Järkyttynyt Aapo Korkeaoja huutaa karkotettavan ystävänsä puolesta eduskuntatalon edessä tasatunnein - Satakunta - Satakunnan Kansa

Järkyttynyt Aapo Korkeaoja huutaa karkotettavan ystävänsä puolesta eduskuntatalon edessä tasatunnein – katso video

Performanssitaiteilija haastaa kaikki muutkin huutamaan tänään iltapäivällä tasatunnein pakkopalautuksia vastaan ja ihmisyyden puolesta.

Aapo Korkeaoja on äärimmäisen järkyttynyt ystävänsä kohtalosta.

9.8.2019 10:11 | Päivitetty 9.8.2019 14:22

Performanssitaiteilija Aapo Korkeaoja kuulostaa äärimmäisen järkyttyneeltä ja sitä hän myös on.

– En ole ikinä itkenyt näin paljon, huokaisee Korkeaoja.

Järkytyksen syynä on hänen ystävänsä Samirin kohtalo. Samir aiotaan pakkopalauttaa Afganistaniin, vaikka viimeisimmätkin uutiset kertovat kuinka konflikteja täynnä olevassa maassa tappamishulluus on vain lisääntymässä.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

– Samir on asunut meillä Korkeaojalla ja ollut vapaaehtoistyössä kulttuuriyhdistyksessä, Hän on saanut laajan ystäväpiirin. Nyt tämä nuori, reipas, motivoitunut ja kielitaitoinen ihminen aiotaan pakkopalauttaa samaan aikaan kun oman maamme syntyvyys pienenee ja työvoimasta tulee pula.

Korkeaoja aikoo vastustaa Samirin ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien pakkopalautusta Hätähuuto-performanssilla eduskuntatalon edessä tänään kello 12–18.

– Huudan tasatunnein, koska ulkomaalaislaki on mätä, oikeusvaltiota poljetaan, ihmisoikeudet ovat kaupan ja rakas ystäväni Samir uhataan lähettää pakkokeinoin keskelle kuolemaa. Suomalainen turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut. Ihmisiä, jotka osaavat kieltä, ovat motivoituneita yhteiskunnan tuoreita jäseniä ja halukkaita antamaan oman panoksensa, lähetetään keskelle sekasortoista, lähes sotatilassa olevaa maata.

Korkeaoja kertoo saaneensa juuri tiedon, että poliisit ovat tulossa säilöönottokeskukseen, jossa Samiria pidetään.

Hän haluaisi, että huutoprotesti leviäisi tänään koko maahan.

– Kutsun kaikkia teitä, jotka olette huolissanne Suomen ajautumisesta mielivaltaiseen lainkäyttöön, jossa tutkiminen ja ihmisoikeudet ovat toissijaisia, huutamaan Samirin ja oikeusvaltion puolesta ja Kabulin verisiä pakkopalautuksia vastaan.

– Olen tällä hetkellä äärimmäisen pettynyt ja myös vihainen. Suomi kiertää YK:n ohjeistusta ja sulkee silmänsä siltä, mitä Afganistanissa tapahtuu, sanoo Korkeaoja ja muistuttaa, että Kabulissa kuluvalla viikolla räjähtäneet pommit ovat vaatineet noin 150 siviiliuhria.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos