Nakkilassa iloitaan uudesta liikuntakeskuksesta. - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pääsimme etukäteen ihmettelemään maakunnan moderneinta liikuntakeskusta – katso kuvista, millaisissa tiloissa Nakkilassa saa jatkossa liikkua

Uusi liikuntakeskus houkuttelee kävijöitä tutustumaan tilaan, jossa on vaikea malttaa olla liikkumatta.

9.1.2019 6:00 | Päivitetty 9.1.2019 9:59

Valkeassa lumipyryssä kohoavan Nakkilan liikuntakeskuksen monumentaalisesta ulkoasusta erottuu punaisella kutsuva ovikyltti. Joitakin vuosia aiemmin oman uima-/liikuntahallinsa saaneet harjavaltalaiset ovat jo ehättäneet ristiä kateellisena kirkkaan kyltin "pornovaloiksi". Nakkilassa puolestaan yhä haikaillaan naapurin uima-allasta.

Muuta kadehdittavaa ei nakkilalaisilla sitten olekaan. Uusi Liikuntakeskus täyttää komeasti odotukset. Jopa ylittää ne. Ensi viikolla sen pääsee jokainen kokemaan omin aistein.

Kirkonseudun koulun kuudesluokkalaiset pääsivät tiistaina kokeilemaan uutta liikuntakeskusta. Joustava massapinta on perinteistä lakkapuulattiaa miellyttävämpi liikkua ja soveltuu erinomaisesti monenlaiseen käyttöön.

Heti sisääntuloaula tekee vaikutuksen. Vaaleat sävyt hohtavat valoa, jota tulvii niin suurista ikkunoista kuin automatiikalla toimivista led-valoista.

Näyttävä peliseinä vangitsee heti käyttäjän. Koululaisryhmä on valloittanut iWall -peliseinän. Tietokonepelistä puuttuvat ohjaimet, pelejä ohjataan kehon liikkeillä. Pelit ovat kaikkien vapaassa käytössä. Aikaa voi kuluttaa vaikka treenivuoroa tai kyytiä odotellessa pomppien kahvilassa istuskelun sijaan.

Automaattivalaisimet sytyttävät vessaan valon. Valo sammuu liikkeen loputtua itsekseen vessasta, joka on ajan hengen mukaisesti mallia unisex, pojille ja tytöille yhteinen. Pukuhuoneet sentään ovat vielä eroteltuja.

–Ihan niin moderneja me ei olla, nauraa sivistysjohtaja Jonna Heikkilä hallintokuntansa vastaanottamaa palatsia esitellessään.

Niilo Ellä, Jessina Nieminen ja Valtter Häjänen ottivat pienen kisan testatessaan juoksusuoraa.

Eteisaulassa infokopin jälkeen sijoitettujen vessojen takana aukeaa kahvio. Tila toimii myös kokoontumispaikkana, jossa esimerkiksi yhdistykset voivat pitää tilaisuuksiaan. Pienet pöydät nousevat nappia painaen seisontapöydiksi. Seinän vierustalla on pari rauhoittumistuolia, jotka vaimentavat ympäröivää hälinää.

–Kaikki kalusteet ovat siirreltäviä. Muunneltavuus oli keskeinen ajatus koko hallin kalustuksessa, Heikkilä sanoo.

Kahvion pöydät ja tuolit saa nopeasti rullattua sivuun, jos kahviota haluaa käyttää ryhmäliikuntatilana. Suurista ikkunoista on hyvä näkymä urheilu- ja jalkapallokentälle. Kesällä pelejä voi seurata vaikka terassilta.

Kahvion lisäksi kokoustiloina toimivat katsomon yläparvella sijaitseva kabinetti sekä toiseen päähän hallia valmistunut nuorisotila.

–Nimestään huolimatta nuorisotilakin on kaikkien käytössä. Esimerkiksi monet eläkejärjestöt kaipaavat kokoontumistiloja. Päivällä kun nuoret ovat koulussa, tilaa voi varata heille, Heikkilä avaa hallifilosofiaa.

Matti Sjögren kokeili eteisaulan iWall -peliä.

Kunta vastaanotti historian suurimman rakennustyönsä jo etuajassa, 18. joulukuuta 2018. Kalustusta viimeistellään tällä viikolla ja ensi viikon avajaisiin myös varastot saadaan täytettyä verkoilla, palloilla, mailoilla ja patjoilla. Mitä kaikkea nyt monitoimihallin käyttöön tarvitaan.

Avara pääsali on näyttävä. Saumaton Pulastic-massalattia joustaa miellyttävästi jalan alla. Vaikka katsomo on levitetty auki täyteen 150 istumapaikkaan, mahtuu tilaan vielä täysimittainen salibandykenttä. Tilan voi jakaa kolmeen, jolloin jokaisessa riittää pintaa vielä vaikka lentopallopelille.

Avajaisia varten keskelle salia on pystytetty 48 neliömetrinen esiintymislava. Hallin oma äänentoisto ja valaistus riittävät hyvin vaikkapa messukäyttöön. Isommissa konserteissa esiintyjät tuovat omat ämyrinsä ja valoshownsa tukemaan esitystä.

Tilan murretut, vaaleat sävyt näyttävät luonnossa kauniilta ja valoisilta. Nakkilalaisvalokuvaajan Minna Kalliomäen mustavalkoiset valokuvat koristavat akustiikkalevyjä. Paikallista pilkahdusta on vaalittu myös yläkerran aulassa, jossa keinujia odottaa tilaustyönä tehdyt, aidot nakkilalaiset keinutuolit. Samanlaiset, jollainen toimitettiin presidentti Sauli Niinistölle.

Valtakunnallista ja kansainvälistäkin designia edustavat Eero Aarnion The Tree -tilanjakajat.

Puhtaushuoltaja Ritva Turkia sai työtoverikseen upouuden siivousrobotin, jonka hän on nimennyt Ropsuksi.

Pääsalin takana sijaitseva varastorivi avaa ovensa suoraan saliin. Varusteet on siten helppo kuljettaa paikoilleen. Osa varastotiloista on jaettu verkkohäkkeihin. Niistä paikalliset urheiluseurat saavat omat, lukittavat varastonsa.

Varastojen taakse kätkeytyy hallin ylpeys, josta rakennusvaiheessa meinattiin luopua. 57-metriseen käytävätilaan on päällystetty virallinen, 3-ratainen 40 metrin juoksurata. Toki se lisäsi hallin hintaa, mutta myös monipuolisti käyttöä.

Juoksurata ei palvele yksin juoksijoita, vaan se soveltuu monenlaiseen testaukseen, loikkimiseen ja vauhtiharjoitteluun. Vastaavaa tilaa ei muualla kunnassa ole tarjolla – sisätiloissa.

Jaksaa, jaksaa! Aaron Yildiz latasi jalkaprässiin 215 kiloa, jolla hän teki reipasta sarjaa.

Yläkerran kuntosali ja ryhmäliikuntatila jatkavat samaa monikäyttöisyyden mallia. Lihaskuntoharjoitteluun on tarjolla niin vapaat painot kuin uutuuttaan kiiltävät painopakkalaitteistot. Ryhmäliikuntatilassa roikkuu nyrkkeilysäkkejä, spinning-pyörät ovat kauniissa rivissä ikkunoiden alla.

Jotta uutuuttaan kiiltäviä tiloja olisi miellyttävä käyttää jatkossakin, kunnan uusi puhtaushuoltaja Ritva Turkia puhdistaa tilat säännöllisesti. Apunaan hänellä työskentelee siivousrobotti "Ropsu".

–Ei "hän" ihmistä korvaa, mutta on hyvä apu. Pistän Ropsun jynssäämään tunniksi salin lattiaa ja voin silloin keskittyä tekemään muita töitä.

Hän?

–Konehan se Ropsu on, mutta minulle hän on työkaveri. Tervehdin häntä aamulla ja huikkaan moit lähtiessäni, Turkia nauraa.

Salin yläparven paraatipaikalla on kabinetti, joka toimii myös kokoustilana.

Uusi tekniikka vie mukanaan. Kun yhteisissä tiloissa on mahdollisuus liikkua, tilaisuuteen tarttuu kuin varkain.

Tilaisuuteen tarttui myös kunnanjohtaja Matti Sjögren, joka joutui tunnustamaan iWall -avaruuspelin tuloslistalle pääsyn haasteelliseksi.

–Ehkä toisella yrittämällä, hän pohtii ja heilauttaa kädellä uuden pelin käyntiin.

Myös nuorisotilat palvelevat kaikenikäisiä nakkilalaisia kokoontumistiloina. Fanni Heikkilä ja Anni Rahkola tyypittivät sohvan käyttökelpoiseksi lepolasseksi.

Salin akustiikkalevyt ovat samalla nakkilalaisten maisemien esittelyä. Valokuvat akustiikkalevyihin on ottanut Minna Kalliomäki.

Hiljaiseen työskentelyyn soveltuvat ääntä vaimentavat istuimet mahdollistavat myös rauhallisen parityöskentelyn. Janika Löfbacka ja Heidi Helkiö-Mäkelä ihastelivat istuinten ääntä vaimentavaa, rauhoittavaa toteutusta.

Kuntosalilla on myös liikunnallisia toimintapisteitä. Konsta Leppänen hyppää kevyesti tasajalkaa boksille.

Rasmus Ruohoneva ja Teemu Rytkönen uppoutuivat iWall -pelin saloihin.

Yläkerran aulasta löytyy mittatilaustyönä teetetyt aidot nakkilalaiset keinutuolit, jotka ovat Kari-Pekka Kankerin käsialaa.

Niin kahvion kuin muidenkin tilojen kalusteet ovat helposti liikuteltavia. Nostettavat pöydät houkuttelevat seisomaan istumisen sijaan.

Niklas Grönberg otti hien irti soutulaitteella. Kirkonseudun koulun kutosluokkalaiset ehtivät nopeasti kokeilemaan kaikki liikuntakeskuksen toimintapisteet.

Varastotilat on rakennettu myös väestönsuojakäyttöön.

Avarissa pukusuojissa vaatteille on naulakot, arvotavarat voi lukita pieniin kaappeihin.

Nakkilan uusi…liikuntakeskus

Nakkilan liikuntakeskus maksoi kokonaisuudessaan 7 673 000 euroa arvonlisäverottomana. Hankkeeseen saatiin 750 000 euron valtionapu.

Kooltaan kaksikerroksinen liikuntakeskus on 4 054 neliömetriä, josta huoneistoalaa on 3 504 neliömetriä.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat liikuntasali, juoksusuora, aula- ja kahviotilat, pukuhuone- ja suihkutilat sekä nuorisotila. Yläkerrasta löytyvät kuntosali, monitoimiliikuntasali, suihku- ja pukuhuoneet, sekä kokoustilanakin toimiva kabinetti sekä katsomoparvi.

Tilat on varustettu esteettömiksi, toiseen kerrokseen pääsee hissillä.

Liikuntakeskuksen avajaisia vietetään koko viikko 14.–20. tammikuuta. Maanantaina avoimet ovet kello 16–19. Ti–su on maksullista ohjelmaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut