Lukko- ja Ässäfanin lämmin kohtaaminen Salossa: "Siinä oli #patasydän. Kiitos!" – Microsoftin Xbox-päällikkö hurahti kettupaitoihin Raumalla, mutta myös Pata saa sympatiaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ässä- ja Lukko-fanien lämmin kohtaaminen Salossa: "Siinä oli #patasydän. Kiitos!" – Microsoftin Xbox-päällikkö hurahti kettupaitoihin Raumalla, mutta myös Pata saa sympatiaa

–Satakunnan derbyt ovat edelleen parhaita kohtaamisia. Yritän aina selittää kaikille muille suomalaisille, että te ette vaan ymmärrä sitä asiaa! Jussi Luoto kertoo.

27.1.2019 19:15 | Päivitetty 28.1.2019 14:46

Harvoin kukaan kuvaa suosikkijoukkueensa pahimman vastustajan fanin kohtaamista sellaisella lämmöllä kuin Jussi Luoto. Tällainen on hänen sunnuntain (27.1.) alkuillan tviittinsä:

Ei niin tyypillinen tilanne Salossa: menin lähikauppaan #Lukko pipo päässä. Samaan aikaan kaupasta ulos oli tulossa mies #Ässät hupparissa. Hän avasi kohteliaasti oven minulle. Shokista toivuttuani myöhemmin en muista sanoinko edes kiitos. Siinä oli #patasydän. Kiitos! #liiga

Hetki on ollut pieni kohtaaminen arkisessa elämässä, mutta tviitin perusteella merkityksellinen ainakin toiselle osapuolelle.

Tilanne vaatii vähän selitystä. Luoto asuu Salossa ja työskentelee Espoossa Microsoftilla. Mies hoitaa Xboxin myyntiä ja markkinointia Pohjoismaissa.

Otetaan puhelu miehelle.

Mikä on suhteesi kettupaitoihin?

–Oma jengi oli ollut aina Espoon Blues, mutta sen tarina on aika surkuhupaisa ja jollain tavalla se kadotti jossain kohtaa sen oman touhunsa ja merkityksensä.

Sitten hän muutti Raumalle Samkiin opiskelemaan. Jääkiekon merkitys löytyi uudelleen.

–Silloin tuli varmaan käytyä katsomassa kaikki Lukon matsit.

Häneen vetoaa Rauman Lukon yhteisöllisyyden tunne.

–Kaupunki elää kiekolle.

Luodolle Satakunnan paikalliskamppailuilla on oma erityinen merkityksensä.

–Satakunnan derbyt ovat edelleen parhaita kohtaamisia. Yritän aina selittää kaikille muille suomalaisille, että te ette vaan ymmärrä sitä asiaa!

Pelikonsolin markkinoinnin parissa työskentelevä Luoto ymmärtää merkitysten ja tarinoiden päälle.

Onko niin, että Ässissä ja Lukossa on jotain juurevaa vetovoimaa, jota monilta isommilta seuroilta puuttuu?

–Lukossa on tietynlainen sympaattisuus, joka liittyy pieneen liigapaikkakuntaan. Monet saattavat jopa olla kateellisia sille yritysjärjestelylle siinä taustalla ja sille, miten pystytään niin pienellä talousalueella pyörittämään noinkin isoa juttua. Siinä on aina ollut mukana sellaista pientä viekkautta.

Padalla puolestaan on ylivoimainen brändi.

–Pata herättää tunteita kaikkialla! Se on kova juttu.

Luoto on ammatillisenkin kiinnostuksen takia seurannut Ässien markkinointia eri kanavissa tarkkaan. Hän myös keskusteli sittemmin irtisanotun toimitusjohtajan Eeva Perttulan kanssa Ässien asioista useita kertoja.

Luoto sanoo, että brändin rakentamisen kanssa on tehty huikeita juttuja viimeisen viiden vuoden sisään.

–Tänä vuonna on urheilullisesti mennyt huonommin, mutta toivotaan, että tämä on välivuosi.

Lauantai-iltana Luoto kävi katsomassa pelin TPS–Ässät Turussa. Lukon miehelläkin oli Patasydän hiukan sykähtänyt.

–Sieltä on kärkipelaajaa lähtenyt pois, ja eilen oli ihan hyvää yritystä siinä pelissä ja kuitenkin joutuivat tyhjin taskuin ajamaan kasitietä eteenpäin, Luoto selostaa tunteitaan.

Tavallaan sunnuntain kohtaaminen Ässäfanin kanssa Salossa kaupan ovella oli jatkoa tuolle tunteelle.

–Olen asunut täällä jotain kuusi vuotta. Eihän täällä koskaan näe mitään Lukko- tai Ässät-materiaalia.

–Se tilanne oli pysäyttävä siinä kaupan ovella. En tosiaan edes muista, huomasinko kiittää. Jos sen kaverin vielä näkisi, olisi pakko kiittää kädestä pitäen.

Juttua on päivitetty 28.1. kello 14.46: Korjattu kieliasua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: