Fortumin Meri-Porin suuren hiilivoimalan tulevaisuus esille kesällä 2020 - Satakunta - Satakunnan Kansa

Fortumin Meri-Porin suuren hiilivoimalan tulevaisuus esille kesällä 2020 – Suomen suurin hiilivoimala on vasta käyttöikänsä puolivälissä.

Tahkoluodon voimaloista pienemmän purku alkaa kuluvana keväänä. Laitoksilla on yhteinen 150 metriä korkea savupiippu.

3.3.2019 8:00

Pohjolan Voima ilmoitti viime viikolla ryhtyvänsä purkamaan Porin ja Kristiinankaupungin kivihiilivoimaloita kuluvan vuoden aikana.

Kapasiteetin purkaminen tukee hallituksen linjausta luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2029 mennessä.

Porin Tahkoluotoon jää kuitenkin edelleen toimintaan Fortumin ja Teollisuuden Voiman käytössä oleva lauhdevoiman suuryksikkö, Meri-Porin hiilivoimala.

Tämän Suomen suurimman hiilivoimalan sähköteho on 565 MW, josta Fortum Power and Heat Oy:n käytössä oleva osuus on 308 MW

TVO:n ja Fortumin sopimus voimalasta

Teollisuuden Voima Oyj ja sen osakkaat sopivat viime kesäkuussa Meri-Porin voimalaitoksen tuotantotehoon oikeuttavien osakkeiden omistuksista. TVO aikoo luopua kokonaisuudessaan Meri-Porin voimalaitoksesta.

Fortum ostaa TVO:n muilta osakkailta näiden omistamat Meri-Porin voimalaitoksen tuotantotehoon oikeuttavat osakkeet. Fortum saa Meri-Porin TVO:n teho-osuuden käyttöönsä vuoden 2019 alussa, ja TVO luopuu Meri-Porin osuudestaan kokonaisuudessaan heinäkuun alussa 2020.

Fortum ja TVO ovat jo viime kesänä sopineet osakekaupasta, jonka mukana Fortumille siirtyy TVO:n voimalassa hallinnoimaan 45 prosentin teho-osuuteen oikeuttava TVO:n osakesarja.

Lopullisesti voimalan hallinta siirtyy Fortumille, kun voimalaitosten nykyisten tehoreservisopimusten voimassaoloaika loppuu kesäkuun lopussa 2020. Tehoreservisopimukset on solmittu Energiaviraston kanssa. Sopimukset ovat määräaikaisia ja laitosten todennäköinen vuotuinen käyntiaika on ollut pieni.

Tehoreserviin hyväksytyt voimalaitokset eivät operoi sähkömarkkinoilla, vaan ne ovat reservissä markkinoiden ulkopuolisia toimijoita. Tehoreservin käytöstä päättää kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj.

Fortum ei toistaiseksi kerro tarkempia suunnitelmiaan Tahkoluodon suuryksikön kohtalosta sen jälkeen, kun nykyisen tehoreservisopimuksen määräaika on umpeutunut.

–Asia on koko ajan pöydällä, toteaa liiketoimintajohtaja Vesa Maso Fortumilta.

–Noudatamme tehoreservisopimusta tuohon ensi vuoden kesäkuuhun. Sen jälkeen voimalan jatkolle on erilaisia vaihtoehtoja. Tällä hetkellähän varmaa on päätös hiilenkäytön lopettamisesta viimeistään toukokuussa 2029, Mikäli tehoreservijärjestelmää päätetään jatkaa, on se yksi vaihtoehto.

Vesa Maso korostaa, että Meri-Porin voimala on moderni ja tehokas laitos.

–Teknisessä mielessä laitos on vasta käyttöikänsä puolivälissä.

Jotain kertonee laitoksen tehokkuudesta sekin, että PVO:n voimalan ollessa Tahkoluodossa tyhjänpanttina, on Meri-Porin suuryksikkö yltänyt viime vuonna jopa 3000 käyttötuntiin.

–Laitokselle on ollut käyttöä sähkömarkkinoilla.

Porin satamalle on Venäjältä tuleva, muihin maihin lähtevä transitohiili tullut tärkeäksi ja Tahkoluodon voimalakäyttöön polttoainetta on tarkoitettu enää pieniä määriä. Viime vuonna suuryksikön nielua varten tuotiin kaksi pienehköä laivalastillista hiiltä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut