"Sote-ratkaisu on Jämijärvelle elämän ja kuoleman kysymys" – miten käy nyt? - Satakunta - Satakunnan Kansa

"Sote-ratkaisu on Jämijärvelle elämän ja kuoleman kysymys" – miten käy nyt?

Jämijärvellä on aloitettava saman tien sote-tulevaisuuden suunnittelu, sanoo kunnanjohtaja Kirsi Virtanen.

8.3.2019 17:30

Vaikka Jämijärven kunnanjohtaja Kirsi Virtanen on aiemmin todennut sote-ratkaisun olevan kunnalle elämän ja kuoleman kysymys, välitöntä talouspaniikkia sote-haaksirikko ei synnytä.

–Olemme jo vuosia tehneet tiivistä yhteistyötä PoSan kanssa sote-palveluiden kustannustehokkuuden parantamiseksi. Osin siihen perustuu myös viime vuoden hyvä tulos.

Jämijärvellä ei kuitenkaan voida vuositolkulla odottaa, mihin suuntaan valtakunnallinen sote-kuvio kenties liikahtaa.

Sote-palveluiden suunniteltu siirtyminen kunnilta maakuntien vastuulle olisi lisännyt pikkukuntien taloudenpidon ennakoitavuutta.

Sote-kustannusten heilahtelut ovat pienten kuntien taloudessa hyvin iso arvaamaton tekijä. Yhtenä vuonna voi napsahtaa liki 0,5 miljoonaa euroa lisämaksuja, tai niin kuin Jämijärvellä nyt, 200 000 euron palautus. Epävarmuus on kestämätöntä.

–Meitä sitoo lisäksi valtiovarainministeriölle annettu lupaus pitää talouden kehitys tietyllä tasolla. Se edellyttää, että sote-kustannukset pysyvät hanskassa. Kaikki keinot on nyt huomioitava. Työhön ryhdytään heti. Mielikuvaharjoittelun tasolla on jo pohdittu muun muassa erilaisia ulkoistamismahdollisuuksia.

Ministeriö ei nyt tuoreen sote-käänteen takia puutu sen ihmeemmin aiemmin taloustarkkailun alla olleen Jämijärven toimiin.

–On sovittu talouden suuntalinjoista. Meidän tehtävämme on etsiä keinot, joilla niissä pysytään. Jos keinoja ei löydy sotesta, pitää etsiä muualta, kunnanjohtaja Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa Jämijärvellä on tosin jo vuosikausia säästetty kaikista muista menoista soten kustannuksella. Isoja säästöjä on vaikea enää löytää muualta. Sote on merkittävin kohde.

Välitöntä sote-paniikkia ei koeta myöskään Siikaisten kunnassa.

–Meillä on hyvä tilanne nyt kolmatta vuotta peräkkäin ja on kerätty puskuria, sanoo kunnanjohtaja Viveka Lanne.

Mutta totta kai sote-tulos laittaa miettimään.

–Olemme olleet tyytyväisiä pohjoissatakuntalaiseen sote-yhteistyöhön, mutta talous on kaikille haaste. Meillä on Siikaisissa sote-vaihtoehdoista valtuustolinjaus, jonka mukaan kaikkeen suhtaudutaan avoimesti ja mahdollisuudet selvitetään.

Siikaisissa sote-ratkaisun odottelun ei ole annettu tähänkään asti jäädyttää toimia. Palveluita on muun muassa keskitetty yhden katon alle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos