Posti sulkee Porin pääpostin ja 17 myymälää – jatkossa enää kuusi omaa myymälää - Satakunta - Satakunnan Kansa

Posti sulkee Porin pääpostin ja 17 muuta myymälää – jäljelle jää kuusi omaa myymälää

Postin yt-neuvotteluiden tuloksena yritys sulkee vaiheittain 18 myymäläänsä ja irtisanoo enintään 106 henkilöä. Porin myymälän palveluita suunnitellaan siirrettävän kumppaniyrityksen hoidettavaksi. Palveluita täydennetään myös uusilla palvelupisteillä.

Tekstaripalstalla harmitellaan sitä, että Porin pääposti siirtyi Sokoksen tiloihin.

5.6.2019 14:32 | Päivitetty 5.6.2019 17:15

Pori

Elli Vettenranta näppäilee koodin Postin Porin myymälän pakettiautomaattiin. Pihalle tulee valkoinen paketti, Applen tuotteita Vettenrannan miehelle.

– Onhan tämä helppoa. Varmaan myös helpottaa tiskin jonoja ruuhka-aikoina.

Niin sanotussa Porin pääpostissa Postitalossa käy vartin sisällä kymmenkunta asiakasta keskiviikkoisena iltapäivänä.

Pian heitä palvelee joku muu taho, sillä Posti sulkee vaiheittain 18 omaa myymäläänsä, joukossa myös Porin myymälä. Suunnitelmissa olevat sulkemiset tapahtuvat vaiheittain maaliskuuhun 2021 mennessä.

Postille jää jatkossa kuusi omaa myymälää, jotka ovat Helsingissä (Postitalo, Kasarmitori ja Töölö), Espoossa (Matinkylä), Jyväskylässä (keskusta) ja Rovaniemellä (Napapiiri).

Väinölässä asuva Vettenranta pitää Postin suunnitelmia "hurjina". Hän arvelee, että Porissa keskustan pääposti on kaikille tuttu ja helppo paikka asioida.

– Koivulasta poistui ensin posti, ja meidän asiointimme siirtyi R-kioskille, josta ei saa kuitenkaan kaikkia palveluita. Nyt sitten poistuu taas yksi paikka.

Lue myös:

Posti kasvattaa palvelupisteidensä määrää ja aloittaa samalla yt:t – miten käy Porin pääpostin? (Tilaajille)

Postin palvelupisteverkostojohtajaLasse Huttunen kertoo, että Porin myymälään etsitään uutta palveluntarjoajaa kumppanuussopimuksella. Tällä hetkellä Postin myyntipalveluita tai palvelupisteitä on kumppanuussopimuksella esimerkiksi ruokakauppojen yhteydessä.

Porin tulevasta Postin kumppanista tai palveluiden sijainnista ei ole vielä varmaa tietoa. Asiaa selvitetään Huttusen mukaan rauhalliseen tahtiin, eikä välittömiä muutoksia ole luvassa.

– Tavoite on löytää kumppani, jolla on omat tilat. Kumppanuussopimus pyritään tekemään niin, ettei palveluihin tule katkoksia.

Porin myymälän henkilöstön työt lakkaavat myymälän lakkauttamisen yhteydessä, mutta Huttusen mukaan siirtymäajan puitteissa pyritään löytämään myös vaihtoehtoisia jatkopolkuja irtisanottaville. Porin myymälässä on alle 10 vakituista työntekijää.

Postin suunnitelmat koskivat alun perin 21 myymälää 14 paikkakunnalla.

Huhtikuussa aloitetuissa yt-neuvotteluissa Postin henkilöstön vähentämistarve pieneni suunnitellusta 124 henkilöstä enintään 106 henkilöön. Vähennykset ovat pääasiassa seurausta myymälöiden sulkemisesta ja korvaamisesta palvelupisteillä.

Posti ilmoitti neuvotteluiden yhteydessä satsaavansa palvelupisteverkostoon verkkokaupan kasvun ja asiakkaiden tarpeiden muutosten vuoksi. Postin suunnitelmissa on, että palvelupisteitä olisi yli 2700 kappaletta vuonna 2020.

Vettenranta käyttää pakettiautomaatin lisäksi postin tiskipalveluita, joten myymälän sulkeminen mietityttää.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n pääluottamusmies Erja Hakkola pitää Postin oman myymäläverkoston alasajoa haitallisena erityisesti kehä kolmosen ulkopuolella asuville.

– Ei kaikkea palvelua voi laskea automaattien varaan. Jos nyt asiamiespostit ohjaavat palvelua tarvitsevia niin sanottuihin "oikeisiin" posteihin, niin mihin sitten ohjataan, kun myymälöitä ei enää ole?

Henkilöstölle kerrottiin irtisanomisista keskiviikkona puhelin- ja Skype-palavereilla. Hakkolan kertoo, että työntekijöille heidän korvaamisensa automaateilla tai muulla palveluntarjoalla on tietysti shokki.

– Puheet palvelun paranemisesta ovat loukkaavia tälle ammattitaitoiselle ammattikunnalle.

Postin aiemmat, hallinnollisia tehtäviä koskeneet yt-neuvottelut päättyivät maaliskuussa, jolloin yhtiö kertoi irtisanovansa enintään 59 työntekijää.

Posti kertoo, että henkilöstön vähentämistarve pieneni uusilla työtehtävillä ja vapaaehtoisilla ratkaisuilla. Yhtiö perustelee säästöjä esimerkiksi jaettavan postimäärän rajulla vähenemisellä ja lehdistön rakennemuutoksella.

Posti on kertonut säästötarpeidensa olevan noin 150– 200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lue myös:

Luvialla asuva 85-vuotias Anna-Liisa Toivonen joutuu odottelemaan postia – kilpailu ja lainsäädännön muuttuminen on tehnyt päiväpostista iltapostia haja-asutusalueilla (Tilaajille)

Tekstiä päivitetty 5.6.2019 kello 14.53: Lisätty Postin kommentit.

Tekstiä päivitetty 5.6.2019 kello 17.12: Täydennetty Postin kommentteja sekä lisätty PAU:n kommentit ja Elli Vettenrannan haastattelu kuvineen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut