Raumalle uusi merihistorian näyttelypaikka - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalle uusi merihistorian näyttelypaikka

Merimakasiini nousee tämän vuoden loppuun mennessä Rauman merimuseomäelle Kanavakadun varteen.

15.1.2019 10:10

Vuosien ajan Rauman Merihistoriallisen Seuran suunnittelema Merimakasiini, johon tulee näyttely- ja työtiloja, on toteutumassa tämän vuoden aikana. Rauman kaupunginhallitus myönsi rakennushankkeelle 100 000 euron investointiavustuksen.

Kaupungin ehtona oli, että Merimakasiinin muu rahoitus on ennalta varmistettu ja yhdistys vastaa myös sen taloudesta ja ylläpidosta. Kaupunki ei sitoudu miltään osin ylläpitoon tai kustannuksiin, vaan pitäytyy kertaluontoiseen avustamiseen.

Seuran puheenjohtaja Ilkka Randén sanoo makasiinirakennuksen ensimmäisen vaiheen rakentamisen rahoituksen olevan nyt vihdoin koossa. Kun kaupunginhallituksen avustuspäätös on saanut lainvoiman ja tontin vuokrasopimus on allekirjoitettu, alkavat tontin valmistelutyöt.

Merimakasiini sijoittuu Rauman merimuseon naapuriin Kanavakadun puolelle. Merihistoriallisella Seuralla ovat piirustukset ja rakennuslupa valmiina rakennukselle, johon tulee pinta-alaltaan noin 650 neliömetrin korkea näyttelyhalli sekä sen yhteyteen kaksikerroksinen työ- ja toimitilarakennus, jonka huoneala on noin 200 neliömetriä.

Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on kaupungille annetun selvityksen mukaan noin 630 000 euroa. Merkittävä osa rakennustyön rahallisesta arvosta on määrä kattaa jäsenten talkootyöpanoksella.

Alkuperäinen ensimmäisen vaiheen kustannusarvio oli noin 800 000 euroa.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kylmä näyttelyhalli sekä runkovalmiuteen kaksikerroksinen talo-osuus, Ilkka Randèn kertoo. Perustustyöt ja rakentaminen merimuseomäellä käynnistyvät keväällä. Tavoitteena on, että perusvalmiuteen makasiinirakennus saataisiin ennen vuodenvaihdetta.

–Ehkä siinä vuosi menee. Toiveemme on, että saisimme siirrettyä näyttelyhalliin veneet ja muun esineistön ensi talveksi. Näin voisimme luopua vuokratuista varastotiloista. Näyttelyhalliin siirretään myös purjelaiva Ihanan kajuutta, joka on merimuseon edustalla, Randén kertoo.

Toisessa vaiheessa seuran on tavoite rakentaa valmiiksi kaksikerroksinen talo-osuus ja sen tilat ovat lämmitetyt.

–Näyttelyhalli jää kylmäksi ja maapohjaiseksi, koska asiantuntijoiden mukaan se on esimerkiksi veneiden säilymiselle etu. Ison tilan lämmittäminen ei olisi muutoinkaan perusteltua, Randén sanoo.

Rauman Merihistoriallinen Seura on perustettu vuonna 1984. Merimuseon perustaminen on ollut suunnitelmissa alusta alkaen. Seura on koonnut laajan esineistön sekä kunnostanut niiden lisäksi merihistoriallisia rakennuksia.

Seura on tukiyhdistyksenä mukana Rauman merimuseon toiminnassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: