Satakuntalaiset rokotettu hyvin tuhkarokkoa vastaan - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satasairaalan tuhkarokkotapaus: ”Onneksi altistuneita ei ole kovin paljon” – laajamittainen epidemia epätodennäköinen

Tuhkarokkotartunnalle altistui myös Satasairaalan lastenpäivystyksessä käyneitä.­

14.1. 20:19 | Päivitetty 14.1. 21:29

Pori

Maanantaina Satasairaalaan tulleen lapsen tuhkarokkoepäilylle saatiin vahvistus jo tiistaina. Huittisissa asuvaa lasta ei ollut rokotettu tautia vastaan.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva tauti, joten toimet leviämisen ehkäisemiseksi ja altistuneiden tavoittamiseksi aloitettiin saman tien.

– Onneksi altistuneita ei ole kovin paljon. Lastenpäivystyksen odotustiloissa oli tuhkarokkoon sairastuneen kanssa samaan aikaan maanantaina kahdeksan erikoissairaanhoidon ja viisi perusterveydenhuollon potilasta saattajineen. Lisäksi tilassa oli muutama remonttityöntekijä, kertoo Raija Uusitalo-Seppälä, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Satasairaala lastenpäivystyksen ovessa annetaan ohjeita potilaille, joiden epäillään sairastuneen vesi- tai tuhkarokkoon.­

Sairastunut lapsi oli 7. tammikuuta ennen kuumeen nousua luokassaan Lauttakylän koulussa sekä illalla kansanopiston muskariluokassa.

– Nyt selvitetään, onko kaikki altistuneet rokotettu. Jos joku on ilman suojaa, hänet ohjataan rokotettavaksi mahdollisimman pian. Tuhkarokon rokote suojaa altistuksen jälkeenkin tehokkaasti, jos se annetaan kolmen vuorokauden sisällä altistuksesta.

Satakuntalaiset on rokotettu hyvin tuhkarokkoa vastaan.

– Ikäluokasta riippuen tuhkarokkorokotuksen kokonaiskattavuus on Satakunnassa 96 prosenttia, joissakin ikäryhmissä jopa 97.

Uusitalo-Seppälä pitää laajamittaisen tuhkarokkoepidemian syntymistä Satakuntaan epätodennäköisenä.

Tuhkarokko on vakavin ihan pienille lapsille ja aikuisille sekä immuunipuutteiselle. Uusitalo-Seppälän mukaan tauti on usein lievin 5–15-vuotiailla perusterveillä lapsilla.

– Tuhkarokon vakavuusaste vaihtelee. Osa selviää kuumeella ja iho-oireilla. Osalle tulee jälkitauteina esimerkiksi korvatulehdus tai keuhkokuume. Pelätyimmät tuhkarokon komplikaatiot ovat aivotulehdukset, jotka voivat pahimmillaan vammauttaa pysyvästi. Ne ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Aivotulehduksen eli enkefaliitin saa yksi tuhannesta sairastuneesta. Vakavaan keskushermostotulehdukseen (SSPE) sairastuu yksi sadastatuhannesta taudin saaneesta.

Tuhkarokko voi olla erityisen vaarallinen ihmisille, joiden vastustuskyky on alentunut.

– Tiedämme jo, että lastenpäivystyksessä ei maanantaina ollut samaan aikaan sairastuneen kanssa syöpäpotilaita tai immuunipuutteisia potilaita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?