Missasitko nämä hittijutut? Kokosimme juhannuslukemistoksi Satakunnan Kansan kevään parhaat tarinat - Satakunta - Satakunnan Kansa

Missasitko nämä hittijutut? Kokosimme juhannuslukemistoksi Satakunnan Kansan kevään parhaat tarinat

Kokosimme keväältä 14 parasta toimittajiemme kirjoittamaa tarinaa juhannuslukemiseksi teille Satakunnan Kansan lukijoille. Jutut ovat järjestyksessä vanhimmasta tuoreimpaan. Pääset juttuun klikkaamalla otsikon alla olevaa ingressiä.

Pekka Paasikivi.

22.6.2019 14:07

1. ”Aina kun luen ruotsalaisia talouslehtiä, tulen pahalle tuulelle, miksei perkule meillä mene yhtä hyvin?” Nyt puhuu Pekka Paasikivi

Vuorineuvos Pekka Paasikivi kertoo, millainen oli hänen tiensä valimosta pörssiin. Hän muistelee myös isäänsä, paljastaa, mistä Teresia Lönnström suuttui ja vääntää rautalangasta, kuinka isoja kauppoja hierotaan.

2. Santeri aloitti pilven polttamisen 10-vuotiaana ja siirtyi nopeasti koviin huumeisiin – Nyt hän kertoo uudesta elämästään: ”Tuntuu ihmeelliseltä”

Santeri ja Tapsa väsyivät huumemaailman ankeuteen ja kovuuteen. Uusi elämä raittiina tuntuu molemmista ihmeelliseltä. Päällimmäinen tunne on syvä kiitollisuus. Santeri teki hiljattain miehen työn pelastamalla 14-vuotiaan tytön hyväksikäytöltä.

3. Jonni Kivistö huomasi rikkovansa itsensä kuljetusauton ratissa – velvollisuus ja sukurasite ajoivat euralaismiehen huonekalukauppiaaksi, yhdeksi lajinsa viimeisistä

Kolmannen polven huonekaluyrittäjä Jonni Kivistö toivoo, että jälkikasvu ei välttämättä jatkaisi yritystä. Ala on muuttunut, mutta huonekalu on edelleen henkilökohtainen.

4. Nakkilalainen Marja Kares-Oksman koki, ettei virkaura enää tyydyttänyt – hän kouluttautui matkailuyrittäjäksi ja vuokraa nyt lastensa huoneita matkailijoille: ”Muutoksia ei kannata pelätä”

Marja-Kares Oksman jätti pitkän virkauran ja kouluttautui matkailuyrittäjäksi – omien sanojensa mukaan kaksi vuotta liian myöhään. Muutoksia ei kannata pelätä.

Marja Kares-Oksman.

5. Vapaaehtoisesti lapseton Siiri Enoranta halusi steriloida itsensä, koska hänen mielestään jokaisen naisen ei tarvitse lisääntyä – "Hauskaa ei voi olla muiden kustannuksella"

Siiri Enoranta on aina halunnut olla mummu, mutta ei milloinkaan äiti. Hänen mielestään nuorten naisten painostaminen synnytystalkoisiin on järjetöntä. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Satakunnan Kansassa kesäkuussa 2018. Haastattelun jälkeen kirjailija palkittiin marraskuussa 2018 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla.

Markku Raski.

6. Köyliöläinen Markku Raski oli 1990-luvulla lähellä läpimurtoa, mutta jäi silloin yhden hitin ihmeeksi – nyt hän on päässyt ysärinostalgian ytimeen

Markku Raskin ura elektronisen tanssimusiikin parissa ei noussut lentoon 1990-luvulla. Ysäriä harrastavat muistavat silti hänen hittibiisinsä.

7. Kun Kristiina Jämiä-Mattila kertoi äitinsä kuolleen, vilkas oppilas sanoi ”otan osaa” – vuoden historian ja yhteiskuntaopin opettaja sanoo olevansa tunneilla avoin ja käsittelevänsä vaikeitakin asioita

Kristiina Jämiä-Mattila on opettanut Meri-Porin yhtenäiskoulussa 1990-luvulta lähtien. Hän tykkää haastaa oppilaitaan ajattelemaan.

8. Yli 200 kiloa painanut Tatu Visuri teki puolitoista vuotta sitten päätöksen – Nyt hän on laihduttanut yli 73 kiloa ja aikoo pudottaa 100 kiloa: ”Toivotonta tapausta ei ole, olen siitä esimerkki”

Tatu Visuri.

Tatu Visuri on laihduttanut ilman vippaskonsteja jo yli 73 kiloa ja antaa mielellään neuvoja muillekin. Hänestä tuntuu, että hän on viettänyt elämänsä takarivissä, mutta nyt hän aikoo viimeinkin toteuttaa unelmiaan.

9. Seppo-koiralla on kymmeniätuhansia seuraajia, kuten Jari Tervo ja Matti Vanhanen sekä poikkeuksellinen hymy: "Paras hetki on, kun saan tietää Sepon helpottaneen jonkun oloa"

Seppo on yksi sosiaalisen median seuratuimmista eläimistä Suomessa. Iloinen sheltti tekee hyväntekeväisyystyötä ja on toiminut jopa lottoarvonnan valvojana.

10. ”Myös mumma ja pappa tarvitsevat parisuhdeaikaa” – Isovanhemmat Arto ja Marjukka tinkivät omista menoistaan, sillä he haluavat auttaa pienten lasten vanhempia

Verisidettä tärkeämpää Paajolahti-Halmeen uusperheessä on rakkauden osoittaminen tasapuolisesti. Lapsenlapset saavat syödä popcornia sängyssä ja mumman ja papan pitää suudella vähintään seitsemän sekuntia. Rajatkin ovat rakkautta.

11. Eroon kipulääkkeistä: ”Kuin joku löisi lapiolla naamaan ja kirveellä päähän”

Esa Nousiaisen haimasyöpään liittyviä kipuja hoidettiin voimakkaina kipulääkkeinä tunnetuilla opioideilla. Niistä irrottautuminen alkoi viime syksynä onnistuneen syöpäleikkauksen jälkeen.

Esa Nousiainen.

12. "Nyt teen mitä huvittaa" – leskeksi jäänyt Pirjo Finneman ei kaipaa avioliittoa edes vanhuuden turvaksi, sillä ystävät voittavat parisuhteen

Eron tai puolison kuoleman jälkeen entistä useampi yli 65-vuotias nainen jää yksin omasta halustaan. Yksi heistä on Pirjo Finneman. Vakituisen parisuhteen korvaavat hersyvät ystävät ja seuraelämä, jossa mies ei määritä kaapin paikkaa.

13. Linnuistaan tunnettu Oiva Toikka työskenteli vielä hoitokodista käsin – uusia "lajeja" suunniteltu vuosiksi etukäteen

Keräilijöiden himoitsemien lasilintujen tuotanto jatkuu Oiva Toikan kuolemasta huolimatta, sillä suunnitelmia ehdittiin tehdä vuosiksi eteenpäin. Apuna on ollut muotoilija Harri Koskinen. Hän kokosi myös näyttelyn oppi-isänsä tuotannosta.

14. Wilssonin perikunta: Ratsulan suku tekee kauppaa Porissa jo 4. sukupolvessa – mikä on Gösta Wilssonin jälkikasvun menestyksen salaisuus tiukkenevassa kilpailussa?

Pertti ja Eila Ratsula muistelevat myös lennokasta patriarkkaa Gösta Ratsulaa. He kertovat, miten Gösta onnistui sodanjälkeisenä pula-aikana tekemään bisnestä niin rämemajavilla kuin hevosillakin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: