Rauma pysyy maakunta-soten puolella - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauma pysyy maakunta-soten puolella – Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi: "Ei yli kymmenen vuotta valmisteltu malli ollut ehkä täydellinen, mutta jotain pitää tehdä nykyiselle järjestelmälle"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi toivoo, että Satakunnassa jatkettaisiin ponnisteluja sosiaali- ja terveyspalvelujen maakuntamallin rakentamisessa.

8.3.2019 18:30

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen rakenteellisen uudistuksen (sote) kaatuminen ei yllättänyt Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpea (sd.), mutta hän sanoo olevansa henkilökohtaisesti hyvin pettynyt soten kariutumiseen.

–Ei yli kymmenen vuotta valmisteltu malli ollut täydellinen, mutta jotain pitää tehdä nykyiselle järjestelmälle, joka on kallis ja palvelut on turvattava, Leppikorpi sanoo.

Hänen mielestään Satakunnassa pitäisi vastoinkäymisestä huolimatta hyödyntää tehty valmistelutyö ja etsiä ratkaisupohjaa maakunnallisen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin kokoamiseksi.

Kalle Leppikorpi sanoo Rauman kaupunginvaltuuston linjanneen, että Rauma on mukana Sata-sotessa eli maakunnan johdolla järjestettävissä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

–Olemme osa maakuntaa ja siltä pohjalta on kaupunginvaltuustomme linjannut asian yksimielisesti. Sen mukaisesti mielestäni on nyt jatkettava, Leppikorpi sanoo.

Leppikorven mielestä palvelujen järjestämisen pilkkominen ja sirpaloituminen olisi päätavoitteen eli kansalaisten terveyspalvelujen erojen kaventamisen ja palvelujen turvaamisen vastainen.

–Jos järjestäminen silputaan pieniin yksiköihin, miten voidaan varmistaa osaavan henkilöstön saaminen. Nyt jo osalla kunnista on vaikeuksia henkilöstön saannissa, toiminnan järjestämisessä ja tietysti taloudessa, Leppikorpi perustelee.

Suurempien ja pienempien satakuntalaiskuntien tulisikin nyt Leppikorven mielestä viivytyksettä kokoontua neuvottelupöytään miettimään sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä palveluverkoston järjestämistä.

–Tehtyä valmistelutyötä ei saa päästää vanhentumaan ja hukkaan. Siksi kuntien tulisi nyt palata pian neuvottelupöytään. Tämä on jopa Satakunnan kohtalonkysymys, sillä väestökehitys on huolestuttava. Mikäli maakunnan asukasluku painuu ennusteiden mukaan alle 200000 asukkaaseen, miten voidaan ajatella, että pienemmät alueet selviytyisivät, Leppikorpi kysyy.

Rauman kaupunginjohtajaKari Koski on kriittinen sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämisestä erikseen perustettavan maakunnan kattavan organisaation haltuun, toisin kuin kaupunginvaltuusto on aiemmin linjannut.

Kosken mielestä uuden maakunnallisen hallintoportaan rakentaminen ei ole perusteltua ja hänen mielestään ratkaisua tulisi hakea seudullisista toimintayksiköistä ja niiden palveluverkostoista.

–Miksei voisi olla esimerkiksi Rauman seutu ja sitten muut maakunnan alueet, jotka toimisivat yhteistoiminnassa, Koski ehdottaa.

Hänen näkemyksensä on, että seutukunnat tietävät parhaiten asukkaidensa palvelutarpeet.

–Parempi on hoitaa asiat omin eväin. Rahat eivät lisäänny siitä, että perustetaan maakuntaan uusi hallintoporras, Koski sanoo.

Kari Kosken mielestä päätöksenteon arvosana painuu alle nollan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusyrityksissä. –Muistelen, että joskus vuonna 1997 aloitettiin ns. paras-uudistus ja sen jälkeen on yritetty kai neljään kertaan, tuloksetta.

Koski sanoo toivoneensa sote-uudistuksen etenemistä, mutta yllätys tämänkään yrityskerran kaatuminen ei ollut. Hänen mielestään nyt yritettiin liian suurta muutosta älyttömässä ajassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos