Kristiina Salonen: Sote-uudistus kaatui mahdottomuuteensa ja hallitus sen mukana - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kristiina Salonen: Sote-uudistus kaatui mahdottomuuteensa ja hallitus sen mukana

Kansanedustaja Kristiina Salonen arvioi, että sote-maakunta -uudistus kaatui massiivisuuteensa ja perustuslain vastaisiin osiin, joita hallitus ei kyennyt korjaamaan.

8.3.2019 17:54

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kuuluva kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ei ollut ollenkaan yllättynyt, että vuosia valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen uudistus mureni. Sen sijaan hän kertoi yllättyneensä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) perjantaina jätti hallituksensa eronpyynnön nopealla käänteellä lähellä vaaleja.

Salosen mukaan pääministeri oli aiemmin antanut ymmärtää, että hallitus voi erota, jos sote-uudistuksen sopimus ei toteudu. Hänen mielestä loppuvaiheen perusvirhe hallitukselta oli, ettei perustuslakivaliokunnan edellyttämiä korjauksia lainsäädäntöesityksiin tullut.

Sote-uudistuksen merkittävimmät heikkoudet olivat perustuslain vastaiset sopimuskytkennät keskustan ja kokoomuksen välillä. Lakipaketissa oli yhteen solmittuna laajamittainen sote-palvelujen siirtäminen markkinoille ja toisaalta laajan maakunnallisen hallinnon rakentaminen.

Hallitus ei kyennyt korjaamaan lainsäädäntöesityksiään ilman, että hallituksen sopimus olisi murentunut, Salonen päättelee.

Suurin huoli Kristiina Salosen mukaan on siitä, että suomalaiset saavat parempia terveydenhuollon ja vanhustenhuollon palveluja.

–Ne huolet eivät ole poistuneet minnekään. Perustavoitteina on, että ihmiset pääsevät lääkäriin ja terveyspalveluihin, ja saavat avun sairauksiinsa, Salonen sanoo.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta urakoi viime kuukauden ja viikot ylityötahdilla sote-lainsäädännön parissa. Kristiina Salonen ei pidä merkittävänä tai harmiteltavana, että turhaa tuli tehtyä tai, että hän olisi turhautunut. Hän toivoo, että tehty valmistelutyö on hyödynnettävissä myös Satakunnassa.

–Tärkein oppi on se, ettei uudistuksia yritetä tehdä isoina kertarysäyksinä, jotka voivat vaarantaa palvelujen toiminnan. Oppi on myös se, että isot uudistukset on tehtävä parlamentaarisella valmistelulla.

–Omaa turhautumista enemmän murehdin sote-uudistuksen lopputuloksen vaikutusta demokratian uskottavuudelle. Se ei sitä lisää ja kysyä voi, mikä uskottavuutta voisi palauttaa, Salonen aprikoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos