Kokemäenjoen talvitulviin varaudutaan poikkeusluvalla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ensi viikon pakkaset tuovat Kokemäenjoelle hyydetulvariskin, johon varaudutaan nyt poikkeusluvalla – katso tästä vedenkorkeus reaaliajassa

Kokemäenjoen virtaama on kasvanut kuukaudessa kolminkertaiseksi. Suuri virtaama yhdistettynä ensi viikolla ennustettuihin pakkasiin lisää hyydetulvariskiä.

Kuva tammikuulta 2018, jolloin Kokemäenjoen vesi oli tulvarajan tuntumassa useita päiviä.

5.12.2019 13:44 | Päivitetty 5.12.2019 16:04

Etenkin marraskuun toisen puoliskon runsaat sateet ovat nostaneet nopeasti järvien pintoja. Pirkanmaan suurissa säännöstellyissä järvissä, Näsijärvessä, Vanajavedessä, Pyhäjärvessä, Kyrösjärvessä sekä Rauta- ja Kulovedessä, vesitilanteen muuttuminen näkyy juoksutusten lisääntymisenä.

– Näiden suurten järvien vedet virtaavat Kokemäenjokeen, jonka virtaama on kasvanut Tyrväällä kolminkertaiseksi parissa viikossa, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Harri Mäkelä.

Kyrösjärven säännöstelylupa ei normaalisti salli voimalaitokselle suuria juoksutuksia loppuvuoden aikana, minkä vuoksi järven vedenkorkeus on noussut lähes 60 senttimetriä.

Aluehallintovirasto on myöntänyt Kyröskosken Voima Oy:lle poikkeusluvan suurempiin juoksutuksiin, jotta Kokemäenjoen varrella pystytään varautumaan talven tuleviin hyydetulvariskeihin.

Muilla säännöstellyillä järvillä normaalit lupaehdot mahdollistavat riittävän varautumisen.

Vedenkorkeus Porin sillan kohdalla (tulvaraja = 1.50)

Yllä oleva mittari kertoo reaaliajassa Kokemäenjoen vedenkorkeuden Porin sillan kohdalla. (tulvaraja = 1.50)

Hyyde on joen pohjakiviin ja rakenteisiin kertyvää jäätä, joka aiheuttaa joessa padotusta ja voi aiheuttaa tulvia jokivarressa.

Hyyteen muodostuminen on viime vuosina lisääntynyt Kokemäenjoessa, mikä johtuu talvivirtaamien kasvusta.

– Kokemäenjoen ala- ja keskiosalla on kaksi merkittävää tulvariskialuetta, Pori ja Huittinen. Hyyde voi nostaa vedenkorkeuksia merkittävästi ja aiheuttaa tulvavahinkoja. Huittisissa esimerkiksi kastui vuonna 2018 tammi-helmikuussa useita vapaa-ajan asuntoja. Asuinrakennusten kastumisilta vältyttiin täpärästi, toteaa Varsinais-Suomen ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen.

Vedenkorkeus Pori Kivini (tulvaraja = 0,80)

Yllä oleva mittari kertoo reaaliajassa Kokemäenjoen vedenkorkeuden Porin Launaisten Kivinin kohdalla. (tulvaraja = 0,80)

Hyydetulvaa voidaan ehkäistä rajoittamalla juoksutuksia, kun veden lämpötila laskee lähelle nollaa.

Pienet juoksutukset mahdollistavat jääkannen syntymisen Kokemäenjokeen, mikä estää tehokkaasti hyyteen muodostumista.

Järvien vedenkorkeuksien nousua pyritään hillitsemään juoksuttamalla vettä jo syksyllä, jotta juoksutuksia Kokemäenjokeen voidaan rajoittaa tarpeen tullen talvella.

Vedenkorkeus Pori Lukkarinsannan kohdalla, (Ylittää 1.60 noin kerran 10 vuodessa)

Yllä oleva mittari kertoo reaaliajassa Kokemäenjoen vedenkorkeuden Porin Lukkarinsannan kohdalla.

Vedenkorkeus Huittinen Syyrensuu, (Tulvaraja = 43.50)

Yllä oleva mittari kertoo reaaliajassa Kokemäenjoen vedenkorkeuden Huittinen Syyrensuun kohdalla. Tulvaraja on kohdassa 43.50. Taloja on vaarassa jos vesi nousee lukemaan 44.00.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: