Porin kaupunginvaltuusto joutui taas myöntämään lisää rahaa pullataikinan lailla paisuviin sote-menoihin – "Ei Suomessa sovi jättää ihmisiä heitteille" - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin kaupunginvaltuusto joutui taas myöntämään lisää rahaa pullataikinan lailla paisuviin sote-menoihin – "Ei Suomessa sovi jättää ihmisiä heitteille"

25.2.2019 18:48 | Päivitetty 25.2.2019 20:40

Porin kaupunginvaltuusto myönsi maanantain kokouksessaan 2,7 miljoonaa euroa lisää rahaa perusturvan vuoden 2018 talousarvioon.

Valtuusto oli jo aikaisemmin myöntänyt lisämäärärahoja 9,5 miljoonaa euroa, joten ylitys alkuperäiseen talousarvioon on yhteensä 12,2 miljoonaa euroa.

Perusturvajohtaja Terttu Nordman perustelee ylityspyyntöä valtuustolle lähettämässään kirjeessä sijaiskustannusten ja avustusten kasvulla. Lisäkustannuksia on tullut myös aineista ja tarvikkeista sekä ostolääkäreistä.

Perusturvalautakunta päätti aikaisemmin tänä vuonna vähentää tuntuvasti vuokratyövoiman käyttöä.

Lue lisää: Porin perusturvan piti säästää keikkafirman avulla – lisäkuluja tulikin kaksi miljoonaa

"Puhumme sittenkin hyvin pienestä ylityksestä"

Valtuustossa rahanmeno korpesi etenkin kokoomuslaisia, jotka käyttivät asiasta useampia puheenvuoroja.

–Euromääräisesti puhutaan ihan järkyttävistä summista. Onko tässä järjettömän sote-veivaamisen lopputulos? Onko aika mennyt sote-uudistuksen valmisteluun? Porin perusturva on jäänyt vapaaseen pudotukseen, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoi.

Kristillisten Simo Korpela sanoi, että perusturvasta ei voi leikata kustannuksia hinnalla millä hyvänsä. Hän muistutti, että perusturvalautakunta torppasi viime kesänä yksimielisesti kaupunginhallituksen vaatiman säästökuurin.

–Me olimme perusturvalautakunnassa vastuullisina sitä mieltä, ettei nyt ihan tätä. Se olisi johtanut siihen, että sairastuneiden tilanne olisi kurjistunut. Ei Suomessa sovi jättää ihmisiä heitteille, Korpela sanoi.

Esa J. Anttila (sd.) sanoi, että kyseessä ei ole suhteellisesti kovin suuri ylitys. Perusturvan koko budjetti on noin 300 miljoonaa euroa.

–Puhumme sittenkin hyvin pienestä ylityksestä. Tästä on helppo vääntää veistä ja kauhistella.

Kokoomuslaisten valtuutettujen ilmeistä oli havaittavissa, että Anttilan puheet saattoivat tosiaankin hieman kauhistuttaa.

Vasemmistoliitto haluaa rajoittaa asiakasmaksujen perintää

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti maanantain kokouksessa aloitteen, jossa esitetään, että Porissa sosiaalityöntekijä tarkistaa tapauskohtaisesti mahdollisuuden jättää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut perimättä tai alentaa sitä ennen perintätoimia tai ulosottoa.

–Suomen perustuslaissa on taattu riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut, eivätkä ne saa jäädä toteutumatta asiakasmaksujen vuoksi. Tällä hetkellä kuitenkin moni jättää lääkärikäynnit ja hoitojaksot väliin taloudellisen tilanteensa vuoksi.

–Järkevämpää kuin ohjata ihmisiä hakemaan toimeentulotukea tai periä maksuja ulosoton kautta, olisi kohtuullistaa maksuja ja jättää ne tarvittaessa kokonaan perimättä, aloitteessa perustellaan.

Demarit ehdottavat sirukorttia valvontaan

Porin sosiaalidemokraatit esittävät, että kaupunki vaatii käyttämiensä yksityisten palveluntuottajien henkilöstölle sähköistä sirukorttia, jota käytettäisiin valvontaan. Lisäksi perusturvan sopimuskumppaneilta edellytettäisiin henkilörekisteriä. Sdp:n valtuustoryhmä jätti asiasta aloitteen maanantaina.

Sirukortilla valvottaisiin muun muassa vanhustenhoidon ja päiväkotien henkilöstön mitoitusta. Korttiin olisi mahdollista liittää taitorekisteri, jolla pystyttäisiin seuraamaan henkilöstön määrän lisäksi pätevyyttä.

Sdp on jo aikaisemmin jättänyt aloitteen, jossa se pyytää perusturvaa selvittämään, miten hoitajamitoitusta valvotaan niissä yrityksissä, joihin kaupunki myöntää palveluseteleitä.

Kokoomuksen Henna Kyhä jätti maanantaina aloitteen, että vastaava selvitys tehtäisiin myös kaupungin itse tuottamista asumispalveluista.

–Viimeaikaisessa vanhuspalvelukohussa ovat huomion keskipisteenä olleet yksityiset hoivapalvelulaitokset. Ongelmia on kuitenkin yhtä lailla myös julkisella puolella, Kyhä perustelee aloitteessaan.

Juttua muokattu: Lisätty tiedot Sdp:n ja Henna Kyhän aloitteista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: