Sote kaatui, ja hyvä niin, näkee Li Andersson – vasemmistoliiton puheenjohtaja sähköisti vaalitilaisuuden kauppakeskuksessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Sote kaatui, ja hyvä niin, näkee Li Andersson – vasemmistoliiton puheenjohtaja sähköisti vaalitilaisuuden kauppakeskuksessa

Li Andersson on puhunut satakuntalaisten kanssa eläkkeistä, aktiivimallista ja sotesta. Sote-uudistuksen kaatuminen ei tullut hänelle yllätyksenä, ja hallituksen eroa hän pitää Sipilän vaalitemppuna.

9.3.2019 20:47

Vasemmistoliiton maakuntakierros toi puheenjohtaja Li Anderssonin ja puolueen eduskuntavaaliehdokkaat lauantai-iltapäivänä Puuvillan kauppakeskukseen.

Unelias tunnelma sähköistyy, kun Andersson päästetään lavalle. Hän puhuu mikrofoniin niin kovaa, että pärjäisi ilman sitä.

Liukuluiskilla yksityisautojensa luo kiirehtivät ihmiset kääntyvät tuijottamaan esiintymislavaa, josta terävä ääni kantautuu joka nurkkaan. Anderssonista tulisi erinomainen lavarunoilija.

–Eilen sote kaatui, ja se oli hyvä päivä Suomelle. Emme tule näkemään Suomen historian suurinta yksityistämistä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Lisäksi Andersson suomii hallitusta yritystuista, puhuu ilmaisen koulutuksen tärkeydestä ja muistuttaa, kuinka kiky-sopimusta ei vastustanut mikään muu puolue kuin vasemmistoliitto.

Kymmenen minuutin tykityksen jälkeen kuulijat ovat niin mykistyneitä, että yleisökysymyksiä esittävät lähinnä puolueen eduskuntavaaliehdokkaat.

Ehdokas Raisa Rantaa, ja varmasti montaa muutakin satakuntalaista, mietityttää, mitä sotelle nyt tapahtuu. Satakunnassa sitä on valmisteltu kolme vuotta.

–Maakunnallista valmistelua kannattaa jatkaa, Andersson sanoo.

Puolueet esittelevät pian omia mallejaan. Vasemmistoliiton sote-näkemys on se, että päävastuu sote-palveluiden tuottamisesta pitää olla julkisella vallalla, ja ne pitää toteuttaa kuntia suuremmilla itsehallintoalueilla, oli sitten kyseessä maakunta tai muulla tavalla järjestelty alue. Alueilla tulee olla verotusoikeus ja vaaleilla valitut päättäjät.

Satakunnassa muun muassa Porin kaupunginjohtaja AIno-Maija Luukkonen on ilmoittanut suhtautuvansa positiivisesti maakunnalliseen sote-ratkaisuun.

Satakunnan vasemmistoliiton ehdokkaat esittäytyivät. Keskellä Jaakko Jäntti.

Satakunnan erityiseksi haasteeksi Andersson nostaa väestökadon.

–Se on iso kysymys, joka huolettaa etenkin Porin ulkopuolella.

Toinen asia joka puhuttaa on korkeakoulutuksen tulevaisuus: miten esimerkiksi Porin yliopistokeskuksen käy, kun Tampereella kolme korkeakoulua menivät yhteen.

–Tasa-arvoisen elinkeino-, alue ja koulutuspolitiikan kautta huolehditaan siitä, että työ- ja koulutuspaikkoja on tulevaisuudessa myös Satakunnassa.

Turkulaiselle Anderssonille myös kasitien ongelmat ovat tuttu puheenaihe.

–Asia liittyy ylipäätään siihen, paljonko rahaa infraan laitetaan. Kasitiestä on ollut vääntöä jo tämän vaalikauden aikana.

Vasemmistoliiton linjauksiin kuuluu junaliikenteen parantaminen, mutta Andersson ei kommentoi sitä, pitäisikö esimerkiksi Porista saada tunnin juna Tampereelle.

–Monet alueet lobbaavat nyt nopeampien raideyhteyksien puolesta. Emme ole ottaneet puolueena kantaa siihen, mikä raidehanke on ensisijainen.

Toistaiseksi Satakunnasta on vallankahvaan päässyt vain yksi vasemmistoliittolainen edustaja, Nakkilan Jari Myllykoski. Tänä vuonna ehdolla on 18 henkeä.

Ehdokkaiden vaalipaneelissa puhuttiin muun muassa siitä, kuinka pienillä yrityksillä ei ole resursseja kouluttaa nuoria, jos ammatillisen koulutuksen taso laskee ja etäpäivät korvaavat lähiopetuksen.

Ensi kertaa eduskuntaan ehdolla oleva porilainen Jelena Kiilholma on jo kunnallispolitiikassa marinoitunut.

–Kaikki on isompaa ja kalliimpaa, hän kuvailee eduskuntavaaliehdokkaana olemista.

Satakunnan kohtalonkysymyksenä hän näkee työllisyyden. Maakunnan pitäisi olla houkutteleva paikka yrityksille.

–Poriin olisi hienoa saada oma yliopisto, koska sitä kautta saisimme omat nuoret pysymään täällä, ja tuotua osaamista myös muualta.

Vaalihumua kuuntelemassa ollut Petteri Limnell aikoi mennä juttelemaan Li Anderssonin kanssa muun muassa sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Hän oli puoluejohtajan kanssa samaa mieltä siitä, että soten kaatuminen oli hyvä asia.

–Se malli oli menossa niin hunningolle, että tämä on erinomainen asia. Toivottavasti sotea saadaan eteenpäin siltä pöydältä, kuin alunperin oli puhetta. Unohdetaan koplaukset, ja mennään sen potilaan, ihmisen kenkiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos