Päätös kirjastotoimenjohtajan valinnasta vahvistui KHO:ssa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Päätös kirjastotoimenjohtajan valinnasta vahvistui KHO:ssa

Eurajoen kirjastotoimenjohtajan nimittämiskiista sai alkunsa kuntaliitoksesta.

24.2.2019 16:20

Korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä Eurajoen kirjastotoimenjohtajan valintaa koskevassa asiassa. Voimaan jäi siten Eurajoen ja Luvian yhteisvaltuuston 12.12.2016 tekemä päätös, jolla virkaan valittiin Luvian kirjastonjohtajana toiminut Helena Kuivasniemi-Lehti.

Eurajoella kirjastonjohtajan virassa ollut Ilona Lahdenrannan siirrettiin tuolloin kirjastonhoitajaksi.

Eurajoen kunta perusti nimittämispäätöksensä aluehallintovirastolta saatuun lausuntoon, jonka mukaan Kuivasniemi-Lehti on siirtymäsäännösten mukaan virkaan kelpoinen, vaikka hänellä ei ole korkeakoulututkintoa, jota yleisesti pidetään kirjastonjohtajan viran edellytyksenä.

Kun Lahdenrannalla kuitenkin tutkinto on, hän haki nimityspäätökseen oikaisua kunnassa ja valitti asiasta sittemmin Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus kumosikin Lahdenrannan valituksen jälkeen Eurajoen yhdistymishallituksen maaliskuussa 2016 asiassa tekemän päätöksen.

Eurajoen kunnanhallitus ei ollut tyytyväinen tähän hallinto-oikeuden päätökseen ja vei asian edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen vedoten siihen, että Ilona Lahdenranta oli tehnyt oikaisuvaatimuksensa kunnalle väärän kokouksen osalta. Kyseinen kokous vasta valmisteli asiaa, eikä siitä siten vielä voinut tehdä oikaisuvaatimusta.

Kunta oli kuitenkin lähettänyt Lahdenrannalle valitusosoituksen mainitun kokouksen jälkeen.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kyseessä tosiaan oli vasta valmistelu, eikä Turun hallinto-oikeuden olisi pitänyt ottaa asiaa käsittelyyn. Voimaan jäi siten siis Eurajoen kunnan alkuperäinen päätös Helena Kuivasniemi-Lehden valitsemisesta kirjastotoimenjohtajaksi.

Eurajoen kunta määrättiin kuitenkin maksamaan oikeudenkäyntikulut kummassakin oikeusasteessa.

Kunnanvaltuutettu Jani Rantanen (ps.) on tehnyt myös rikosilmoituksen Lahdenrannan kohtelusta virantäytössä. Rikoskomisario Hanna Lindbladin mukaan asiassa on aloitettu esitutkinta.

Juttua on oikaistu 26.2.2019 KHO:n päätöksen vaikutusten ja kunnan valintaperusteiden osalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut