Eurajokelaiset maksavat veroja etelänmatkan verran vähemmän vuodessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Eurajokelaiset maksavat veroja etelänmatkan verran vähemmän vuodessa – kysyimme, miten se näkyy kuntalaisten kukkarossa

Sari Seikkulan ja Natalia Kortelaisen mielestä Eurajoen vauraus näkyy ainakin lapsiperheiden hyvinä palveluina.

24.2.2019 17:30

Jos on lottovoitto syntyä Suomeen, Eurajoelle päätynyttä lienee onnistanut vielä jokerissakin, ainakin kun vertaillaan kunnallista verorasitusta.

Veronmaksajien keskusliiton selvityksen mukaan vuonna 2017 keskituloinen työssä käyvä pariskunta maksoi Eurajoella kunnalle lähes 2 500 euroa vähemmän veroja ja veroluonteisia maksuja kuin Satakunnassa keskimäärin. Enimmillään ero nousi jopa noin 3 500 euroon.

Verorasitus kunnissa

Keskituloinen pariskunta maksoi vuonna 2017 kunnallisia veroja ja veroluontoisia maksuja Eurajoella selkeästi vähemmän kuin muualla Satakunnassa. Keskituloisuuden katsottiin tarkoittavan 88 827 euron yhteisiä vuosituloja.

Honkajoella ja Jämijärvellä maksettiin jopa 3 486 euroa enemmän.

Eurajoen kunta voi pitää veroprosenttinsa matalana, sillä sen verotuloista vain noin 60 prosenttia tulee kunnallisesta tuloverosta, kun muissa Satakunnan kunnissa sama lukema on 80 prosentin molemmin puolin.

Kiinteistövero kattaa Eurajoen kunnan verotuloista liki 40 prosenttia ja siitä erittäin merkittävä osa tulee ydinvoimala-alueelta.

Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

Eurajoen kunnanisät ovatkin havainnollistaneet eroa muun muassa kehaisemalla, että eurajokelaisella perheellä tai pariskunnalla on vuosittain varaa yhteen etelänmatkaan enemmän kuin muilla.

Kysyimme eurajokelaisilta, tuleeko se etelänmatka tehtyä vai mihin he säästyvän rahan käyttävät. Entä näkyykö kunnan vauraus elämässä muutoin?

Leevi Päiväkkö.

–Olen eläkeläinen ja tulot ovat siten aika pienet. En huomaa, että paljon ylimääräistä jäisi. Tiedän, että Eurajoelle on muuttanut väkeä Raumalta pienen veroprosentin takia, kertoo Leevi Päiväkkö.

Sari Seikkula ja Natalia Kortelainen.

–Ei sitä arjessa oikein huomaa. Olen asunut Eurajoella niin kauan, ettei ole vertailupohjaakaan, mutta kyllä täällä toki edullista on asua, Sari Seikkula tuumii.

–Vauraus näkyy ainakin lapsiperheiden arjessa. On pieniä kouluja ja päivähoitoon pääsee hyvin. Kouluilla on varaa varusteisiin ja esimerkiksi lukio-opintoja tuetaan hyvin vahvasti. Ylipäätään palvelut toimivat ja ovat hyvin saavutettavissa.

Rami ja Jenni Lehtonen.

Jenni ja Rami Lehtosen mielestä ei alhaista verotusta huomaa erityisen selvästi. Rahat menevät arjen pyörittämiseen.

–Kunnan vauraus näkyy muun muassa hyvinä urheilupaikkoina. Olemme olleet palveluihin tyytyväisiä.

Janne Mäkelä.

–Ai kävinkö viime vuonna etelässä? No olin minä Ranskassa, ja nytkin on matka varattuna, Janne Mäkelä naurahtaa.

–Mutta oikeasti, en minä arjessa huomaa, että rahaa jäisi erityisen paljon käyttöön. Eurajoen kunnan vauraus taas näkyy oikein hyvin toimivina palveluina. Esimerkiksi lääkäriin pääsee helposti.

Marjatta Lampinen.

–No, eipä ole tehty nyt sitä etelänmatkaa. Ei verotuksen eroa minusta huomaa arjessa. Kuntaliitoksen myötä verotus keveni kyllä jonkin verran meidän luvialaisten osalta, Marjatta Lampinen sanoo.

–Kunnan vaurauden huomaan muun muassa eläkeläisten ilmaisina liikuntapalveluina. Kuntaliitoksen myötä pienikin maksu poistui

Satu Raitanen.

–En ole huomannut, että jäisi erityisen paljon käyttörahaa, tuumaa Satu Raitanen.

–Vaurauteen en ole ehkä kiinnittänyt huomiota, kun ei ole vertailukohtaa muusta asuinpaikasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut