4 000 euron työllistämispalkkion sai vain 24 satakuntalaisyritystä – Sipilän hallituksen keksimässä kokeilussa oli tiukat ehdot - Satakunta - Satakunnan Kansa

4 000 euron työllistämispalkkion sai vain 24 satakuntalaisyritystä – Sipilän hallituksen keksimässä kokeilussa oli tiukat ehdot

4 000 euron työllistämispalkkion suosio ei Satakunnassa ollut suuren suuri.

Yhdistyvien työttömyyskassojen hallitukset näyttivät tänään vihreää valoa yhdistymishankkeelle. Kuvituskuva.

8.7.2019 15:54

Valtion rahoittama työllistämispalkkio on myönnetty Satakunnassa toistaiseksi 24 yritykselle. Palkkiokokeilun määräaika meni umpeen kesäkuun lopussa, mutta teoriassa on vielä mahdollista, että joku yritys hakee sitä jälkikäteen.

Satakunnan te-toimiston asiantuntija Matti Pynnä sanoo, että palkkioita on myönnetty tasaisesti ympäri Satakuntaa, ja sen saaneet yritykset ovat sekalainen joukko. On metallipuolta, hoiva-alaa, kauneudenhoitoa...

Kokeilussa oli kyse siitä, että te-toimisto pystyi myöntämään 4 000 euron työllistämispalkkion elinkeinotoimintaa harjoittavalle työnantajalle, joka palkkasi palkkatuetun työntekijän toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Idea oli kannustaa yrityksiä palkkaamaan palkkatukityöllistetyistä itselleen vakituisia työntekijöitä.

Työllistämispalkkio on Sipilän hallituksen kokeilu, joka otettiin käyttöön 1. tammikuuta ja päättyi kesäkuun lopussa. Sitä on kuitenkin mahdollista hakea vielä syyskuun loppuun asti.

– Sinänsä tämä on harvinainen juttu, että palkkion myöntäminen on meidän kannaltamme hyvin yksinkertaista, kun vain ehdot täyttyvät. Viimeisin päätös on tehty viime viikolla, ja se tehtiin parissa päivässä, Pynnä sanoo.

”Eiväthän nämä määrät päätä huimaa”

Voisi kuvitella, että 4 000 euron palkkiolle olisi ollut Satakunnassa enemmänkin ottajia. Käytännössä ehdot sen saamiseksi olivat kuitenkin tiukat.

Palkkatuella työllistetyn piti olla henkilö, joka on ollut yli vuoden työttömänä, tai sitten osatyökykyinen vamman tai sairauden perusteella. Lisäksi uudessa vakituisessa työsuhteessa työntekijän piti tehdä yli 80-prosenttista työaikaa.

Suurin osa Satakunnassa palkkiota hakeneista yrityksistä myös sai sen, sillä vain kaksi hakemusta hylättiin. Niissä oli kyse siitä, että ehdot eivät täyttyneet.

Kyseessä oli puolen vuoden kokeilu, joten sen merkityksestä on vaikea sanoa mitään.

Myönnettyjen palkkioiden määrä oli Pynnän mukaan linjassa muiden maakuntien kanssa, kun otetaan huomioon niiden väkimäärä.

– Eiväthän nämä määrät päätä huimaa. Ylipäätään tietysti palkkatuen käytön soisi olevan suurempaa yrityksissä, varsinkin nyt kun rahaa on.

Aiempina vuosina tukirahat saattoivat loppua jo keväällä, mutta nyt tilanne on ollut parempi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: