Pomarkussa laaditaan talouden tasapainotusohjelmaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pomarkun valtionosuuksia leikataan 20 kertaa rajummin kuin kunnissa keskimäärin – "En ymmärrä perustelua", toteaa kunnanjohtaja

–Taloudellinen tilanne on hyvin haastava, mutta paniikkiin ei ole aihetta. Vaikeista ajoista on selvitty Pomarkussa ennenkin, toteaa kunnanjohtaja vuosikymmenten kokemuksella.

1.3.2019 15:22 | Päivitetty 1.3.2019 19:56

Kova talouspähkinä on annettu purtavaksi Pomarkun päättäjille. Vuonna 2018 kunnan tuloveron tuotto laski 8 prosenttia, ja tälle vuodelle on jo luvassa valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuri leikkaus peruspalveluiden valtionosuuksiin, kaikkiaan 616 000 euroa.

Asukasta kohden valtionosuus vähenee 285 euroa, kun keskiarvo koko maassa on 13 euroa. Yli puolet vähennyksestä perustuu siihen, että sote-palveluiden käytön on todettu vähentyneen Pomarkussa selkeästi.

–En kyllä allekirjoita sitä! puuskahtaa kunnanjohtaja Eero Mattsson ihmeissään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys vuodelta 2017 kertookin sote-menojen olleen Pomarkussa Satakunnan toiseksi korkeimmat.

Pomarkun kunnan taloudellinen tulos jäi alijäämäiseksi 2016 ja 2017. Samoin on käymässä 2018 ja 2019. Perlacon Oy:n selvityksen mukaan menot ovat Pomarkussa kehittyneet maltillisesti, mutta esimerkiksi valtionosuuksien määrä on laskenut vuodesta 2013 summan, joka vastaa seitsemän veroprosenttiyksikön tuottoa.

Jotta talous saadaan tasapainoon, pitäisi tulosta saada kasvatettua vuosittain 0,5 miljoonaa euroa. Vanhaa ylijäämää on vielä 2,5 miljoonaa euroa, joten välitöntä paniikkia ei ole. Kovin moneksi vuodeksi otettavaa ei kuitenkaan riitä.

Kunnassa sorvataan nyt yksityiskohtaisempaa talouden tasapainotusohjelmaa Perlaconin selvitykseen perustuen.

Tuloveroprosenttia Pomarkussa nostettiin jo tälle vuodelle 21,5:een. Lisätuloja toivotaan kertyvän sote-menojen laskusta PoSan säästöpyrkimysten kautta sekä tulevien vuosien eläköitymisistä. Neljän vuoden kuluessa eläkkeelle on Pomarkun kunnalta jäämässä 13 henkilöä.

Varaa olisi myös korottaa vesi- ja jätevesimaksuja. Lisäksi aikeena on selvittää, onko kunnassa kiinteistöverotuksen ulkopuolelle jääneitä rakennuksia.

Kertaluonteisia tuloja haettaisiin myymällä Riuttansalmen leirikeskuksen ja Honkakosken vanhan koulu.

Kunnassa on tarve myös uudelle päiväkodille tilojen käydessä ahtaaksi.

–Toivon, että ennen uuden rakentamista selvitetään olemassa olevien tilojen hyödyntäminen. Kunnanvirasto esimerkiksi voisi muuntua hyvinkin päiväkotikäyttöön, kunnanjohtaja tuumii.

Uutista korjattu kello 18.46: uutiseen oli livahtanut väärä sana. Pomarkulla on vanhaa ylijäämää eikä alijäämää vielä 2,5 miljoonaa euroa. Virhe on korjattu nyt oikeaksi tekstiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: