Lue lukijoiden mietteet satakuntalaisesta laturaivosta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lue lukijoiden mietteet satakuntalaisesta laturaivosta – "Hiihtäjä koki oikeudekseen huitoa sauvalla ja huudella hävyttömyyksiä"

"Noudata hiihtosuuntaa", muistutti yksi lukija.

15.1.2019 19:00

Satakunnan Kansa kysyi verkossa lukijoiden kokemuksia laturaivosta. Lukijoilta kysyttiin muun muassa, ovatko nämä nähneet epäsopivaa käytöstä hiihtoretkellä tai hermostuneet jonkun käytökseen ladulla.

Suurin osa vastanneista ei ollut joutunut laturaivon kohteeksi, mutta poikkeuksia oli.

"En ole koskaan joutunut laturaivon kohteeksi, eikä kukaan ole koskaan puuttunut tai kommentoinut hiihtoani. Esiin tulleet tapahtumat ovat yksittäistapauksia, jotka valitettavasti pomppaavat nykyisellä some-aikakaudella helposti julkisuuteen."

"Kirjurinluodon ladut ovat aivan ihanat. Osa tosin ovat jo nyt koirien ja ihmisten sotkemia. Suuri kiitos kuitenkin kaupungille ja työntekijöille."

"Hiihdän noin 500 km vuodessa, joista valtaosan Porin paikallisilla laduilla ja laturaivoa en ole kohdannut koskaan, eikä hiihtooni kukaan myöskään puutu vaikka olen hitaampi hiihtäjä kuin moni aktiivisesti hiihtävä mies. Ainoa minua häiritsevä käyttäytyminen Isomäessä on ollut se, että aktiivihiihtäjät eivät malta odottaa vuoroaan - lähinnä tämä näkyy alamäkeen lähdettäessä. Monessa kohdassa luistelubaanalla on tilaa laskea huoletta, mutta Isomäessä on muutama kapeampi kohta jossa olisi kohteliasta pysähtyä ja odottaa että edellinen pääsee vähän kauemmas. Erityisesti lasten kanssa koen tämän olevan tärkeää, sillä lapsi pelästyy ohi suhahtavaa hiihtäjää huomattavasti aikuista helpommin ja voi siitä syystä kaatua. Tämä taas on osalle lapsista kovinkin pelottava kokemus, vaikka se ei aikuisesta tunnu kummoiselta. Esimerkiksi Katinkuruun menevän tien ylityssillan kohdalla on aika ahdasta, jolloin väkisin läpi hiihtäminen osoittaa lähinnä itsekkyyttä. Samankaltaista käyttäytymistä näkee aktiivihiihtäjiltä muutoinkin, että ei ole yhtään varaa hidastaa. Olen huomannut että heillä on tapana kiilata pitkiin laskuihin suoraan eteen kun kokevat että ohittavat itseään hitaamman. Itse vähän painavampana kestävyysurheilijana liu'unkin alamäet reippaasti, eikä kahden käden sormet riitä laskemaan niitä kertoja kun olen jarrutellut sitten näiden hiihtotykkien takana koska he eivät vain yksinkertaisesti voineet jäädä minun taakseni laskemaan alas, vaikka olin laskuun lähdössä heitä ennen. Jokunen on tullut niin lähelle eteen alkulaskussa että omat sukseni ovat luisuneet heidän suksiensa päälle. Itse siedän tilanteen ja yleensä totean ääneen että olisikohan vähän pidemmän välin voinut jättää, mutta en toisaalta oikein ymmärrä miksi moinen on tarpeellista.

"En aio mennä ainakaan Isomäen lyhyelle ladulle arvosteltavaksi ja pahoinpideltäväksi varsinkaan, kun tiedän jo valmiiksi, että olen enemmän tukkeena.

"Kävelijöitä näkee silloin tällöin laduilla. Kannattaisi tutustua järjestyssääntöön, jonka mukaan laduilla saa vain hiihtää."

"Olen joutunut laturaivon kohteeksi ylittäessäni latua kävellen sen yli menevällä ajotiellä. Hiihtäjä koki oikeudekseen huitoa sauvalla, sillä kuitenkaan osumatta ja huudella hävyttömyyksiä. Viimeisimmällä hiihtolenkillä muutaman vuoden takaa omasta mielestään huippuhiihtäjä tuli vastaan koko kaistan leveydeltä, eikä suostunut väistämään mihinkään suuntaan."

"Nopeammilla hiihtäjillä on tapana huutaa ja kiroilla, kun ladulla on vasta-alkaja jolla eivät välttämättä kyvyt ja taidot riitä nopeisiin väistöihin tai edes pysymiseen pystyssä."

Tärkeimmät käytössäännöt ladulla

Lukijoilta kysyttiin myös tärkeimmistä käytössäännöistä ladulla. Ohjeita tuli laidasta laitaan.

"Joustavuus ja tilan antaminen, niin nopeimmille hiihtäjille kuin hitaimmille ja varsinkin lapsille ja aloitteleville. Nopeampi hiihtäjä väistää aina, eikä koskaan hiihdä hitaamman hiihtäjän kannoilla kiinni."

"Samat kuin liikenteessä ja ihmisten kanssa toimiessa ylipäätään: annetaan muille riittävästi tilaa ja kunnioitetaan muita. Julkisia liikuntapaikkoja käytettäessä on vain hyväksyttävä se, että matkassa on monen tasoisia liikkujia. Kyllä se itseänikin välillä harmittaa pysäillä kesken vedon, mutta eivät ne ladut vain minua varten ole. Nopeampi ohittaa hitaamman, hitaan ei tarvitse väistyä. Toki jos huomaa että pitkä jono tulee takana, niin on varsin kohteliasta siirtyä sopivassa paikassa sivuun hetkeksi että muut pääsee helpommin ohi. Näinhän moni toimii esimerkiksi uima-altaassa aina altaan päätyyn päästyään. Lisäksi olisi hyvä muistaa, että kisat on erikseen. Jos haluaa hiihtää kelloa vastaan niin on parempi tehdä se joko aikana, jolloin on vähän hiihtäjiä tai sitten hyväksyä sen, että joutuu sopeutumaan myös muiden hiihtoon niin että kello kärsii."

"Ohittaja väistää. Noudata hiihtosuuntaa."

"Älä hiihdä niin kovaa, että aivojen hapettomuus johtaa harkitsemattomaan käyttäytymiseen. Nopeampi etsii sopivan kohdan ohittaa. Kiitä siitä, että joku antaa tilaa. Ota leipäpala taskuun, jos verensokerin alhaisuus saa mielen ärtyisäksi. Pidä hauskaa!"

"Muiden kunnioittaminen, sääntöjen kuten kiertosuuntien noudattaminen, hitaampien ohittaminen sivulta."

"Nopeammat ohittavat hitaat, ketään ei törkitä tai huidota ja otetaan huomioon että kaikki eivät tavoittele Pirkan hiihdon nopeusennätystä"

"Ota toiset huomioon, kaikki ovat joskus olleet opettelevia. Toki olisi hyvä, että opetteleville ja meille hitaille 40-vuotiaille läskeille olisi oma hitaan tyylin latu."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: