Poliisi tutkii suosikkipelissä lapsille lähetettyjä viestejä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pori ja Säkylä varoittavat koululaisten vanhempia: Lapsille lähetetty suositun nettipelin kautta seksuaalissävytteisiä viestejä – Poliisi selvittää asiaa

Poliisi selvittää lukuisia ilmoituksia lapsille lähetetyistä seksuaalissävytteisistä viesteistä. Viestejä on Säkylän koulupsyykkarin mukaan lähetetty suositussa Fortnite-pelissä. Kuvituskuva.

18.2.2019 12:58 | Päivitetty 18.2.2019 17:45

Porin ja Säkylän koulujen oppilaiden vanhempia varoitetaan lapsille lähetetyistä seksuaalissävytteisiä viestejä. Porin sivistystoimiala tiedotti vanhempia Wilmassa viime viikon perjantaina.

–Porin eri kouluja käyviin lapsiin vapaa-ajalla nettipeleissä kohdistuneista seksuaalissävytteiseksi muuttuneista yhteydenotoista on ilmoitettu poliisille ja poliisi tutkii asiaa, tiedotteessa kirjoitetaan.

Rikoskomisario Marko Peltonen Lounais-Suomen poliisista vahvistaa, että seksuaalissävytteisistä viesteistä on tehty useampia ilmoituksia. Viestien tarkempaa sisältöä hän ei vielä tiennyt.

–Epäilyistä on ilmoitettu. Asia on meillä selvityksessä.

Porin sivistystoimialan opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen kertoo, että tiedote on näkyvillä Wilmassa kaikkien Porin ylä- ja alakoulujen lasten vanhemmille.

–Meille on tullut eri koulujen henkilökunnalle yhteydenottoja perheiltä. Haluttiin lähettää tiedote tilanteen selkiyttämiseksi, Tiirikainen kertoo.

Porin sivistystoimiala kehottaa vanhempia keskustelemaan lasten kanssa siitä, että sosiaalisen median ja nettipelien kautta ei pidä jakaa omia henkilötietoja tai kuvia tuntemattomille. Lisäksi sivistystoimiala kehottaa säilyttämään mahdolliset viestit ja toimittamaan ne poliisille.

"Viestittely on ollut täysin epäsopivaa"

Säkylän koulupsyykkari Tuomas Holmi lähestyi maanantaina oppilaiden vanhempia samantapaisella viestillä kuin Porin sivistystoimiala. Koulupsyykkarit ovat yleistyvä ammattiryhmä kouluissa, ja heidän tehtävänsä on tarjota matalan kynnyksen psykologista tukea lapsille ja nuorille.

–Satakunnan alueella on tullut ilmi tapauksia, joissa ilmeisesti keski-ikäinen mies on lähestynyt järjestelmällisesti alaikäisiä poikia Fortnite-pelin kautta. Viestittely on ollut täysin epäsopivaa aikuisen ja lapsen välille käytäväksi. Valitettavasti joissain tapauksissa tekijä on saanut peliostoja vastaan pojat tekemään erittäin ikäviä asioita, Holmi kirjoittaa.

Holmi jatkaa viestissään, että tapaukset on saatettu viranomaisen tietoon, mutta toiminta olisi jatkunut tämänkin jälkeen, koska mahdollisen tekijän saattaminen vastuuseen on haastavaa.

Holmin mukaan joissain tapauksissa viestit ovat tulleet vanhempien tietoon lasten omasta aloitteesta ja joissain tapauksessa vanhemmat ovat päässeet jyvälle vasta, kun he ovat kehotuksen jälkeen käyneet läpi pelikoneita.

Fortnite-pelin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Viime marraskuussa sen uutisoitiin saavuttaneen 200 miljoonan pelaajan rajapyykin.

Holmi kertookin, että viestittelyn laajuudesta ei ole tietoa, koska pelialusta toimii maailmanlaajuisesti.

–Kehotan kaikkia vanhempia aktivoitumaan ja selvittämään mitä lapset ja nuoret pelimaailmassa tekevät ja etenkin kenen kanssa. Todella valitettavaa, että tällaista tapahtuu, mutta antaa meille ihan jokaiselle aikuiselle viimeistään nyt herätä tilanteeseen.

Satakunnan Kansan tavoittama Holmi kertoo, että asiaton viestittely tuli hänen tietoonsa siviilielämän kautta.

–Toki melkein joka viikko joutuu töissä käsittelemään Fortniteen liittyviä asioita. Se on selvästi suosituin peli tällä hetkellä lasten keskuudessa.

Holmi huomauttaa, että peli on äärimmäisen koukuttava.

–Siitä johtuvat riidat ovat aika isoja. Kun joku peli on koukuttava, niin jo pelaamisen lopettamisen pyytäminen saattaa aiheuttaa riidan.

Holmi ehdottaa, että vanhemmille voisi järjestää some- ja älylaitekoulutusta, jotta nämä pysyisivät paremmin jälkikasvunsa perässä. Ongelmista kannattaa hänen mukaansa puhua rauhallisesti ja lasta kuunnellen.

–Siten kuin rakastava, välittävä ja huomioiva vanhempi ottaa asiat puheeksi lapsensa kanssa.

Uutista oikaistu: Uutisessa puhuttiin aikaisemmin Wilma-viestistä, kun kyse oli tiedotteesta.

Uutista päivitetty: Vaihdettu kuva ja lisätty Tuomas Holmin kommentit.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: