Kaarisillan koulun kengänheittokohu sai päätöksen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kaarisillan koulun kengänheittokohun päätös: kengät eivät lentäneet, vaan ne vietiin ulos – video kertoo vauhdikkaasta "viemisestä"

Tämä kuvituskuva ei ole Kaarisillan koulusta

30.1.2019 16:54 | Päivitetty 30.1.2019 17:11

Sirkustaiteilija Antti Tuomennon kantelu aluehallintovirastoon Kaarisillan koulussa tapahtuneesta oppilaiden kenkien ulos heittelystä on saanut päätöksen.

Aluehallintoviraston mukaan kenkien ulos laittamista ei voida pitää perusopetuslain ja opetussuunnitelman mukaisena toimintatapana. Avin mukaan opettajat toimivat asiassa harkitsemattomasti, sillä kasvatukselliset tavoitteet olisi voitu saavuttaa muillakin keinoin kuin viemällä kengät ulos. Avin mukaan rehtorin ja sivistystoimen toimialajohtajan asian tiimoilla tekemät toimet olivat kuitenkin riittäviä, eikä kantelu anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Tapaus sattui viime vuoden lopulla, kun opettajat oman raporttinsa mukaan "siirsivät" koulun sisätiloihin jätetyt "hujan hajan" olleet kengät ulos.

Oppilaille oli lukuisia kertoja huomautettu, että kenkiä ei saa jättää kulkuväylälle, koska tästä muodostuu turvallisuusriski. Satakunnan Kansan saamassa videossa kengät heitetään rivakasti ulos koulun ulko-ovesta. Kenkien poistamisesta kulutettiin keskusradiossa, jonka jälkeen oppilaat pääsivät hakemaan jalkineensa takaisin.

Katso video kenkien "siirtämisestä" ulos. Juttu jatkuu videon alla

Antti Tuomento koki toimenpiteen aggressiivisena. Tuomento pohti myös, että oliko opettajilla oikeus temppuun, koska kengät ovat oppilaiden henkilökohtaista omaisuutta.

–Kenkien ulosheittäminen on käsittääkseni selvästi väkivaltaa, laitonta ja tuomittavaa, totesi Tuomento tuolloin.

Tuomento pitää nyt saatu aluehallintoviraston päätöstä muuten asiallisena, mutta jää ihmettelemään väitettä, että kenkiä ei sittenkään heitelty, vaan "laitettiin".

–Oppilaan älypuhelimen videokamera on ilmeisesti kuvannut väärin, vinoilee Tuomento.

–Olen kohtalaisen tyytyväinen ratkaisuun ja voin jatkossakin tehdä vastaavia kanteluita, jos vain saan tietoni kouluun liittyviä epäkohtia.

Tuomento oli toivonut koulun hyvittelevän oppaitaan jäätelökesteillä, mutta aluehallintoviraston päätöksen jälkeen oppilaat nuolevat todennäköisesti vain näppejään.

Antti Tuomento jäi ihmettelemään päätöksen sanamuotoa, jossa kengät oli heittelyn sijasta "laitettu" ulos sateiselle pihalle, vaikka video toisin todisti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: