Valtuustoaloite: Porissa käyttöön nimetön ilmiantokanava - Satakunta - Satakunnan Kansa

Valtuustoaloite: Porissa käyttöön nimetön ilmiantokanava julkisen sektorin väärinkäytöksille – ”Moni pelkää seurauksia”

EU:n niin kutsuttu whistleblower -direktiivi velvoittaa nimettömän ilmiantokanavan perustamiseen. Kuvituskuva.

16.6.2020 12:03

Pori

Kaupunginvaltuutettu Henna Kyhä (kok.) esittää aloitteessaan nimettömän ilmiantokanavan käyttöönottoa Porissa.

Kyhä kirjoittaa aloitteessaan, että julkisella kuin yksityisellä sektorilla tapahtuu organisaation varoihin tai muihin asioihin liittyviä väärinkäytöksiä.

– Vilpillinen menettely julkisissa kilpailutuksissa, laittomat kartellit, hankinnat lähipiiristä tai riittävän kontrollin puute esimerkiksi hyväksymisketjuissa voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa organisaatiolle, Kyhä kirjoittaa.

Euroopan Unionin niin kutsutun whistleblower -direktiivin mukaan ilmiantokanava on perustettava viimeistään joulukuussa 2021.

Kyhän mielestä Porin tulisi olla suunnannäyttäjä Satakunnassa ja ottaa kanava käyttöön välittömästi sekä kaupungin omissa toiminnoissa että Porin omistamissa yhtiöissä.

Kyhä uskoo, että ilmiantokanavan avulla kaupunki voisi saada aikaan säästöjä, kun työntekijät uskaltavat nostaa epäkohdat esille.

– Työntekijälle täytyy antaa mahdollisuus ilmoittaa väärinkäytöksistä työnantajalle nimettömästi sisäisiä kanavia pitkin. Ilman anonymiteetin suojaa, moni pelkää seurauksia eikä uskalla ilmoittaa väärinkäytöksistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: