllykoski ja Kristiina Salonen.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kankaanpään Seudun, Merikarvia-lehden ja Sydän-Satakunnan kanssa.

Kuka pääsee Vaalitorin lavalle?

Vaalitori-tapahtumaan ilmoittautuneista kansanedustajaehdokkaista 54 on kutsuttu mukaan kahdenkeskisiin miniväittelyihin kauppakeskuksen lavalle.

Kuhunkin väittelyyn on varattu aikaa viisi minuuttia. Aihe ja väittelykumppani käyvät ilmi vasta paikan päällä. Ehdokkaat haastetaan puhumaan paljolti muusta kuin siitä itselleen kaikkein tutuimmasta aiheesta.

Lavalle on kutsuttu nykyiset ja aiemmat kansanedustajat sekä aiemmin lähellä läpimenoa olleet. Kutsu on käynyt myös puolueiden piirien puheenjohtajille.

Lisäksi mukaan on nostettu alueellisesti kiinnostavia henkilöitä, kuten näkyviä kunnanvaltuutettuja. Pienpuolueitakaan ei ole unohdettu.

Väittelijöiden listaa rakennettaessa on huomioitu puolueiden kannatus sekä alueellinen, ikään ja sukupuoleen perustuva tasapuolisuus, ja viimeksi valinnan on tehnyt arpa.

Miniväittelyjen parit on valittu journalistisin perustein.

Väittelijöiden kanssa lavalla ovat uutispäällikkö Kaisa Ylhäinen ja toimittaja Juha Ståhle.

Käy testaamassa Satakunnan Kansan vaalikone.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: