Eurajoen Lemlahdelle tulossa kahdeksan myllyn tuulivoimala - Satakunta - Satakunnan Kansa

Eurajoen Lemlahdelle tulossa kahdeksan myllyn tuulivoimala – Pro Lemlahden mukaan ainakin 1 650 vastustaa

Wpd Finland Oy:llä on valmiina alustavat havainnekuvat, joihin on soviteltu uuden suunnitelman mukaiset tuuliturbiinit.

15.1.2019 11:39 | Päivitetty 15.1.2019 18:00

Wpd Finland Oy on käynnistänyt uudelleen tuulivoimalaitoshankkeensa Eurajoen Lemlahden kylään. Voimalayhtiö esitteli uudistettua esitystään voimala-alueesta ja sen kaavoituksesta Eurajoen kunnanvaltuustolle maanantaina. Istunnossa ei tehty päätöksiä.

Yhtiön suunnitelmana on rakentaa Lemlahden Kolinummen alueelle kahdeksan tuuliturbiinin voimala. Voimalaan pystytettäisiin nimellisteholtaan 4,2 megawatin myllyjä, joiden tornin korkeus olisi 170 metriä ja roottorit ylettyisivät 245 metrin korkeuteen.

Voimalahankkeen eteneminen on nyt Eurajoen kunnan ja valtuuston päätettävissä. Rakennusluvan edellytyksenä on voimala-alueen kaavoittaminen.

Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi kertoo asian käsittelyn etenevän vastauksena kunnanvaltuustossa viime vuoden puolella tehtyyn aloitteeseen ja normaalina kaavoitusprosessina.

Voimala-alueen kaavoituksen suunnittelun käynnistyksestä odotetaan rakentajayhtiön eli Wpd Finland Oy:n esitystä. Kaavoitussuunnittelun aloittamisesta päättävät kunnanhallitus ja -valtuustossa.

–Jos näin päätetään, kaava laaditaan normaalissa järjestyksessä eli tehdään kaavaluonnos ja ehdotus, järjestetään kuulemiset ja lausuntokierrokset. Valtuusto sitten käsittelee kaavan ja sen jälkeen vuorossa ovat mahdolliset muutoksenhaut valituksilla, Lakaniemi lisää.

Tuulivoimayhtiö ja kunta saivat välittömästi vastineen myös voimalaa vastustavalta Pro Lemlahti -liikkeeltä.

Pro Lemlahden edustaja Seppo Vanhakartano kertoo liikkeen koonneen tuulivoimalaa vastustavaan kansalaisadressiin noin 1 650 allekirjoitusta.

Vastustuksen pääperusteluina ovat voimalan melu- ja terveysvaikutukset lähistön asukkaille sekä kookkaiden myllyjen maisemahaitat.

Liike pitää kestämättömänä perusteluna tuulivoimalalle myös kiinteistöverotuloa kunnalle. –Se olisi ehkä prosentti koko kiinteistöverotulosta, joten kunnan taloudelle sillä ei ole olennaista merkitystä.

Wpd Finland Oy:n uuden suunnitelman ja selvitysten mukaan lähimmät asuinrakennukset ovat 1,5 kilometrin etäisyydellä voimalasta. Pinkjärven itäpäästä etäisyyttä voimalaan on lähimmillään noin kaksi kilometriä.

Lemlahden tuulivoimalaitoksen suunnittelu alkoi tämän vuosikymmen alussa, mutta voimala-alueen kaavaehdotus raukesi 2015 Luvian kunnanvaltuuston hylkäävään päätökseen.

Projektipäällikkö Tero Elo Wpd Finland Oy:stä korostaa, ettei myllyjen määrää ole lopullisesti ratkaistu. Kahdeksan myllyn kokonaisuus on maksimimäärä kaavoitussuunnittelua varten, mutta myllyjä voi tulla vähemmänkin.

Wpd Finlandin Lemlahden voimalahankkeen nostivat uudelleen esille alueen maanomistajat ja asiasta käytiin neuvotteluja kunnan kanssa kesällä 2017. Viime syksynä voimalasta ja alueen kaavatyön uudelleen käynnistämisestä teki aloitteen 18 valtuutettua kolmesta eri ryhmästä.

Juttua täydennetty: Lisätty voimalahankkeen seuraavat mahdolliset käsittelyvaiheet.

Lisätietoa:

Wpd Finland Oy:n nettisivu ja esite Lemlahden tuulivoimalahankkeesta.

Pro Lemlahti -liikkeen Facebook-sivut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: