Raumalla esikoulupaikkoja lapsia enemmän - päiväkoti- ja esikouluverkostosta toisella yrittämällä ratkaisu - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalla päiväkoti- ja esikouluverkostosta toisella yrittämällä yksimielinen ratkaisu – Hupeneville ikäluokille esikoulupaikkoja yli tarpeen

Onnelan päiväkodin toiminta jatkuu ennallaan Kortelan kylässä. Kertaalleen uhan alla ollut esikoulu sai jatkoa kaudelle 2019-20.

30.1.2019 20:21

Rauman kaupungin sivistysvaliokunta sai tehtyä toisella yrittämällä päätökset päivähoidon ja esikoulujen toimipaikkaverkostosta kaudeksi 2019–20.

Päätöksentekoa ovat vaikeuttaneet esikouluikäluokan pienentyminen ja samanaikainen esikoulupaikkojen määrän lisäys. Valiokunnan päätös oli nyt yksimielinen.

Kunnallisesta päiväkotiverkostosta karsitaan pienimpiä ja vuokratuissa tiloissa toimivia esikouluryhmiä, kun ensi syksyksi valmistuvat Pohjoiskehän koulu ja Papinpellon vuoropäiväkoti. Palveluverkostossa säilyvät kahden yksityisen eli Englanninkielisen lastentarhan ja Freinet-koulun esikoulut.

Eteläisten kylien asukkaiden ja yhdistysten vetoomusten seurauksena saa jatkaa myös uhan alla ollut Onnelan päiväkodin esikouluryhmä. Sen sijaan kaupungin eteläpuolen tarjontaa vähennetään lakkauttamalla Sampaanalan päiväkodin metsäeskaritoiminta.

Esikoululaisille on tarjolla ensi syksynä palveluja ja paikkoja Raumalla jopa yli tarpeen. Sivistysvaliokunnan hyväksymässä esikouluverkostossa on laskennallisesti 22 paikkaa yli tarpeen.

Sivistysvaliokunnan päätös esikouluryhmien sijoituksesta ja niiden lopullinen koko onkin vielä ehdollinen.

Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Tiesmaa sanoo ratkaisevana tekijänä olevan lasten ja vanhempien hakutoiveet eli mihin päiväkoteihin ja esikouluryhmiin he ilmoittavat lapsensa. Ilmoittautuminen esiopetukseen alkaa 18. helmikuuta ja päättyy 3. maaliskuuta.

Sivistysvaliokunnan päätös ratkaisee toimipaikkaverkoston vain seuraavaksi kaudeksi eli syksyksi 2019 ja kevätkaudelle 2020.

Uusia ratkaisuja joudutaan miettimään, koska Rauman pikkuisten ikäluokat ovat pienenemässä pysyvästi. Tänä vuonna esikouluikään tullut vuoden 2013 ikäluokka on 359 lasta, mikä noin 50 lasta pienempi kuin edellinen.

Virkamiesselvityksen mukaan vuosina 2014–17 syntyneissä ikäluokissa on noin 350 lasta. Poikkeuksena on vuosi 2016, jonka aikana Raumalle syntyi 316 vauvaa. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna syntyneitä oli noin 310.

Koulutietä ensi syksynä aloittaville on valmistumassa Pohjoiskehän kouluun tilat 54 esikoululaiselle. Elokuussa myös valmistuvassa Papinpellon päiväkodissa 120 hoitopaikkaa.

Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitoksen varhaiskasvatuksen opettajien harjoittelua varten rakennetaan 100–120 -paikkainen päiväkoti. Pikkunorssin nimellä kulkevan päiväkodin on määrä valmistua syksyksi 2020.

Päivi Tiesmaan mukaan suunnitelmana on, että Pikkunorssissa olisi myös esikoulu.

Vähenevän lapsimäärän ja uusien toimipaikkojen lisäksi yhteensovittamisen hankaluutta lisäävät Rauman taloushuolet.

Kaupungin eri toimialat ovat käynnistämässä Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmaa, jonka tavoitteena on yhteensä 10–15 miljoonan euron laihdutus menoihin tai vaihtoehtona tulojen lisääminen alijäämäisen talouden tasapainottamiseksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: