Papin esimerkki rohkaisi pian 80 vuotta täyttävää Eino Gröniä jatkamaan elämäänsä vaimon muistisairaudesta huolimatta: ”Olen löytänyt kanssani samanhenkisen ihmisen, joka ymmärtää minua” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Papin esimerkki rohkaisi pian 80 vuotta täyttävää Eino Gröniä jatkamaan elämäänsä vaimon muistisairaudesta huolimatta: ”Olen löytänyt kanssani samanhenkisen ihmisen, joka ymmärtää minua”

Eino Grön on kiitollinen siitä, että ääni pelaa ja kunto kestää esiintymiset vielä kahdeksankymppisenäkin.

29.1.2019 15:39 | Päivitetty 29.1.2019 15:56

Loman on tarkoitus virkistää, mutta Eino Grön pahoittelee olevansa hieman väsynyt. Jet lag painaa. Hän on edellisenä päivänä palannut Floridasta.

–Ensin ajettiin Orlandoon tiukka 2,5 - tuntinen ja sieltä Islannin kautta kotiin. Pitkä matkahan se oli, Grön kertoo.

Matkanteon rasituksista huolimatta hän on paluunsa jälkeen käynyt jo tapaamassa vaimoaan Marjattaa, joka asuu muistisairauden takia hoitokodissa. Lisäksi hän on edistänyt 80-vuotisjuhlakonserttejaan, joista ensimmäinen on Turun Logomossa 22. helmikuuta.

Itse syntymäpäivä on jo 31. tammikuuta.

–Ajatus juhlakiertueesta syntyi luontevasti, koska laulukunto on vielä hyvä ja ääni kunnossa.

Vaikka hän tekee edelleen myös tanssilavakeikkoja, nauttii hän enemmän konserttiesiintymisistä, joissa kontakti yleisöön on vahvempi.

–En kyllä muista kuulleeni, että kukaan olisi 80-vuotiskonsertteja pitänyt. Vera Telenius lauloi aikoinaan hieman päälle seitsemänkymppisenä Miljoona ruusua. Silloin kyseltiin miten noin vanha voi laulaa levyllä, hän rinnastaa.

Konserttipaketti alkaa valmistua. Konserttisalikiertueella Gröniä säestää Riku Niemen 10-miehinen orkesteri. Konsertit juontaa Mape Veijalainen ja vierailevaksi tähdeksi on lupautunut ikätoveri Pirkko Mannola.

–Pirkko on pitkäaikainen ystävä ja kollega. Hänen kanssaan lauloin jo 1960-luvun alussa.

Eino Grön fanikuvassa uransa alkuaikoina vuonna 1960.

Suosio ja korjausliike

Urheilullisesta Reposaaren pojasta olisi voinut tulla painija, mutta laulaminen vei voiton. Ura käynnistyi jo vuonna 1957 porilaisten yhtyeiden laulusolistina. Seuraavana vuonna Grön pääsi levyttämään. Sittemmin diskografia on häkellyttävän mittava. Studioalbumeita on lähes 40 ja kokoelmia lähes 30.

–Minulla on ollut suuri onni, että olen saanut tehdä töitä hienojen maestrojen kanssa. Olin Toivo Kärjen löytö. Hänen hoivistaan siirryin Jaakko Salon talliin. Muitakin hienoja yhteistyökumppaneita on uran varrella ollut.

Uransa alkuvaiheessa, vuonna 1959, Grön tapasi Marjatan, jonka kanssa avioitui 1962. Samana vuonna syntyi poika, Ari.

–1960-lukuhan oli suurta meininkiä. Matkan varrella oli aika paljon vauhtiakin, Grön sanoo tarkoittaen vauhdilla alkoholinkäyttöä, jonka kokee heijastuneen eritoten perhe-elämään.

–Keikkoihin alkoholi ei mitenkään katastrofaalisesti vaikuttanut. Mielestäni se kuitenkin häiritsi työtäni ja teki siitä raskaampaa. Piti itse pysähtyä ja pistää vauhtia pois.

Grön raitistui pian 1970-luvun puolivälin jälkeen.

–Ei ollut asiaa, mikä ei olisi muuttunut sen myötä positiiviseksi. Voin sanoa, että se pelasti avioliittonikin. Olen myös saanut olla terveenä ja jatkaa kuntourheilua.

Uutta potkua

Elämänmuutos toi myös uraan uusia vivahteita.

–Minulle tuli vahva nousu varsinkin keikkojen suhteen, kun aloin pitää hengellisiäkin konsertteja. Henkinen kasvuni oli siinä vaiheessa vahva. Se tuntui vahvistavan raittiuttani. Olin ensimmäisiä iskelmälaulajia, jotka menivät kirkkoihin laulamaan.

Tangon, hengellisen musiikin ja iskelmän Grönin ääni on taipunut myös jazziin. Syksyn sävelen konkari voitti 1997 ja Iskelmä-Finlandinan 2007. Pro Finlandia hänelle myönnettiin 2002.

Viimeisin albumi ilmestyi 2017. Grön harmittelee, että se jouduttiin äänittämään siitepölyaikaan.

–Kiusallista tehdä levyä siinä vaiheessa, koska se vaikuttaa ääneen. Sitten joutuu antamaan vähän periksi. Ja se on kauheata!

Rakas laji

Grönille on selvää, että mittarilukeman kasvaessa miestä täytyy huollattaa samoin kuin autoakin.

–Tuntuu hyvältä, että pystyn edelleen kuntourheilemaan. Floridassa pelasin viikossa kolme golfkierrosta. Tasoitus on parinkympin hujakoilla, kun se parhaimmillaan oli lähellä sinkkua eli yksinumeroista.

Lomallakaan hän ei malta olla täysin tekemätön. Floridan kodissa käydessään hän tapaa käydä laulamassa paikallisten suomalaisten tilaisuuksissa.

Ääni pysyy kunnossa kun sitä käyttää lomallakin. Keikkakalenterissa on merkintöjä jo ensi kesällekin. Grön myös väläyttää, että hänen elämäänsä pohjautuva, Porin teatterin yleisö- ja arvostelumenestys Tango D´Amore voi saada lisäesityksiä. Hän esiintyy siinä myös itse.

–Täytyy olla kiitollinen, että saan vielä tässä iässä laulaa tällä tasolla. Laulaminen on kuitenkin niin rakas laji.

Lopettaminen ei ole ajankohtaista.

–Uskon, että jos luoja suo ja ääni kulkee, laulan jatkossakin. Ei tässä ihan seinille nytkään lauleta.

Laulaa vaimolleen

Viime vuosina Grön on joutunut sopeutumaan vaimonsa muistisairauteen. Vaimo on neljättä vuotta hoitokodissa.

–Hän on määrätyllä tavalla pois pelistä, vaikka häntä hoidetaan hyvin ja perhe käy katsomossa häntä. Laitoksen ulkopuolelta olen löytänyt myös ihmisen, joka käy hänen seuranaan. He ovat samalta paikkakunnalta, joten he voivat keskustella molemmille tutuista nuoruuden asioista.

Hän käy lähes päivittäin tapaamassa vaimoaan.

–Hän on positiivinen ja iloinen. Vaikka lähimuisti on mennyt, pystymme keskustelemaan.

- Toisinaan laulan hänelle jonkun pätkän ja hän yhtyy lauluun, onhan hän elänyt kanssani musiikissa mukana.

Rohkaiseva esimerkki

Tilanteeseen sopeutuminen ei ole ollut helppoa. Pohdiskelua on vaatinut myös se, kuinka jatkaa omaa elämää, kun pitkäaikainen elämäntoveri hiipuu muistisairauden takia pois.

Grön luki jostain lehdestä kohtaloverinsa, papin, kirjoituksen. Mies oli tullut siihen tulokseen, että rinnalle voi löytää ystävän.

–Sain hänen kirjoituksestaan rohkeutta. Jos alkaisin kauheasti vain suremaan, ei siitä mitään tulisi. Elämän täytyy jatkua. Ei sitä muuten jaksaisi kun on vielä työelämässäkin kiinni, hän pohtii.

Grönin elämässä on nyt ystävätär, joka oli seurana myös Floridassa.

–Olen löytänyt kanssani samanhenkisen ihmisen, joka ymmärtää minua. Olemme käyneet elokuvissa, konserteissa ja teatterissa.

Nainen on eläkkeellä oleva kielten lehtori. Toistensa olemassaolosta he ovat tienneet jo parikymmentä vuotta.

–Aina on ihmisiä, jotka eivät tätä hyväksy, mutta uskon suurimman osan ymmärtävän. Oma poikani tukee tätä.

Eino Grönin 80-vuotisjuhlakonsertti Porin Promenadisalissa 16. maaliskuuta.

Eino Grön fanikuvassa uransa alkuaikoina vuonna 1960.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut