Porin lukiolaiset marssivat ulos ilmaston puolesta perjantaina - Satakunta - Satakunnan Kansa

Koululaiset lakkoilevat perjantaina ilmaston puolesta – "Nyt on tuhannen taalan paikka, kun nuoret ovat näin kiinnostuneita"

Kuvituskuva. Koululaiset lakkoilevat perjantaina maailmanlaajuisesti ilmaston puolesta.

15.3.2019 8:20 | Päivitetty 15.3.2019 8:21

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on innoittanut koululaisia ilmastolakkoihin ympäri maailmaa. Perjantaiksi on kutsuttu koolle maailmanlaajuinen koululakko ilmastotoimien puolesta.

Suomessa järjestetään suuria mielenilmauksia ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi pienempiä lakkoja on monilla muilla paikkakunnilla.

Porin molemmissa lukioissa järjestetään ulosmarssi aamupäivällä.

–Olemme sopineet, että marssimme ulos kesken tunnin kello 10.30 ja kokoonnumme koulun pihalla. Tarkoituksena olisi varustautua aiheeseen liittyvällä kyltillä ja ottaa ulosmarssista kuva, kertoo opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Vilho Sillanpää Porin suomalaisen yhteislyseon lukiosta.

Samanlaisia suunnitelmia on Porin lyseon lukiossa.

–Samoilla linjoilla mennään kuin Psyllissäkin. Meillä on suunniteltu noin 15 minuutin pituinen ulosmarssi, kuvailee Sillanpään kollega Inga Venninen lyseosta.

Vennisen mukaan nuoret pitävät ilmastoasioita todella tärkeinä tulevaisuuden kannalta.

–Opiskelijat ovat olleet hyvin motivoituneita ja huomiseen ilmastolakkoon osallistuminen on koettu tärkeäksi. Kaikkien mielestä ulosmarssi ei tunnu riittävältä, ja osa on miettinyt, ettei tule huomenna kouluun ollenkaan. Heitä olemme ohjeistaneet, miten silloin toimitaan, Venninen kertoo.

Myös nuoremmat opiskelijat ja koululaiset ovat pohtineet lakkoon osallistumista. Porin kaupungin opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen on ilahtunut nuorten aktiivisuudesta ilmasto- ja ympäristöasioissa.

–Tämä on todella hienoa. Minullekin on soiteltu ja kyselty, miten voitaisiin osallistua. Olen vinkannut, että openilmasto-opas.fi-sivustolta löytyy ideoita koulujen ilmastotoimintaan, jos lakko tuntuu hankalalta, Tiirikainen neuvoo.

Hän kertoo lähettäneensä alkuviikolla koulujen rehtoreille viestiä siitä, miten tulevaan ilmastolakkoon pitäisi suhtautua. Ohjeet noudattavat valtakunnallisia suosituksia.

–Mitään kollektiivista poissaololupaa emme voi oppilaille antaa, koska olemme heistä vastuussa koulupäivien aikana. Jokaisen pitää hakea lupa poissaoloon, kuten normaalistikin. Jos nuori on lähdössä ilmastomielenosoitukseen Helsinkiin, Tampereelle tai Turkuun, voidaan lupa myöntää. Kotiin jääminen teeman varjolla ei ole asiallista.

Ilmastoasiat ovat Porin kouluissa olleet esillä muutoinkin.

–Esimerkiksi alueparlamenteissa nuoret ovat visioineet ympäristötekoja omilla kouluillaan. Tänä keväänä myönnettävät tukisummat menevät juuri näihin hankkeisiin. Lisäksi olemme ohjanneet kouluja Vihreä lippu -ohjelmaan, Tiirikainen kertoo.

Hänen mukaansa opettajilla on huomenna kouluissa tuhannen taalan paikka.

–Jos opettaja on yhtään kasvatustieteen ammattilainen, hän käyttää tilaisuuden hyväkseen ja seuraa oppilaidensa kanssa huomisia tapahtumia ja keskustelee ilmastoasioista. On mahtavaa, että nuoret ovat näin kiinnostuneita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut