Maarianhaminassa lähes 10 astetta lämmintä – Satakunnassa seuraava pakkasjakso alkaa perjantain vastaisena yönä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Maarianhaminassa lähes 10 astetta lämmintä – Satakunnassa seuraava pakkasjakso alkaa perjantain vastaisena yönä

Jääpuikot sulavat auringonpaisteessa. Kuluneella viikolla lämpötila on heitellyt aikamoista kuperkeikkaa.

24.2.2019 19:49

Kevään lämpöennätys on rikkoutunut. Maarianhaminassa mitattiin sunnuntaina 9,7 astetta lämmintä. Lukema vahvistettiin Iltalehdelle sunnuntai-iltana Ilmatieteen laitokselta.

Lämpötila sahasi kuluneella viikolla edestakaisin. Välillä koettiin hyytävää pakkasta ja välillä taas lämpenemistä.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä lämpötila nousi Lapissa paikoin jopa yli 30 asteella. Ennätys mitattiin Muoniossa, missä sää lauhtui perjantaiaamun ja lauantai-iltapäivän välillä hurjasti. Lämpötila nousi 35,1 pakkasasteesta 6,5 plusasteeseen. Nousua tuli siis hurjat 41,6 astetta.

Kittilä ja Rovaniemi olivat seuraavana 39,8 asteen lauhtumisella.

Forecan päivystävä meteorologi Olga Kukkonen sanoo, että yleensä juuri tähän vuodenaikaan saattaa olla luvassa suurtakin lauhtumista. Hän pitää silti Muoniossa tapahtunutta lauhtumista erittäin harvinaisena, ellei jopa täysin ennätyksellisenä.

Kukkonen kertoo, että ennätyslauhtuminen tähän mennessä on mitattu tammikuussa 1989 Kuusamossa, mutta silloin mitattiin lauhtuminen vuorokaudessa. Helmikuun erotusennätys on 33,6 astetta vuodelta 1998. Muonion tapauksessa mittausten välillä oli kulunut noin puolitoista vuorokautta, joten tulosten vertaileminen suoraan keskenään on hankalaa.

–Joka tapauksessa tuollaiset lukemat ovat kyllä harvinaisia, Kukkonen sanoo.

Lämpötila menee vuoristorataa

Pian alkavan viikon lämpötilaa kuvaa parhaiten adjektiivi ”sahaava”. Lauhat ja kylmemmät jaksot vuorottelevat sujuvasti keskenään.

Kukkonen kertoo maanantain olevan lauha. Lämpötila on plussan puolella koko maassa Lappia myöten. Mittari heiluu yhden ja kuuden asteen välillä, ja myös puuskittaista kovaa tuulta on monin paikoin luvassa.

Tiistaina sää viilenee idässä ja pohjoisessa. Itärajalla, Lapissa ja Kainuussa on pientä, muutaman asteen pakkasta.

Satakunnassa alkuviikko mennään suurelta osin myös plussan puolella. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lämpötila on hieman pakkasen puolella, mutta seuraava kunnon pakkasjakso alkaa vasta torstain ja perjantain välisenä yönä. Perjantaina Poriin ennustetaan seitsemän pakkasastetta ja Niinisaloon kymmenen astetta.

Tavanomaisia lukemia

Jos sahaavassa tulevan viikon lämpötilassa haluaa nähdä jotakin positiivista, niin sateita ei juurikaan ole luvassa. Vähäisiä sateita saattaa tulla maan pohjoisosaan.

Vasta ensi viikon sunnuntaina lauhtuminen saattaisi tuoda mukanaan myös Satakuntaan sadetta.

Aurinkokin pilkistää välillä. Ainakin maanantai ja tiistai näyttävät maan etelä- ja keskiosissa varsin aurinkoisilta.

–Aurinko voi periaatteessa paistaa minä tahansa päivänä, kun pilvisyys rakoilee, joten ainakin ajoittain on tiedossa myös auringonpaistetta, Kukkonen povaa.

Kukkosen mukaan ensi viikonloppuna mennään melko lähellä vuodenaikaan nähden tavanomaisia lämpötilalukemia. Keskimääräinen päivän ylin lämpötila on maaliskuun ensimmäisenä päivänä ollut plus kuusi astetta Helsinki-Vantaan kohdalla ja plus seitsemän Turussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut