Samk ja Aalto-yliopisto yhteistyöhön metallialan koulutuksessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Aalto-yliopisto lähti Puuvillasta, mutta nyt viritellään yhteistyötä Samkin kanssa – Metallialan osaajapulaa halutaan taklata uudella opintokokonaisuudella

Tavoitteena on helpottaa metallialan yritysten osaajapulaa Satakunnassa.

Nornickel Harjavallasta on yksi metallialan yrityksistä, jotka ovat mukana Samkin ja Aallon yhteistyössä.

16.6.2020 8:54

Pori

Aalto-yliopisto, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Satakunnan metallinjalostusyritykset ja Porin kaupunki ovat aloittaneet yhteistyön, jolla pyritään lisäämään metallialan osaajia Satakunnassa ja alan maisteriohjelman opiskelijoita Aalto-yliopistossa.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Samkissa alkaa syksyllä 2020 ympäristö- ja energiatekniikan opiskelijoille räätälöity opintokokonaisuus.

Sen suoritettuaan opiskelijoilla on paremmat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi Aaltoon Kemiantekniikan korkeakoulun Sustainable Metals Processing -pääaineeseen.

Räätälöidyt opinnot antavat sellaista osaamista, jonka avulla opiskelijat pystyvät menestymään opinnoissa Aalto-yliopistossa. Opintokokonaisuus on suunniteltu niin, että se tarjoaa samoja valmiuksia, joita kemian tekniikan kandidaattikoulutuksessakin on.

Ammattikorkeakoulusta on ennenkin ollut mahdollista hakea suoraan Aallon maisteriohjelmiin.

– Olemme kuitenkin huomanneet, että kaikilla ammattikorkeakoulusta valmistuneilla ei välttämättä ole riittävää matemaattista osaamista pärjätäkseen opinnoissa, sanoo metallurgian professori Ari Jokilaakso Aallon tiedotteessa.

Opinnot Otaniemessä, kesätyöt ja diplomityö Satakunnassa

Yhteistyön myötä Samkin opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus korkeakouluopintoihin niin, että side ja yhteys omaan kotipaikkakuntaan säilyy.

Vaikka opinnot veisivät Samkista Aaltoon Otaniemeen, kesätyön ja diplomityöpaikan saa Satakunnasta, koska mukana olevat metallialan yritykset ovat sitoutuneet niitä tarjoamaan. Yhteistyön piirissä ovat Outotec, Nornickel, Aurubis, Boliden Harjavalta, Cupori ja Luvata.

Satakunnan alueen metallialan yritykset kärsivät korkeasti koulutetun työvoiman pulasta. Palkkaamalla opiskelijoita kesätöihin ne saavat heidät sitoutettua yritykseen jo hyvin aikaisessa vaiheessa.

Ensimmäiset Samkilaiset insinöörit voivat hakea Aallon maisteriohjelmaan jo seuraavalla hakukierroksella.

Samkin rehtori Jari Multisilta kertoo, että ensimmäiset keskustelut yhteistyöstä käytiin viime kesän Suomi-Areenan yhteydessä, ja asiaa lähdettiin työstämään siitä eteenpäin.

– Mielestäni se on tosi tärkeä päänavaus ihan uudenlaiseen yhteistyöhön ja tuo maakunnalle sen tyyppistä osaamista, mitä täällä tarvitaan ja on kaivattu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: