Säkylä jatkaa tehostetun palveluasumisen keskittämistä kunnan omiin käsiin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Säkylä jatkaa tehostetun palveluasumisen keskittämistä kunnan omiin käsiin – uuden hoivakodin tarkoitus aloittaa toukokuun alussa

5.3.2019 20:45

Säkylän kunta aikoo avata uuden tehostetun palveluasumisen yksikön Köyliöön toukokuun alussa tänä vuonna. Kunnanhallitus päätti vuokrata tarkoitusta varten Köyliön vanhustenkotiyhdistykseltä Koivukodon kiinteistön Köyliön Kepolasta. Osa kiinteistöstä on ollut vuokrattuna Attendolle ja osassa on ollut vanhusten vuokra-asuntoja.

–Vanhusten vuokra-asuntojen kysyntä on laskenut ja tehostetun palveluasumisen kasvanut, perustelee kunnanjohtaja Teijo Mäenpää.

Säkylän vt. perusturvajohtaja Susanna Holmlund kertoo, että tehostetun palveluasumisen yksiköstä tulee 11-paikkainen, minkä lisäksi siihen tulee mahdollisesti pari lyhytaikaista intervallipaikkaa.

–Meillä on tällä hetkellä yksikköön haussa seitsemän lähihoitajan paikkaa ja puolikas sairaanhoitajan paikka. Lisää työntekijöitä palkataan tarpeen mukaan, miten nopeasti paikat sitten täyttyvätkin, Holmlund sanoo.

Kiinteistöön asennetaan hänen mukaansa parhaillaan sprinkleröintiä. Sen lisäksi kiinteistö ei kaipaa kuin pientä pintaremonttia.

Köyliön puolelle avattava yksikkö on Säkylässä jo kolmas kunnallinen tehostetun palveluasumisen yksikkö. Aiemmat kunnalliset yksiköt, Valkama ja Poukama, aloittivat toimintansa vuonna 2017.

–Palaute on ollut niin positiivista, että oman toiminnan laajentamisen katsottiin olevan paikallaan, Holmlund sanoo.

Valkamassa on kymmenen vakituista iäkkäiden asuinpaikkaa ja kuusi lyhytaikaista intervallipaikkaa. Poukamassa on 14 vakituista asuinpaikkaa. Molemmat toimivat Säkylän terveyskeskuksen tiloissa.

Perusturvalautakunta päätti aiemmin, että uudet tehostetun palveluasumisen paikat myönnetään ensisijaisesti kunnan omasta palvelukodista, toissijaisesti kilpailutuksen perusteella Hoivakoti Kultaruskosta ja sen jälkeen palvelusetelirekisterin tarjonnasta.

Mäenpään mukaan Säkylän käsitys vanhusten palveluasumisesta on ollut viime vuosina valtavirrasta poikkeavaa.

–Säkylässä on Esperin ja Attendon yksiköt, joista palveluja on ostettu ja ostetaan jossain määrin vieläkin. Pari vuotta sitten heräteltiin kuitenkin ajatusta, että palveluja voisi järjestää omanakin toimintana. Oma toiminta on ollut taloudellisesti ja laadullisesti ainakin yhtä hyvää kuin yksityisillä toimijoilla, hän jatkaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: