Yhä useampi tulee konserttiin korvatulpat korvissa – Pori Jazzissa nähtiin erilaisia korvatulppia - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yhä useampi tulee konserttiin korvatulpat korvissa: ”On poikkeus, jos korvatulppia ei tarvitse”

Moni korvansa suojaavista on muusikko tai musiikin harrastaja. Antti Pitkänen on kitaristi-laulaja, ja Annina Kipponen soitti pitkään viulua. He suojaavat korvansa Bluetooth-kuulokkeilla ja Kipponen tarvittaessa myös toisenlaisilla korvatulpilla.

20.7.2019 8:00

Pori

Pori Jazzissa näkyy sama ilmiö kuin musiikkikeikoilla laajemminkin. Yhä useampi kuuntelee nykyään musiikkia korvatulpat korvissa. Kysyimme Pori Jazzin kävijöiltä, miksi he käyttävät konsertissa korvatulppia.

– On melkein poikkeus, jos on niin hyvä miksaus ja maltillinen volyymi, ettei niitä tarvitse. Ainahan se on parempi, jos ei tarvitse. Toivoisin, että täällä olisi sen verran leppoisammat volyymit, ettei tarvitsi, kommentoi tamperelainen Antti Pitkänen Kirjurinluoto Arenalla.

Hän ja Annina Kipponen kulkevat Kirjurinluodossa Bluetooth-kuulokkeet korvissa. Matkalla niistä on kuunneltu musiikkia, mutta Pori Jazzin konserteissa käyttötarkoitus muuttuu, ja ne toimivatkin korvatulppina. Kipposella on lisäksi mukana perinteiset, keltaiset muovikorvatulpat.

– Olen soittanut viulua, ja korvat ovat herkistyneet, joten niitä on pakko käyttää. Tunnen herkästi pientä kipua, ja silloin on vain suojattava korvat. Korvatulpat kyllä tappavat jonkin verran musiikin laadukkuutta ja moninaisuutta, mitä ikinä korvatulppia käyttääkään, Kipponen sanoo.

Myös Pitkänen on suojannut korvansa aina festareilla, kun musiikki soi kovaa koko päivän ajan. Parempi se kuin seuraavana päivänäkin soivat korvat.

– Aina ei ole kyse äänenvoimakkuudesta vaan miksauksesta. Jos on terävä, kihisevä soundi, korvatulppia tarvitsee hiljaisemmassakin volyymissa, koska muuten se tekee kipeää. Hyvällä miksauksella pystyy kuuntelemaan kovempaakin ilman tulppia, Pitkänen sanoo.

Haastattelutilanteessa Pitkänen ja Kipponen olivat vasta saapuneet alueelle, mutta todenneet jo Lokkilavan äänen tasot oikein miellyttäväksi. Siellä ei korvatulppia tarvita.

Anna-Kaarina Kantanen Jyväskylästä käyttää usein korvatulppia kotonakin, jos ympäristössä on liikaa melua.

JyväskyläläiselläAnna-Kaarina Kantasella on korvissa perinteiset, keltaiset muovikorvatulpat. Hän ottaa ne pois, ja haastattelu tehdään huutaen, Pyhimyksen ja Saimaan keikan kuuluessa kovaa taustalla.

Kun Kantanen ottaa korvatulpat hetkeksikin pois musiikin soidessa näin kovaa, hänelle tulee sellainen olo, että hän haluaisi laittaa ne korviin.

– Tämä keikka on äänentasoltaan voimakas, mutta muuten ei ole ollut niin paha kuin luulin, Kantanen sanoo.

Hän kertoo käyttävänsä korvatulppia aina konsertissa ja kuvaa itseään äänille herkäksi. Lokkilavalla hän otti jo toisen korvatulpan pois, koska siellä äänten taso oli miellyttävä.

Salla Saarisalolla (vas.) on muotoon valetut korvatulpat. Suvi Liimolan korvissa on kuusenmalliset tulpat.

Vesipisteelle jonottavat todelliset korvatulppien asiantuntijat. Jyväskyläläisellä Salla Saarisalolla on korvissaan muotoon valetut korvatulpat. Helsinkiläiseltä Suvi Liimolalta sellaiset löytyvät myös, mutta ne jäivät kotiin.

Hän sai lainaan tyylikkään näköiset, kuusenmuotoiset ja nauhalla varustetut tulpat. Ne eivät ole hänen mielestään tavallisia muovitulppia parempi pari.

Kumpikin naisista on laulaja, joten heille on tärkeä suojata korvat liian voimakkailta ääniltä. Saarisalo kehuu muotoon valettuja korvatulppia, jotka on suunniteltu musiikin kuunteluun.

– Nämä ovat erittäin miellyttävät, eivätkä blokkaa musiikkia. Ne on suunniteltu siten, että taajudet, jotka pitää kuulla, ovat kuultavissa.

Liimola sanoo, että muoviset tulpat tekevät soundin vähän tunkkaiseksi. Muotoon valetut korvatulpat suodattavat erilaisia määriä desibelejä. Laulajilla on käytössä filtterit 10 ja 9. Rumpalit käyttävät usein filtteriä 15, koska he altistuvat enemmän melulle.

– Nuorempana ei tullut käytettyä korvatulppia, kun kävin katsomassa keikkoja, mutta ammatillisesta urasta lähtien olen käyttänyt niitä, Saarisalo kertoo.

Muusikkopiireissä suurin osa suojaa korvansa. Liimolalle ilmaisupainotteinen Tampereen yhteiskoulun lukio sponsoroi aikoinaan puolet muotoon valettujen korvatulppien hinnasta. Korvatulppien käyttöön kannustettiin siis nuoresta asti.

Korvatulppien käytön yleistyminen voi liittyä yleiseen terveysvalveutumiseen, ihmisten haluun pitää kokonaisvaltaisesti huolta terveydestään.

– Täällä näkyy myös paljon kansaa, joka ei käytä minkäänlaista suojausta, paljaita korvia näkyy aika paljon. Näkyy myös kertakäyttötulppia, ja on hyvä suojata korvat edes niillä, Saarisalo sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos