Toivon joululahjaksi hajuvesipulloa ja maailmanrauhaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Toivon joululahjaksi hajuvesipulloa ja maailmanrauhaa

22.12.2019 0:00

Vuosien vieriminen tekee kaikenlaista. Nuorempana esimerkiksi suhtautumiseni jouluun oli suorastaan fanaattinen verrattuna nykyiseen.

Mikään komeroiden kuuraaja en ole koskaan ollut, mutta kyllä nyt ainakin joulukortit on pitänyt askarrella omin voimin. Liimaa ja kimalletta löytyi kämpästä vielä juhannuksena.

Ostin takavuosina myös valtaisan määrän lahjoja. En mitään kalliita – niihin eivät olisi edes rahat riittäneet – mutta varsin monelle niitä hankin. Listassani oli kymmeniä nimiä.

Myös jouluruokien valmistamisesta kehitin pienen paniikin. Halusin kokeilla uusia reseptejä, mutta toisaalta piti myös valmistaa kaikkia perinteisiä sapuskoita.

Ei joulu minua jätä kylmäksi edelleenkään, mutta sittemmin olen rauhoittunut.

Se johtuu suurelta osin siitä, että kovin monen rakkaan ihmisen menetys on vienyt jouluistani kirkkaimman ilon. Toisaalta olen konkreettisesti havainnut, että tulee se joulu vähemmälläkin.

Serkun kummin kaima ei taatusti kaipaa lahjoittamaani kynttilälyhtyä, ja vähempi määrä jouluruokaa riittää vallan mainiosti. Aikaisempia jouluja varjostivat ähky ja ruokahävikki, kun kukaan ei ehtinyt popsimaan kaikkia tarjolla olleita sapuskoita. Nyt mennään perussorteilla, eli kinkulla, rosollilla ja lanttulaatikolla. Eksoottisempia herkkuja ehtii kokeilla vuoden lukuisina muina päivinä.

Perheenjäseneni kysyi, mitä toivoisin joululahjaksi. Vastasin oitis, että en mitään.

Sitten vedin sanani mielessäni takaisin. Kyllä minulla toivomuksia on, että mutta niiden toteutuminen ei ole täysin meidän omissa käsissämme.

Toivoisin, että me kaikki saisimme olla rakkaittemme seurassa niin jouluna kuin muulloinkin. Ettei kenenkään tarvitsisi olla tahtomattaan jouluna yksin.

Toivon, ettei olisi sairastumisia ja traagisia kuolemia sekä muita raskaita menetyksiä. Sydämestäni haluaisin, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä kotonaan.

Sitten toivon tietenkin myös maailmanrauhaa ja ilmastonmuutoksen peruuntumista.

No, jos jotain bonusta saisi vielä pyytää, niin pieni hajuvesipullo ja makeisrasia olisivat myös tervetulleita.

Oikein hyvää joulua!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: