Isot firmat ovat yrittäneet ostaa raumalaisen Tiinan hoitokotia jo vuosia - Satakunta - Satakunnan Kansa

Isot firmat ovat yrittäneet ostaa Tiinan hoitokotia jo vuosia, mutta hän ei taivu: ”Meillä asukkaat eivät ole vain nimiä listassa”

Kuvassa (vas.) Pentti Laine, takana Venla-koira sylissään erikoissairaanhoitaja ja apulaisjohtaja Jaana Karenmaa-Nurminen, vieressään lähihoitajaopiskelija Marjut Korhonen, sohvalla kutomassa Terttu Heikelä, jonka vieressä toimitusjohtaja Jaana Karenmaa-Virtanen ja tämän oikealla puolella sairaanhoitajaopiskelija Kristian Gustafsson sekä Aira Laine.

26.2.2019 9:57

Rauman Hoitokoti Linnanneitoon astuessa vastaan ei levähdä laitoksille tyypillistä puhdistusaineiden tuoksuja eikä edessä häämötä steriilejä valkoisia käytäviä. Niiden sijaan ulko-ovelta avautuu suora näkymä kotoisaan ruokailu- ja oleskelutilaan. Ilmassa leijuu ruoan tuoksu, ja huone on täynnä iloista puheensorinaa.

–Meillä on talossa oma emäntä, joka valmistaa asukkaiden kaikki ruoat. Jokainen ateria tulee suoraan pannulta pöytään, kehaisee Linnanneidon omistaja Tiina Karenmaa-Virtanen.

Oleskelutilan takana häämöttää kotoisa keittiö, jossa hoitajakaksikko on juuri kahvinkeittopuuhissa. Linnanneidossa hoitajille ei ole erillistä taukotilaa, vaan he istahtavat asukkaiden viereen sohvalle tai pöydän ääreen ruokailemaan tai nauttimaan kupin kahvia.

–Arki täällä on täysin erilaista kuin isoissa hoitolaitoksissa. Tämä on näiden ihmisten koti, iloineen ja suruineen. Juuri viikko sitten yksi omaisista totesi, että tänne on niin ihana tulla, kun tämä on oikea koti.

Ruoka-ajat joustavat. Ketään ei pakoteta esimerkiksi nousemaan aamulla aamupalalle kello puoli kahdeksalta. Kotoisa tunnelma jatkuu läpi talon: myös asukkaiden huoneet ovat kutsuvia ja kauniita.

Koskaan ei tarvitse juosta tai hoputtaa. Tässä talossa kiire on kielletty.

”Terve lääkäri tulee sairaan vanhuksen luo”

Linnaneidossa asukkaat hoidetaan loppuun saakka, se on Karenmaa-Virtaselle kunnia-asia. Kiitosta on herunut myös siitä, että Linnanneidon asukkaita ei juuri päivystyksen jonoissa näy.

–Minun mielestäni terve lääkäri tulee sairaan vanhuksen luo, eikä päinvastoin. Meillä on oma lääkäri, jonka tavoitamme päivittäin. En hentoisi laittaa sairasta vanhusta päivystyksen jonoon.

Rankan työn vastapainoksi kiitosta heruu myös asukkailta niin hymyjen, halausten kuin sanojenkin muodossa.

–Kyllä meillä on täällä niin hyvä olla, kehaisee Linnanneidossa jo monen vuoden ajan asunut Topi ja rapsuttaa hoitokotiin vierailulle saapunutta Venla-koiraa.

Karenmaa-Virtasen Lhasa Apso -rotuiset koirat ovat hoitokodissa tuttu näky ja suuri ilo sen asukkaille. Venla kiertää tottuneesti asukkaiden joukossa häntä heiluen, sylistä toiseen.

–Koirien läsnäolo on terapeuttista. Ja koirakin tulee tänne mielellään, taas on herunut herkkuja joltain kun suupielet väpättävät, Karenmaa-Virtanen naurahtaa.

Koirien lisäksi Linnanneidon neljäntoista asukkaan elämää rikastuttavat retket kaupunkiin, kahdesti viikossa käyvä musiikkiterapeutti, saunaillat – ja mitä asukkaat keksivätkään toivoa.

–Kaikkia asukkaiden toiveita kyllä kuunnellaan. Me haluamme lisätä elämää heidän vuosiinsa.

Hoitokodin omistajan Tiina Karenmaa-Virtasen koirat ovat paikalla tuttu näky.

”Asukkaat on tunnettava kunnolla”

Näkymä Linnanneidon olohuoneessa ei poikkea tavallisen omakotitalosta juuri millään tavalla. Osa asukkaista nauttii jälkiruokakahvia, jotkut rupattelevat, yksi kutoo sukkaa. Hoitajat istuvat asukkaiden joukossa, halaavat, nauravat ja elävät aidosti rinnalla.

On helppoa nähdä, että täällä asukkaat tuntevat hoitajansa - ja päinvastoin.

–Meillä asukkaat eivät ole vain nimiä listassa, eivätkä muuten ole työntekijätkään. Haamutyöntekijöitä meillä ei myöskään ole listoilla ollut, eikä tule olemaan, Karenmaa-Virtanen tiivistää.

Linnanneidossa ei ole käytössä myöskään esimerkiksi suihkulistoja.

–Kuka kotonaankaan kävisi suihkussa listan mukana? Tietenkin asukkaiden puhtaudesta silti huolehditaan siinä, missä kaikesta muustakin.

Tässä hoivakodissa työntekijätkään eivät tiedä päivän tulevaa kulkua, kun useimmissa laitoksissa päivä on järjestetty listalle minuuttiaikataulun mukaan.

–Tämä on näiden ihmisten koti, Me toimimme asukaslähtöisesti. Meillä jo perehdytys poikkeaa vahvasti muista paikoista.

Karenmaa-Virtanen kertoo, että heille tullessaan yksi tärkeimmistä perehdytysvaiheista on asukkaisiin tutustuminen.

–Meillä uusi työntekijä saa ensimmäisenä käteensä kansion, josta löytyvät täydelliset tiedot kaikista asukkaista, heidän hoitotoimenpiteistään, heidän mieltymyksistään sekä heille tärkeistä asioista. On ehdottoman tärkeää tutustua asukkaisiin kunnolla.

Ei myytävänä

Karenmaa-Virtanen kertoo viime vuosina saaneensa yrityksestään lukuisia ostotarjouksia – joista yksi on voimassa pysyvästi. Mutta myydä hän ei aio.

–Isommat yritykset pelkäävät laatuani. Olen pysytellyt tässä menossa mukana jo 15 vuoden ajan!

Hänen mielestään on uskomatonta, miten yritykset ovat saaneet rikkoa sopimuksia ilman suurempia seuraamuksia.

–Muilla aloilla on selvää, että sopimusrikkomuksesta tulee sanktio. Miksi hoiva-alalla saa toimia niin epäinhimillisesti? Viime aikojen uutisoinnit eivät ole yllättäneet minua. Olen pitkään odottanut, koska nämä asiat nousevat pintaan.

Karenmaa-Virtaselta moitetta saavat myös muutamia vuosia sitten tehdyt muutokset lähihoitajaopiskelijoiden soveltuvuuskokeisiin.

–Pääsykokeistahan poistettiin soveltuvuuskokeet kokonaan, ja nyt niitä ollaan onneksi palauttamassa. Mutta saisivat olla vielä reilusti tiukemmat, Karenmaa-Virtanen pamauttaa.

–Täällä meidän on niin hyvä olla, en muuttaisi pois, kehuu talon pitkäaikainen asukas Topi Setälä vierellään Jaana Karenmaa-Virtanen sekä Venla-koira.

Valttikorttina rehellisyys

Yhdeksi suureksi valttikortikseen Linnanneidon johtaja sanoo rehellisyyden.

–Pysyn aina totuudessa. En joudu koskaan miettimään, että mitä sanon vaikka omaisille, ja voin aina seisoa sanojeni takana. Teemme laadukasta hoivatyötä ja toimimme kaikilta osin avoimesti.

Karenmaa-Virtanen kuvailee Linnanneidon työilmapiiriä hyväksi. Heillä saavat myös näkyä kaikki tunteet.

–Työntekijäni ovat moniosaajia ja ratkovat pulman kuin pulman, mutta he tietävät myös, että minä en jättäisi heitä pulaan. Vaikka olisin poissa talosta, olen tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

–Olen itse mukana hoivakodin arjessa ja hoivatyössä. Viimeksi viikko sitten tuurasin itse yövuorossa. Moniko isojen ketjujen johtajista käsittää, mitä se työ kentällä on? Moniko heistä olisi kykenevä tekemään tätä työtä?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos