Bussikuski Maritan yllättävä kirppislöytö: Aito Helene Schjerfbeck - Satakunta - Satakunnan Kansa

Marita Salmikivi osti kirpputorilta ”kiehtovan” taulun parilla kympillä – paljastui aidoksi Schjerfbeckiksi: ”Käytän rahat remonttiin”

Taulun parilla kympillä hankkineen eläkeläisnaisen mukaan lähtöhinta Bukowskin huutokaupassa on neljä tuhatta euroa.

Marita Salmikivi osti kohutaulun kirpputorilta parilla kymmenellä eurolla. Helene Schjerfbeckin nuoruudentyö on sittemmin nimetty Luisteluhetkeksi.

2.3.2020 20:23

Pomarkku

Heinolasta kotoisin oleva Marita Salmikivi oli jäämässä keväällä 2017 Nobinan bussikuljettajan tehtävästään eläkkeelle. Salmikivi oli muuttamassa pois Kauniaisista ja aloittamassa eläkepäiviään vanhassa omakotitalossaan Pomarkussa.

Salmikivi oli tehnyt aiemmin päätöksen, että vähentää tavaroitaan eikä hanki mitään uutta. Hän pyörähti kuitenkin huhtikuussa 2017 itsepalvelukirpputorilla Espoon Mankkaalla ja humoristinen taulu lähti lopulta matkaan.

– Minulla ei ollut tarkoituksena ostaa mitään. Kiinnostuin kuitenkin yhdestä taulusta. Se oli kiehtova, mutta kävelin silti ovesta ulos. Palasin sitten takaisin ja ostin taulun parilla kympillä, Marita Salmikivi kertoo.

Taulu veti puoleensa neljän aikuisen lapsen ja seitsemän lapsenlapsen isoäitiä.

– En ole kukkataulujen ystävä. Tämän taulun kokonaisuus vetosi minuun. Se on kiehtova kuva itsessään. Asetelma ja sen huumori puhuttelevat.

Ennen muuttoaan Pomarkkuun Salmikivi piti kirpputorilta hankkimaansa taulua makuuhuoneen seinällä.

– Se oli Kauniaisissa makuuhuoneessani sängyn vierellä. Katselin sitä usein. Se on todella ihana, Salmikivi kuvailee.

Taulun alkuperä varmistui viime vuoden lopulla. Salmikivi oli ensin arvellut taulun tekijäksi jotain ruotsalaista lastenkirjan kuvittajaa. Facebookin Pelastetaan vanhat esineet -ryhmään kuuluvan henkilön vinkkauksen perusteella Salmikivi kääntyi asiantuntijan puoleen, olisiko teos mahdollisesti Helene Schjerfbeckin.

– Otin Bukowskiin yhteyttä ja vein taulun heille arvioitavaksi. Ne olivat todella pitkiä päiviä, kun odottelin sieltä vahvistusta asiaan. Ajatukset menivät koko ajan vuoristorataa.

Salmikiven hankkimassa Helene Schjerfbeckin taulussa näkyy osittain taiteilijan signeeraus.

Puhelinsoitto nosti tunteet pintaan

Sitten tammikuun lopulla puhelin soi ja Salmikivi sai kuulla olevansa aidon Schjerfbeckin omistaja.

– Olin jo ehtinyt sulatella ajatusta, että taulu on aito, mutta kyllä se tuntui hienolta saada varmistus asiasta. Tunne oli aivan uskomaton, sillä en ole koskaan voittanut mitään. Olin todella iloinen, Salmikivi kuvailee tunteitaan.

Tällä hetkellä taulu on Bukowskilla, sillä teos menossa nettihuutokauppaan ensi perjantaina.

Salmikiven mukaan lähtöhinta on neljätuhatta euroa. Jos teos vaihtaisi omistajaa tällä summalla, se olisi pomarkkulaiseläkeläiselle pettymys.

– Sillä summalla voisin ostaa sen jopa takaisin itselleni.

Jos taulun hinta nousee korkeammalle, Salmikivi ei ole laittamassa elämäänsä ranttaliksi. Hartiapankilla tehty remontti saisi tarpeeksi isolla summalla uuden vaihteen päälle.

– Käyttäisin rahat tähän Pomarkun omakotitaloni remonttiin, joka on ollut vaiheessa. Laittaisin ne WC:n ja eteisen kunnostamiseen, Salmikivi kertoo suunnitelmastaan.

Naisen lähipiiri on ollut iloinen yllättävästä käänteestä.

– Kaikki ovat olleet hämmästyneitä, kannustavia ja iloisia. Onneksi taulu päätyi kirpputorille, eikä roskalavalle, Salmikivi sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: