"On paljon yksinäisiä, joilla ei ole ketään kenelle soittaa tai paikkaa minne mennä" – Haiku on vastaus yksinäisyydelle - Satakunta - Satakunnan Kansa

"On paljon yksinäisiä, joilla ei ole ketään kenelle soittaa tai paikkaa minne mennä" – Harjavaltaan avataan kaikille avoin oleskelupaikka aikuisille

Yksinäisyyden ehkäisy on yksi Harjavallan kaupungin tämän vuoden teemoja. Käytännössä sitä tullaan toteuttamaan muun muassa Harjavallan aikuisten kulmassa, Haikussa.

23.2.2019 13:00

Harjavallan aikuisten kulma, eli Haiku avaa ovensa kaupungin keskustassa maaliskuun alussa.

Kultakulman kiinteistössä, entisen kukkakaupan tiloissa aloittaa tuolloin kaupungin organisoima, työikäisille tarkoitettu kohtaamispaikka. Haiku tulee olemaan avoinna kolmena päivänä viikossa, eli maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamukymmenestä iltapäiväkolmeen.

Harjavallan kaupungin sosiaaliohjaaja Kati Käänteen mukaan Haiku on matalan kynnyksen paikka: Sinne voi tulla esimerkiksi itsekseen katsomaan televisiota ja lukemaan lehtiä, mutta Haikussa on myös tarjolla palveluohjausta, kuten apua hakemusten täyttämisessä. Pienestä maksusta tarjolla on kahvia.

Harjavallan aikuisten kulmassa on aina myös sosiaaliohjaaja tai sosiaalityöntekijä.

Haikun toimintaa kehitetään sen mukaan, miten ihmiset löytävät palvelun. Kati Käänteen mukaan Haikussa tullaan huomioimaan erilaiset juhla-ajankohdat, kuten vappu ja pääsiäinen.

–Lisäksi maanantai-iltaisin kello 15–18 Porin mielenterveysyhdistys Hyvis ry tulee pitämään omaa toimintaansa tiloihin. Illat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, Kati Kääntee kertoo.

Normaalisti Haikussa voi television katselun ja lehtien lukemisen lisäksi muun muassa pelata erilaisia pelejä.

–Toiveissamme on, jos saisimme hommattua Haikuun biljardipöydän, mutta jo nyt siellä on pöytäpelejä ja ilmakiekko, Kääntee kertoo.

–Enemmän tulee, kun saamme rahapuolen kuntoon.

Toiminnan tärkeys on huomioitu kaupungilla, ja sen toimintaa avustaa esimerkiksi Harjavallan Rotaryklubi.

Harjavallassa järjestetään filosofian maisteri Aava-Leena Kurjen esitelmän Tasavallan presidenttien puolisot ja elämää Kultarannassa, jonka tuotolla tuetaan Haikua.

Esitelmä on Harjavalta-salissa torstaina 28. helmikuuta kello 18. Lippuja myydään kirjakaupassa, kirjastossa ja ovella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Harjavallan aikuisten kulma aukeaa Kultakulman kiinteistöön.

Harjavallassa on hyviä kokemuksia muiden ikäluokkien kohtaamispaikoista, kuten runsas vuosi sitten uusitusta toimintakeskuksen nuorisotilasta sekä lapsiperheille ja ikäihmisille tarkoitetusta, Hopeakeitaassa toimivasta Meidän olkkarista.

Varsinkin jälkimmäisen innoittamana vastaavaa toimintaa haluttiin järjestää myös työikäisille ihmisille, eli 18–63-vuotiaille harjavaltalaisille.

–Aikuissosiaalityön asiakkaille ei ole paikkaa, ja halusimme järjestää sellaisen, minne mennä. Harjavallassa on paljon yksinäisiä, joilla ei ole ketään kenelle soittaa tai paikkaa minne mennä. Haluamme tarjota sellaista toimintaa, missä pääsee aikuisten pariin, Kati Kääntee kertoo.

–Haiku perustuu vapaaehtoisuuteen, ja sinne voi tulla kuka tahansa. Se on päihteetön ajanviettopaikka, jossa on seuraa, mutta myös mahdollisuus olla omissa oloissaan.

Esimerkiksi talousasioiden lisäksi juuri yksinäisyys on yksi asia, josta sosiaalikeskuksen asiakkaat usein puhuvat.

–Siitä kuulee paljon, ja sen takia monet myös käyttävät alkoholia. Haiku on vastaisku yksinäisyydelle, Kääntee toteaa.

–Työikäisille on huonosti tarjolla toimintaa yhdistystoiminnan lisäksi. Mielestämme sitä ei ole riittävästi, ja siksi ajattelimme tällaista, mihin on helppo tulla, hän toteaa.

Haiku avaa ovensa Harjavallan Kultakulmassa, entisissä kukkakaupan tiloissa 6. maaliskuuta kello 13.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos