Uudenvuodenaattona tie käy yhä myös baariin – Porissa vain yksi asia hiertää yöelämän yrityksiä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Uudenvuodenaattona tie käy yhä myös baariin – Porissa vain yksi asia hiertää yöelämän yrityksiä

Ystävykset Marika Prunnila (vas.) Elina Rantala ja Mirva Valkama olivat saapuneet nauttimaan syötävää ja juotavaa Cafe Antoniin.

31.12.2018 6:00

–Menemme todennäköisesti viettämään uuttavuotta kavereiden mökille. Siellä on luvassa hyvää ruokaa ja saunomista. Emme lähde kaupunkiin pyörimään, mutta muutaman raketin saatamme ampua läheiseltä pellolta, kertoo porilainen Marika Prunnila.

–Mekin vietämme varmaankin aikaa ihan vain kotona mieheni ja 12-vuotiaan poikamme kanssa. Ei meillä ole sen erikoisempia suunnitelmia, toteaa ystävätär Mirva Valkama.

Prunnila ja Valkama eivät ole kaavailujensa kanssa yksin. Ravintoloissa vietetty aika on tutkimusten mukaan vähentynyt eikä baareissa käydä enää entiseen tapaan. Tutisevatko Porin ravintolaelämässä siis puntit, jos kaikki jäävät kotiin uutenavuotena takkatulten äärelle siemailemaan?

Eivät tutise, vakuuttaa Public House Winstonin ravintolapäällikkö Markus Järvelä.

–Kyllä meillä odotetaan ihan perinteisen kiireistä vuodenvaihdetta. Uusivuosi on jotenkin sellainen juhla, että sitä haluavat juhlistaa ulos lähtemällä niin nuoret aikuiset, keski-ikäiset kuin iäkkäämmätkin. Tammikuussa sitten saatetaan viettää tipatonta, mutta uutenavuotena monien juhlajalkaa vipattaa. Uusivuosi on myös siitä kiitollinen, että harvemmin ravintoloiden täytyy keskenään silloin kilpailla asiakkaista, niitä kyllä riittää jokaiselle ravintolalle varmasti.

Samaa vakuuttavat myös Cafe Antonin Mika Lanne ja Dubaista lomalta tavoitettu PK:n Minna Koivunen.

–Kyllä uudenvuodenaatto on säilyttänyt statuksensa sellaisena partyiltana. Tuntuu, että uutena vuotena nimenomaan könytään sieltä kinkkujen ja laatikoiden ääreltä ulos tuulettumaan ja vanhemmatkin haluavat valvoa hieman myöhempään, vakuuttaa Koivunen.

Lanne on tehnyt Antonin tiskin takana uraa jo lähes 30 vuotta eikä vielä koskaan uusivuosi ole pettänyt.

–Monet tulevat keskikaupungille katsomaan raketteja. Ennen jokirantaan menoa saatetaan piipahtaa kuohujuomalla tai samppanjalasillisella, tai rakettien katselun jälkeen tullaan vielä käymään yksillä ennen kotiin lähtöä. Kiireisimmät hetket ovat juuri siinä keskiyön molemmin puolin, silloin menee kyllä litroittain kuohujuomaa, tietää Lanne.

Kiireisten tuntien sijoittuminen juuri keskiyön tuntumaan mietityttää Porin yöelämän asiantuntijoita. Yrjönkatu 10 -baarin ja Petteri Rosenbom's Steakhousen taustalla vaikuttava ravintoloitsija Teemu Aaltonen ihmettelee, miksi uudenvuoden tähtihetken eli ilotulituksen pitää alkaa niin myöhään. Hänen mielestään Kirjurin pimeän puiston siimeksessä eikä Etelärannassa ole juuri mitään palveluita, ei edes vessoja. Voisiko kaupungin komeasta ilotulituksesta siis tehdä koko perheen huvia ja siirtää sitä lähemmäs keskustaa, kuten esimerkiksi Tampereella on tehty?

–Kun ilotulitus on keskellä yötä, esimerkiksi lapsiperheet tai ikäihmiset eivät mielellään tule sitä katsomaan. Ja kun ihmiset palaavat vielä keskustan ravintoihin yhden aikaan yöllä, osa saattaa olla siinä vaiheessa jo nautiskellut aika paljon. Jos ilotulitus siirrettäisiin esimerkiksi torille ja se alkaisi jo kymmeneltä illalla, ihmiset käyttäytyisivät vielä hyvin, katseleminen olisi turvallisempaa lapsillekin ja ennen tulitusta voisi olla vaikka jonkinlaisia puheita tai kaupungin tervehdys tai jotakin muuta sellaista ohjelmaa. Sen lisäksi ravintoloihin riittäisi esimerkiksi ruokailevia asiakkaita tasaisemmin jo iltakahdeksasta lähtien, ja kymmenen jälkeen ravintoiloihin voisivat palata ne, jotka haluavat vielä jatkaa juhlimista. Myös kaupunkirauha laskeutuisi aiemmin, kun osa juhlijoista suuntaisi varmasti kotiin ilotulituksen jälkeen. Olen käynyt tästä asiasta kaupunginkin kanssa keskusteluita, ja suhtautuminen on ollut myönteistä, kertoo Aaltonen.

–En vastusta ilotulitusta enkä tarkoita, että uuden vuoden juhlinta pitäisi jotenkin lässäyttää.

Uuden vuoden juhlintaan on Porin ravintoloissa valmistauduttu perinteiseen tapaan, kertoo ravintoloitsija Mika Lanne.

Winstonin Markus Järvelä kertoo myös kuulleensa tämänkaltaisia toiveita. Hänen mielestään on hyvä, että erilaisia pohdintoja ja avauksia tulee ja niistä keskustellaan.

–Ymmärrän kyllä, mistä tällaiset toiveet kumpuavat, mutta ei minulla ole siitä erityisempää mielipidettä. Voisihan sitä joskus jotakin uudistaakin ja kokeilla jotakin uutta, onhan nyt ollut lasershowstakin puhetta rakettien sijaan. Mutta näinkin tämä kyllä menee, että tiedä sitten, toteaa Järvelä.

Uusivuosi

Vuoden vaihtuminen on yksi vilkkaimmista päivistä Porin ravintoloille.

Vilkkaimmat tunnit Porin ravintoloissa ovat kello 23–01 yöllä.

Ravintoloiden mukaan uudenvuoden suosituin juoma on ehdottomasti kuohuva. Kuohuviiniä ja samppanjaa tilataan useimmiten.

Porin kaupunki ilotulittaa Kirjurinluodosta perinteiseen tapaan maanantaina 31.12. kello 24.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: