Yle: Liigakierrosten tuttu ääni, urheiluselostaja Jouko Färd on kuollut - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yle: Liigakierrosten tuttu ääni, urheiluselostaja Jouko Färd on kuollut

3.3.2019 19:29 | Päivitetty 3.3.2019 23:12

Pitkän linjan urheiluselostaja Jouko Färd on kuollut, kertoo Yle verkkosivuillaan.

Ylen avustajana 1960-luvulta 2010-luvulle toiminut ja muun muassa jääkiekkokierroksen selostajana tunnetuksi tullut Färd kuoli sunnuntaina sairauden murtamana Satasairaalassa (ent. Satakunnan keskussairaala) Porissa. Färd oli kuollessaan 74-vuotias.

Färd haki ja pääsi Yleisradion avustajaksi vuonna 1969. Jo silloin hän oli valmistunut opettajaksi.

–Keskikoulussa ammatinvalinnanohjaaja Vilho Välimäki sanoi minulle, että sinusta tulee opettaja tai selostaja. No, minusta tuli molempia, Färd kertoi Satakunnan Kansalle vuonna 2015.

Tunnettu ympäri Suomea

Färd selosti Ylen kiekkokierroksilla kierroksen alkupäivistä eli vuodesta 1992 aina vuoteen 2017. Isonmäen jäähallista tehdyt jääkiekkoselostukset nostivat Färdin äänen tunnetuksi ympäri Suomea.

Erityisen hyvin muistetaan Färdin lanseeraamat kaupunginpuoleinen ja Raumantien puoleinen pääty, joita Färd käytti selostuksissaan. Näistä päädyistä tuli Färdin tavaramerkki.

Syksyllä 2017 Färd jäi pois kiekkokierroksilta.

Monipuolinen osaaja

Vielä 1980-luvulla Färd myös kuulutti jäähallissa Ässien otteluissa. Joskus radioraportointi ja kuuluttaminen menivät myös päällekkäin.

Färd kirjoitti myös lehtijuttuja ja teki uutisia Urheiluruutuun. Olympialaisissa hän kävi 1980 Moskovassa.

Selostajalegenda oli loppuun saakka kiinnostunut urheilusta. Porin urheilutoimittajain kerhossa hän toimi hallituksen jäsenenä kuolemaansa saakka.

Färd tunnettiin tarkkana tilastonikkarina, jolla oli luvut hallussa. Hän hämmästytti muistillaan usein nuorempaa toimittajapolvea.

Hänelle myönnettiin elämäntyöstään Suomen radio- ja tv-selostajien sekä Yleisradion perustaman Pekka Tiilikaisen rahaston tunnustuspalkinto vuonna 2008. Vuonna 2015 Suomen jääkiekkojournalistit palkitsivat hänet Pentti Lindegren -elämäntyöpalkinnolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut