Satakuntalainen työväenlehti Uusi Aika lopettaa – henkilökunta irtisanottu - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakuntalainen työväenlehti Uusi Aika lopettaa – henkilökunta irtisanottu

Uuden Ajan henkilöstölle lehden lakkautus ei tullut yllätyksenä. Lehden levikkivastaava Merja Virtanen jatkoi töitään normaaliin tapaansa.

15.1.2019 10:22 | Päivitetty 15.1.2019 17:51

Sanomalehti Uutta Aikaa julkaisevan Ajan Sana Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen lehden lopettamisesta. Lehden henkilökunta on irtisanottu. Henkilökunnasta kaksi työskentelee toimituksessa ja muut ilmoitus- ja konttoritehtävissä. Lehden nykyinen päätoimittaja Maarit Kautto on yksi irtisanotuista.

–Lehden viimeinen numero ilmestyy kesäkuun lopussa. Siihen saakka lehden tilaukset jatkuvat normaalisti, kertoo Ajan Sana Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto.

Lehden lakkautus johtuu taloudellisista syistä. Sosiaalidemokraattinen sanomalehti on saanut tukea puolueelta, mutta tuki on oleellisesti pienentynyt sen jälkeen kun parlamentaarisin perustein jaettu lehdistötuki sisällytettiin yleiseen puoluetukeen.

Vielä vuonna 2011 lehti sai tukea 140 000 euroa, 2012 enää 50 000, jolla tasolla tuki on säilynyt tähän saakka.

–Kun muut työväenlehdet ovat hiipuneet, niin Uusi Aika on kuitenkin pystynyt ilmestymään oman toiminnan ansiosta. –Huolimatta ilmoituspuolen sankarillisesta taistelusta, lehti on tuottanut kuitenkin jo pitemmän ajan tappiota.

Koiviston mukaan vuotuinen tappio on ollut noin 15 000 euroa.

–Summa ei kuulosta isolta, mutta pienessä yhtiössä vuosi vuodelta toistuvana se tekee tilanteen mahdottomaksi.

Lehden tappioita ovat parhaansa mukaan paikanneet paikalliset sosiaalidemokraattiset yhdistykset. Tukea on tullut myös Salin-säätiöltä ja holding-yhtiöltä, joka perustettiin kun Kehitys Oy myytiin vuonna 2011 Brand ID Oy:lle.

Uusi Aika ilmestyy vielä kaksien vaalien aikana. Sen jälkeen sen pitkä historia painettuna sanomalehtenä on lopussa.

Uusi Aika -lehden on perustanut vuonna 1906 Porin työväenyhdistys. Sen perustajiin kuului muun muassa suomalaisen työväenliikkeen voimakas varhainen vaikuttaja Eetu Salin.

Sisällissodan päättymiseen asti lehti ilmestyi nimellä Sosiali­demo­kraatti.

Lehden tilaajamäärät olivat korkeimmillaan 1970- ja 1980 luvuilla, jolloin tilaajia oli yli 15 000 kappaletta. Uusi Aika ilmestyi alun perin kuudesti viikossa broadsheet-koossa. Sen jälkeen lehti muuttui viisipäiväiseksi ja lopulta kolmipäiväiseksi tabloidiksi. Vuonna 2010 lehti supistui kaksipäiväiseksi ja vuoden 2011 alusta lähtien se on ilmestynyt kerran viikossa

Lehti hyötyi etenkin ay-liikkeen kautta jaetuista lehtiseteleistä.

–Viime aikoina levikki on ollut noin 2 500 kappaletta.

Timo Koiviston mukaan keskustelussa on ollut julkaisun jatkuminen nettilehtenä.

–Päätös tästä on kuitenkin vielä täysin auki. Jos nettilehteen lähdetään, niin talkoovoimin sitä ei hoideta, vaan se tarvitsee pysyvän toimittajan.

Yli satavuotiaan työväenlehden toimitus hiljenee kesäkuussa.

Päätoimittaja Maarit Kauton mukaan lehden lakkautusuutinen ei tullut henkilökunnalle yllätyksenä.

–Lehden talous on ollut useita vuosia epävarmalla pohjalla. Meillä on ollut hyvin uskollisia tilaajia, mutta heitä on poistunut keskuudestamme niin paljon, ettei uusia tilaajia ole saatu vastaavia määriä. Nuoret lukevat nykyään nettilehtiä ja myös keskustelu on siirtynyt verkkoon, kertoo Kautto.

Uusi Aika -lehti on ollut vuosien varrella voimakas mielipidevaikuttaja, jota ovat avustaneet useat kolumnistit ja yleisönosastokirjoittajat. Kauton laskujen mukaan vakituisia kolumnisteja lehdellä on tällä hetkellä noin 20.

Palstoilla on ollut suosittuja kirjoittajia, kuten murrepakinoita kirjoittava Ulla Leino tai jo toisessa polvessa uuteen Aikaan kirjoittava urheilukolumnisti Juhani Liuhala.

Lehden 113-vuotinen historia jää jälkipolville, sillä aineisto on digitoituna Satakunnan maakuntakirjastossa.

Satakunnan sosiaalidemokraattien piirijärjestössä tunnelmat ovat haikeat.

–Lehden lopettaminen on menetys Satakunnan Sosialidemokraattien toiminnalle. Monelle tilaajalle Uuden Ajan kolahtaminen postiluukkuun on merkinnyt tärkeää viestiä puolueelta, kuvaillee piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen.

–Piirijärjestö on omalta osaltaan taistellut lehden olemassaolon hyväksi. Nyt on vain sitten keksittävä miten haasteeseen vastataan lehden menetyksen jälkeen sähköisessä viestinnässä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut