Käytettyjä insuliinineuloja 14-vuotiaan diabeetikon äidille myynyt porilaisapteekki ei joudu oikeuteen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Käytettyjä insuliinineuloja 14-vuotiaan diabeetikon äidille myynyt porilaisapteekki ei joudu oikeuteen – syyttäjä ei nosta syytettä

Insuliinikynä ja siihen asennettavat kertakäyttöpiikit. Keskellä käyttämätön piikki sinetillä ja oikealla käytetty ilman sinettiä.

30.1.2019 15:29 | Päivitetty 30.1.2019 17:00

Viime maaliskuussa sattuneesta tapauksesta, jossa Yliopiston Apteekki myi Porissa asiakkaalle vahingossa käytettyjä insuliinineuloja, ei nosteta syytettä.

Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta kerrotaan Satakunnan Kansalle, että syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tiistaina 22. tammikuuta.

Tapaus sattui maaliskuun lopussa viime vuonna, kun 14-vuotiaan diabeetikkopojan äiti haki insuliinikynän neuloja apteekista. Apteekissa työntekijä nosti erilliseen pussiin 20 neulaa, jotka äiti vei poikansa pöydälle tutkimatta niitä sen tarkemmin.

Asia selvisi pankkikortilla ostoksen tehneelle äidille seuraavana päivänä, kun pankin edustaja soitti hänelle ja käski ottaa heti yhteyttä apteekkiin.

Apteekista kerrottiin, että insuliinineulat olivat käytettyjä, ja ne olivat päätyneet erehdyksessä apteekin varastoon. Poika piti viedä välittömästi sairaalaan verikokeisiin mahdollisten tartuntojen vuoksi.

Äiti huomasi puhelun jälkeen, että neuloista puuttuivat sinetit. Pussissa oli jäljellä 15 neulaa, joten poika oli mahdollisesti ehtinyt käyttää osan neuloista.

Äiti teki tapauksesta rikosilmoituksen huhtikuun alussa. Sen jälkeen asiaa tutkivat myös lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean virkamiehet.

Alkuaan poliisi kirjasi rikosnimikkeeksi terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain rikkominen. Myöhemmin nimike muuttui vaaran aiheuttamiseksi, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Syyttämättäjättämispäätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle, jonka mukaan apteekki ja asiakas löysivät sovittelumenettelyssä asiaan sopuratkaisun.

Syyttäjä jätti Ylen mukaan syytteen nostamatta, koska rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi ei ole olemassa todennäköisiä syitä.

Asianomistajalle ei Ylen mukaan aiheutunut tapahtuman seurauksena ruumiinvammaa tai sairautta.

Lue lisää:

Porilaisapteekki myi diabeetikolle käytettyjä neuloja – "Käyttämättömän näköinen pakkaus oli jäänyt pöytätasolle"

Nuoren diabeetikkopojan äiti haluaa apteekin vastuuseen – Poika sai apteekista käytettyjä insuliinikynän neuloja

Porilaisapteekki myi 14-vuotiaan äidille käytettyjä insuliinineuloja – rikosnimike on vaihtunut, ja maksimirangaistus on nyt jopa 2 vuotta vankeutta

Käytettyjä neuloja Porissa saaneen diabeetikkopojan piina kestää kuukausia – kuva havainnollistaa, miten sinetöity neula eroaa käytetystä

Käytettyjen insuliinineulojen tapaus: Rikosilmoitukseen kirjattiin nimihirviö, jonka rikkomisesta tuomitaan vain sakkoa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos