Lasten äänistä kilpailee eurovaaleissa kuusi eläinehdokasta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lasten äänistä kilpailee eurovaaleissa kuusi eläinehdokasta – Idea leviää Porista yhä uusiin kuntiin

Satakunnassa pääsee äänestämään Porin lisäksi tällä tietoa myös Honkajoella, Kankaanpäässä ja Karviassa.

Lasten vaaleissa ovat ehdolla eläimet numeroilla 2–7.

10.5.2019 11:36 | Päivitetty 10.5.2019 12:00

Lasten oma ehdokasasettelu eurovaaleissa on julkistettu. Lasten äänistä kilpailee kuusi ehdokasta: Into Ilves, Kaapo Karhu, Peppi Poro, Pasi Pöllö, Kiira Kettu ja Helmi Hevonen.

– Jokaisella ehdokkaalla on eläinlajille tyypillisiä ominaisuuksia, jotka on esitelty ehdokasjulisteessa, kertoo Suomen Nuorkauppakamarit ry:n lasten vaalien projektipäällikkö Elna Jokinen.

Lasten vaalissa virallisen äänestyspaikan lähellä on lasten omatoiminen vaalipiste, jossa lapset voivat äänestää mukanaan olevan aikuisen opastuksella.

– On tärkeää, että lapset hahmottavat, miten demokratia toimii. Lasten vaalien avulla lapset voivat osallistua äänestämistilanteeseen itselleen sopivalla tavalla, sanoo tiedottaja Hanna Kaukopuro-Klemetti Suomen Kuntaliitosta.

Voittaja selviää virallisen vaalipäivän jälkeisellä viikolla. Eniten ääniä keränneen ehdokkaan terveiset lähetetään Europarlamenttiin valittavien Suomen edustajien mukaan.

Mukaan lasten vaalien järjestämiseen on ilmoittautunut vielä viime päivinä paljon uusia kuntia. Eurovaalien aikana vaaliuurnille voi suunnata koko perheen voimin yhteensä yli 140 äänestyspaikassa, jotka sijaitsevat noin 40 eri kunnassa.

Satakunnassa pääsee äänestämään Porin lisäksi tällä tietoa myös Honkajoella, Kankaanpäässä ja Karviassa.

Lasten vaalit ovat saaneet alkunsa Porissa, jossa lapset ovat voineet äänestää jo kuntavaaleista 2017 alkaen. Idea lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan.

Kolmesti Porissa järjestetyt lasten vaalit ovat keränneet positiivista palautetta ja sana on kiirinyt muihinkin kuntiin.

– Mukana olevien kuntien määrä on upea. Odotuksemme lasten vaalin valtakunnallisesta toteutuksesta näin pikaisella aikataululla ovat jo nyt ylittyneet monin kerroin, Porin kaupungin viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala sanoo.

Valtakunnalliset lasten vaalit toteuttavat Suomen Nuorkauppakamarit ry, Porin kaupunki ja Kuntaliitto. Lasten vaalit järjestetään tiiviissä yhteistyössä ja vuoropuhelussa eri kuntien ja kaupunkien kanssa.

Äänestyspaikkoihin ja -aikoihin sekä ehdokkaisiin voi tutustua osoitteessa lastenvaalit.fi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos