Katujen siivousta aloiteltiin Porissa maanantaina - Satakunta - Satakunnan Kansa

Katujen siivousta aloiteltiin Porissa maanantaina – tahti kiihtyy tulevina viikkoina

Porin katujen kevätpuhdistus on alkanut maanantaina. Urakkaa riittää, sillä siivottavia väyliä on lähes 800 kilometriä.

26.2.2019 18:10

Katujen kevätsiivous aloitettiin Porissa maanantaina kahdella etuharjakoneella. Ensi viikolla remmiin tulee kolme erilaista puhdistuskonetta lisää ja sitä seuraavalla viikolla joukko kasvaa edelleen.

Paljonko siivottavaa on ja mistä aloitetaan, Porin kaupungin tiemestari Jyrki Kartastenpää?

–Asfaltoituja väyliä on noin 800 kilometriä. Alkuun lähdetään isommista reiteistä kuten Karjarannantie ja Paanakedonkatu. Ensin otetaan reunakivien ja teiden reunoista ja sitten keskeltä. Sinne se hiekoitussepeli on päätynyt. Nyt harjaillaan ensin isommat sepelit pois.

Kuinka nopeasti työ etenee?

–Paikoin on vielä käynnissä hiekoitus. Esimerkiksi Ruosniemestä ja Enäjärveltä juuri soiteltiin, että liukasta on edelleen. Muutenkin mennään säiden mukaan. Työtä hidastaa se, että harjatessa käytetään yleensä myös vettä pölyn sitomiseksi. Työhön ei voi ryhtyä heti aamulla, jos yöpakkasten jäljiltä on vielä kylmää. Vesi jäätyy koneisiin ja rikkoo ne.

–Sanoisin, että toukokuun puolivälissä alkaa olla kokonaan valmista. Ainakin yksi yksityinen kone on tulossa urakkaan mukaan. Oman työn teettäminen välillä kahdessa vuorossa ei ole kunnalla kovin joustavasti järjestettävissä.

Aloitetaanko siivous yleensä tähän aikaan?

–Melko lailla. Edellisenä vuonna aloitettiin jo hiihtolomalla. Oli niin vähäluminen talvi. Emme voi vielä juurikaan puhdistaa kevyenliikenteen väyliä, sillä aamuisin on liukkautta. Niiden pitää antaa olla vielä melkein kaksi viikkoa. Pyrimme takaamaan puhtaat pyöräilyreitit heti, kun se on turvallista.

–Katupölystä tulee muuten puolet siitä, että nastarenkaat irrottavat asfaltista hienoa ainesta. Kaikki ei ole peräisin hiekoitussepelistä.

Onko Porissa hiekoitettu tänä vuonna tavanomaista enemmän tai vähemmän?

–Sanoisin, että jonkun verran vähemmän. Nyt oli kuitenkin neljä viisi viikkoa oikeaa talvea ja pakkasta. Silloin ei tarvitse kovin paljon hiekoittaa.

Mitä kulkuväyliltä kerätylle sepelille tehdään?

–Tiedän, että myös Suomessa on testattu sen pesemistä uutta hiekoituskäyttöä varten. Maasta vedettäessä sepelin mukana tulee kaikkea muutakin, vaikkapa muovin palasia. Peseminen ei ole kuitenkaan vielä taloudellisesti järkevää.

–Mekin olemme Porissa yrittäneet uusiokäyttää sepeliä muun muassa vanhojen teiden pohjissa. Välillä sitä on annettu myös kuntopolulle vapaa-aikavirastolle. Juuri nyt ei kuulemma ole tarvetta. Jos käyttöä ei löydy heti, pois kerätty sepeli ajetaan kasalle jonnekin ja käytetään, kun tarvetta tulee. Täytemaana sitä on lähinnä käytetty. Kaatopaikalle se ei päädy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos