Ulosottovelkainen kieltäytyi palauttamasta maataloustukea - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ulosottovelkainen kieltäytyi palauttamasta maataloustukea – kunta joutui maksumieheksi

Kuvituskuva.

9.1.2019 12:55

Euran kunta maksoi joulukuussa 2016 huomattavan maataloustuen miehelle, joka oli ulosottovelkainen ja jolle oli kunnan tietojärjestelmäsovellukseen tallennettu maksukielto ulosmittauksen johdosta. Jostakin syystä sovelluksessa ei kuitenkaan ollut rastia kohdassa, joka olisi aktivoinut maksukiellon. Tämän seurauksena kunta erehtyi maksamaan 10 000 euroa ulosmitattua maataloustukea miehen pankkitilille.

Mieheen otettiin yhteyttä heti seuraavana päivänä ja kerrottiin erehdyksestä. Mies ei kuitenkaan suostunut palauttamaan rahoja tai siirtämään niitä ulosottoon. Hän sanoi maksaneensa rahoilla laskujaan.

Lopputulos oli se, että kunta joutui maksamaan saman 10 000 euron summan toiseen kertaan miehen ulosottovelkojen maksua varten. Kunta teki rikosilmoituksen ja ilmoitti vaativansa vahingonkorvauksia.

Poliisi tutki juttua törkeänä kavalluksena. Syyttäjä päätyi syyteharkinnassaan kuitenkin siihen, ettei miehen teko täytä kavallusrikoksen tunnusmerkistöä, sillä omia varojaan ei voi kavaltaa. Syyttäjä arvioi miehen tekoa myös omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisena. Siihen syyllistyy henkilö, joka vastoin viranomaiskieltoa hukkaa tai luovuttaa omaisuutta.

Syyttäjän mukaan tämänkään rikoksen tunnusmerkistö ei täyty, koska se edellyttäisi tahallisuutta. Rikoksesta epäilty ei omien sanojensa mukaan ollut tietoinen maksukiellosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut