Rikkidioksidipitoisuudet ylittyivät Harjavallassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rikkidioksidipitoisuudet ylittyivät aamuyöllä Harjavallassa – syynä "yllättävä tilanne” Bolidenin uudella rikkihappotehtaalla

3.2.2020 13:40 | Päivitetty 3.2.2020 14:34

Harjavalta

Harjavallan Kalevan ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin maanantaina aamuyöllä ja varhain aamulla verrattain korkeita rikkidioksidipitoisuuksia. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksin mukaan hetkellisesti erittäin huono.

Korkean rikkidioksidipitoisuuden vaikutus ulottui Harjavallan keskustan alueelle. Hengitystiesairauksista kärsiville kohonnut ulkoilman rikkidioksidipitoisuus saattaa aiheuttaa yskää, hengenahdistusta ja keuhkoputkien supistumista.

Kello 4– 5 mitattiin valtioneuvoston asettaman rikkidioksidipitoisuuden tuntikeskiarvon raja-arvon 350 µg/m³ ylittänyt pitoisuus 440 µg/m³. Tuntia myöhemmin arvoksi mitattiin 547 µg/m³.

Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Timo Rautalahti kertoo, että kohonnut rikkidioksidipitoisuus johtui ”yllättävästä operointitilanteesta” uudella rikkihappotehtaalla, joka vihittiin käyttöön lokakuussa. Hän painottaa, että poikkeustilanne oli lyhytaikainen ja että asiaan osataan jatkossa varautua.

Rikkidioksidin raja-arvon ylitykset olivat Harjavallan Kalevassa ensimmäinen ja toinen tänä vuonna, kun niitä sallitaan vuodessa 24. Ilmanlaatuasetuksen mukaan kustakin ylityksestä on tiedotettava yleisölle. Porin kaupunki ylläpitää ilmanlaadun mittausasemia Harjavallassa.

Ilmansuojeluinsinööri Jari Lagerroosin mukaan rikkidioksidin raja-arvon ylityksiä oli Harjavallassa viime vuonna kaikkiaan kolme, joista kaksi syyspuolella samana päivänä ja yksi keväällä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut