Laittomat potkut tulivat kalliiksi SAMKille - Satakunta - Satakunnan Kansa

Laittomat potkut tulivat kalliiksi Samkille – irtisanotulle lähes kahden vuoden palkka

Satakunnan ammattikorkeakoulun työsuhteita on viime vuosina käsitelty niin käräjä- kuin hovioikeudessa.

26.2.2019 19:33

Harkitsemattomat ja hatarin perustein annetut potkut tulivat kalliiksi Satakunnan ammattikorkeakoululle (Samk).

Vaasan hovioikeus on maanantaisella ratkaisullaan vahvistanut Satakunnan käräjäoikeuden runsas vuosi sitten antaman tuomion, jolla Samk velvoitettiin korvaamaan pitkäaikaiselle opettajalleen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä 21 kuukauden palkkaa vastaava summa. Korvaussumma kohoaa yli 115 000 euroon. Korvauksen määrä hipoo työsopimuslain mukaista enimmäiskorvausta, joka olisi ollut 24 kuukauden palkka.

Hovioikeus määräsi käräjäoikeuden tuomitsemasta korvaussummasta kuitenkin vähennettäväksi opettajan työttömyysetuuksina saamat 12 000 euroa. Näiltä osin Samkin on maksettava korvaukset Työttömyysvakuutusrahastolle.

Samk joutuu lisäksi maksamaan entisen lehtorinsa oikeudenkäyntikuluja käräjä- sekä hovioikeudesta yhteensä lähes 27 000 eurolla.

Irtisanomisen taustalla oli opiskelijoiden lehtorista tekemä reklamaatio, jossa arvosteltiin voimakkaasti lehtorin vastuulla olleiden opintojaksojen arvosteluperusteita ja toteutustapaa.

Lehtori kertoi järkyttyneensä kirjelmästä. Hän lähetti kahden eri luokan opiskelijoille kyselyn, jossa tiedusteli muun muassa, hyväksyivätkö opiskelijat reklamaation.

Käräjäoikeus piti lehtorin lähettämää kyselyä sisällöltään osittain sopimattomana, mutta kyse oli vain yksittäisestä sopimattomasta menettelystä, joka ei kelpaa irtisanomisperusteeksi.

Eräs opiskelijoista oli opiskelijoiden käyttämässä WhatsApp-ryhmässä nimitellyt lehtoria alatyylisesti sen jälkeen, kun kurssiarvosanojen saaminen oli opiskelijan mielestä myöhästynyt. Lehtori teki nimittelystä tutkintapyynnön poliisille.

Työnantaja katsoi lehtorin käyttäytyneen sopimattomasti ja uhkailleen opiskelijoita, mikä johti luottamuspulaan sekä opettajan ja opiskelijoiden että opettajan ja työnantajan välillä. Samk arvioi jupakan myös naarmuttaneen julkikuvaansa.

Juttu päätyi hovioikeuteen Samkin tekemällä valituksella. Siinä vaadittiin lehtorin nostaman korvauskanteen hylkäämistä ja käräjäoikeuden tuomion kumoamista. Toissijaisesti vaadittiin korvauksen alentamista kolmen kuukauden palkkaa vastaavaksi.

Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, ettei vuodesta 1992 saman työnantajan palveluksessa opettajana toimineen ja työnsä moitteettomasti hoitaneen miehen irtisanomiselle ilman varoitusta ollut asiallista ja painavaa perustetta.

Mies oli irtisanomishetkellä vuoden 2016 huhtikuussa 62-vuotias. Hänen mahdollisuutensa työllistyä olivat olemattomat. Mies onkin sittemmin jäänyt eläkkeelle.

SK 17.1.2018: Samk irtisanoi jälleen laittomasti – käräjäoikeus määräsi pitkäaikaiselle opettajalle lähes maksimikorvaukset

SK 2.10.2017: Samk hävisi kalliisti irtisanomisriidat: Opettajille 170000 euron korvaukset – lomautuksetkin laittomia

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos