Satasoitto: Sami Junnonen ja Hanna Tuominen herättivät huilun henkiin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Taruolentoja ja maalaistansseja – huilun henki pääsi valloilleen Satasoitossa

25.8.2019 14:37

Harjavalta

Harjavaltalaislähtöinen pianisti Hanna Tuominen ja huilutaiteilija Sami Junnonen konsertoivat Satasoitossa Emil Cedercreutzin museossa.

Taruolentoja ja maalaistansseja.

Sami Junnonen, huilu, Hanna Tuominen, piano ja lausunta.

Satasoitto-festivaalin konsertti Emil Cedercreutzin museossa 24.8.

Béla Bartókin oppilaan Paul Armanin sovitus Unkarilainen talonpoikaissarja huilulle ja pianolle pohjautuu Bártokin alunperin soolopianolle tekemiin kansanlaulusovituksiin.

Bártokin omien sovitusten tunnettuja soittajia ovat hänen itsensä lisäksi muun muassa mestaripianistit Svjatoslav Richter ja András Schiff.

Sami Junnosen taiturillinen huilunsoitto kävi selville Armanin sovituksessa, mutta tuntui kuin Bártokin musiikki olisi pakotettu huilun ja pianon yhdistelmällä jotenkin vääränlaiseen muottiin.

Aivan toisenlaisen kuuntelukokemuksen tarjosi Franz Dopplerin Unkarilainen pastoraalifantasia, jonka virtuoosinen viihde istui soittimille mainiosti.

Junnonen pystyy luomaan huilullaan kiinnostavan sävymaailman ja linjakkuuden, joka vetää vertoja hienoimpien viulistien työskentelylle. Huilulla näiden itsestään selvien asioiden toteuttaminen vaatii nähdäkseni aivan poikkeuksellista lahjakkuutta.

Claude Debussy kuuluu niihin säveltäjiin, jotka ovat pystyneet parhaiten tavoittamaan huilun olemuksen ja sen äänen taikapiirin.

Syrinx soolohuilulle kuultiin takahuoneesta käsin Hanna Tuomisen lausuessa samanaikaisesti yleisön edessä Gabriel Moureyn Psykhe-näytelmän kohtausta.

Ensimmäistä kertaa kuulin tällaisen toteutuksen konsertissa. Vaikka olisinkin halunnut nauttia Syrinxin sävyistä hieman lähempänä kuunnellen, on todettava, että tämä näytelmällinen episodi toimi tehokkaana johdantona seuraavalle kappaleelle.

Debussyn Faunin iltapäivässä huilun henki pääsi täysin valloilleen. Sami Junnonen ja pianistinsa Hanna Tuominen loivat käsinkosketeltavan hetken Cedercreutzin museon saliin. Täysosumaesityksessä ei haitannut, vaikka kyseessä oli sovitus.

Bohuslav Martinůn sonaatista duo tarjosi nousujohteisen tulkinnan, ja Debussyn Clair de lune huipensi hienon konsertin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut