Aurinko paistaa ja elohopea laskee Satakunnassa – äkkikuolemien riski kasvaa kovilla pakkasilla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Aurinko paistaa ja elohopea laskee Satakunnassa – äkkikuolemien riski kasvaa kovilla pakkasilla

Arkistokuva.

27.1.2019 8:11

Suomen yllä majaileva korkeapaine painaa elohopeaa alas. Sunnuntaina aamulla Kokemäen Tulkkilan mittauspisteellä pakkaslukemat olivat -22,5 astetta. Porissa ja Raumalla oli pari astetta lämpimämpää.

Kello 9.08 nouseva aurinko saattaa ehkä lämmittää mieltä, mutta ei varpaita. Koko Satakunnassa on sunnuntaiksi luvassa noin -20 asteen pakkasia. Tuuli on heikkoa.

Sama jatkuu maanantaiyön ja aamun, kunnes lumisateet saapuvat iltapäivällä tuoden mukanaan lämpöä. Pakkanen laskee muutamaan asteeseen.

Talven pakkasennätys mitattiin sunnuntaina aamulla Sodankylässä. Kello kuudelta mittari osoitti - 38,7 astetta. Kaikkien aikojen kovin tilastoitu pakkanen mitattiin vuonna 1999 Kittilän Pokassa, - 51,5 astetta.

Ilmatieteen laitos on antanut Satakuntaan ja useaan muuhun maakuntaan pakkasvaroituksen.

Viime vuonna useat mediat uutisoivat Oulun yliopistossa tehdystä väitöskirjatutkimuksesta, jonka mukaan kovat pakkaset kasvattavat sydänperäisen äkkikuoleman vaaraa. Kylmällä ilmalla sydän tarvitsee enemmän happea, verenpaine nousee ja veritulpan muodostumisen riski kasvaa.

Nopean ja yllättävän kuoleman taustalla on usein hapenpuutteesta aiheutunut rytmihäiriö. Suurimmassa vaarassa ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät tiedä sairastavansa sepelvaltimotautia.

Väitöskirjan tekijä, lääkäri Niilo Ryti havaitsi tutkimuksessaan, että aspiriini, betasalpaajat ja nitrot suojaavat äkkikuolemilta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: